• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.12.2022

20:21

6 OBROKA OD KOJIH SE GOJITE! Povrće u ovoj kombinaciji treba IZBEGAVATI!

Ljubav

6 OBROKA OD KOJIH SE GOJITE! Povrće u ovoj kombinaciji treba IZBEGAVATI!

Podeli vest

Ulje, so, šećer, sir i kombinovanje vašeg omiljenog povrća mogu povećati unos kalorija

Povrće bi trebalo da bude grupa namirnica prisutna u većini vaših obroka. Spanać u vašem omletu, sirovo povrće sa umakom za ručak i pečeni brokoli za večerom su neki primeri jednostavnih načina na koje povrće može biti deo svakog jela. Dok ovi sirovi i lagano kuvani preparati održavaju mnoge važne hranljive materije koje se nalaze u povrću, to nije slučaj za mnoge druge recepte i grickalice od povrća.

Foto: Shutterstock

Povrće

 

Ulje, so, šećer i sir samo su neki od sastojaka koji se obično koriste za poboljšanje ukusa i teksture u receptima za povrće, često ih pretvarajući u visokokalorična jela. Ustvari, ove karakteristike mogu učiniti vaše omiljeno povrće mnogo manje zdravim i mogu dovesti do neželjenih kilograma.

Tempura patlidžan

Foto: Shutterstock

Patlidžan u tempuri

Hrskavo, ukusno testo koje okružuje povrće. Ovaj preparat bi mogao da ubedi svakog mrzitelja povrća da uživa u više proizvoda! Patlidžan je hrana bogata hranljivim materijama koja ima relativno malo kalorija. Vlakna i antioksidansi su dva od važnih hranljivih sastojaka koji se nalaze u patlidžanu koji mogu biti ugroženi kada se izlupaju i prže.

Tempura testo se tradicionalno pravi od jaja, brašna i vode pre nego što se najčešće koristi kao premaz za povrće i morske plodove. Obložena hrana se zatim potapa u ulje i prži u dubokom prženju. U slučaju tempura patlidžana, tempura testo i ulje dodaju značajne kalorije, od kojih većina nije visokog kvaliteta. Iako vlakna patlidžana nisu ugrožena tokom prženja, koža ovog povrća bogata antioksidansima se često uklanja pre tempura premaza, ostavljajući ga bez mnogih hranljivih materija. 

Čips od cvekle

Foto: Shutterstock

Čips od cvekle

Cvekla definitivno nije univerzalno omiljeno povrće, jer mnoge odbija njen "zemljani" ukus. Međutim, ovo povrće je prepuno hranljivih materija poput vlakana, gvožđa i vitamina C. U stvari, koncentrovani oblici cvekle, poput soka od cvekle, snižavaju krvni pritisak.

Koliko god ovo bilo sjajno, to nije slučaj sa čipsom od cvekle. Kada uzmete veoma tanak komad repe, propržite je na ulju i posolite, hranljiva vrednost cvekle postaje manje gusta. Iako su neke hranljive materije još uvek netaknute, moraćete da jedete veoma veliku porciju čipsa za bilo koju značajnu vitaminsku i mineralnu vrednost, što bi vam posledično ostavilo užinu prepunu kalorija, grama masti i soli, što bi sve moglo da učini upravljanje težinom je izazovnije.

Umak od artičoke od spanaća

Foto: Shutterstock

Umak

Dva povrća upakovana u jedan ukusno kremasti umak. Iako su spanać i artičoka prisutni u ovom receptu, krem sir, izvorna pavlaka, sir i više sireva često se koriste za pravljenje ovog umaka, oduzimaju povrće bogatom hranljivim sastojcima.

Spanać sadrži vitamin C, gvožđe i kalijum, da navedemo samo neke hranljive materije, a artičoke su bogate vlaknima i vitaminom K. Neki od ovih hranljivih sastojaka, posebno vitamin C i vitamin K, se smanjuju tokom kuvanja, ostavljajući vam manje jelo bogato hranljivim materijama.

Sada uzmite to kuvano povrće i kombinujte ga sa sastojcima bogatim kalorijama, mastima i zasićenim mastima, koji mogu da podignu nivo holesterola u krvi, i imate recept sa gustim kalorijama koji bi mogao da doprinese debljanju. Pored toga, ovaj dip se često servira uz hleb, još jedan izvor kalorija niskog kvaliteta koji ovo predjelo čini manje zdravom opcijom.

Kolač od šargarepe

Foto: Shutterstock

Kolač od šargarepe

Iseckana šargarepa je zasenčena manje zdravim sastojcima za kolače u torti od šargarepe. Još jedan izvor vitamina C i gvožđa, šargarepa takođe sadrži lutein, antioksidans koji može pomoći zdravlju očiju. Međutim, kada se jednom kuvaju, verovatno će se razgraditi vitamin C i lutein, što dovodi do manje dostupnosti ovih hranljivih materija kada se konzumiraju.

Gubitak ovih vrednih hranljivih materija tokom kuvanja oduzima hranljivu vrednost šargarepe, ali tradicionalni sastojci kolača koji se koriste za pravljenje kolača od šargarepe čine ovo jelo koje nije posebno pogodno za ciljeve gubitka težine. Šećer, brašno, ulje, kao i šećer i krem sir koji se koriste za pravljenje glazura, čine tortu od šargarepe jednom od najmanje zdravih upotreba šargarepe koja takođe može dovesti do viška kilograma.

Gratin od povrća

Foto: Shutterstock

Gratin

Možda uživate u ovom prazničnom kuvanju ili ste ga probali u restoranu, ali "gratin" obično uključuje jelo sa zapečenom korom od prezla i/ili topljenog sira. Iako su ukusni, oba ova sastojka čine obrok sa većim kalorijama.

Često se pravi od izdašnog povrća poput slatkog krompira, pastrnjaka i cvekle, a zatim se ovo povrće pre peče u kombinaciji sa pavlakom, sirom i puterom, prenosi nam EatThis.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17