• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

02.03.2023

19:00

10 NAMIRNICA SA NAJDUŽIM ROKOM TRAJANJA! Beli pirinač može i do 20 godina, a dehidrirano voće čak i duže!

Shutterstock

Ljubav

10 NAMIRNICA SA NAJDUŽIM ROKOM TRAJANJA! Beli pirinač može i do 20 godina, a dehidrirano voće čak i duže!

Podeli vest

Nutricionistkinja Nataša Đukić otkriva da namirnice poput belog pirinča, dehidriranog voća, ovsene kaše, pasulja i još nekoliko drugih mogu veoma dugo da traju.

Postoje namirnice koje mogu da traju veoma dugo, a neke od njih nikada ne ističu. Samim tim su idealne za dugotrajno skladištenje, a nutricionistkinja Nataša Đukić otkriva čak 10 njih:

MEKE ŽITARICE

Meke žitarice kao što su ječam, kinoa, raž i griz, mogu trajati i do 8 godina. Bitno je da budu pravilno spakovane i dobro zatvorene, radi dugog roka trajanja.

TVRDE ŽITARICE

Tvrde žitarice, kao što su heljda, pšenica i proso, mogu trajati oko 10 do 12 godina, kada se pravilno skladište. Takođe je neophodno da budu pravilno spakovane i vakumirane radi dugog roka trajanja.

OVSENA KAŠA

Ovsena kaša iz prodavnice će prema pakovanju, trajati do 24 meseca, ako se čuva na sobnoj temperaturi. Ako se skladišti gde nema vlage ili kiseonika, može da traje do 30 godina,

BELI PIRINAČ

Beli pirinač može da traje i do 20 godina, ako se čuva u idealnim uslovima. Smeđi pirinač je mnogo zdraviji od belog, ali ne traje toliko dugo kao beli, basmati ili jasmin pirinač. Skladištite ga gde nema vlage.

PASULJ

Pasulj može trajati do 5 godina. Nakon toga će i dalje biti bezbedan za jelo, ali će biti potrebno više vremena za kuvanje, a i nakon kuvanja može biti tvrđi za žvakanje.

Foto: Shutterstock

pasulj

DEHIDRIRANO VOĆE

Trik sa dehidracijom hrane je da se ukloni sva vlaga iz nje. Kada ste spremni za skladištenje, vakumirajte je. Pravilno dehidrirano voće, kao što je suvo grožđe, kajsije i jabuke, može trajati i do 30 godina.

PUTER OD KIKIRIKIJA

Puter od kikirikija u prahu ima rok trajanja do 15 godina, ali ako više volite kupovni u tegli, biće upotrebljiv do 2 godine, ako se čuva u idealnim uslovima.

KOKOSOVO ULJE

Neotvoreno, ekstra devičansko kokosovo ulje, može trajati od dve do pet godina. Otvorene tegle kokosovog ulja će trajati nekoliko meseci nakon otvaranja.

SIROVI MED

Sirovi med se može čuvati neograničeno. Voda će ga pokvariti, pa se pobrinite da ga zaštitite od vlage. Moguće je da će se u nekom trenutku kristalizovati, ali to je u redu.

KUKURUZNI SKROB

Neotvoreni kukuruzni skrob, može se čuvati na neodređeno vreme, kada se čuva na hladnom i tamnom mestu. Tokom godina, može izgubiti neka od svojstava zgušnjavanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17