• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

08.03.2023

13:24

POPULARNA KETO DIJETA KOJU PRAKTIKUJU KARDAŠIJANKE I MNOGE GLUMICE OPASNA PO SRCE? Istraživanja pokazala zabrinjavajuće rezultate!

Pixabay

Ljubav

POPULARNA KETO DIJETA KOJU PRAKTIKUJU KARDAŠIJANKE I MNOGE GLUMICE OPASNA PO SRCE? Istraživanja pokazala zabrinjavajuće rezultate!

Podeli vest

Nova istraživanja upozoravaju da bi keto dijeta, koju favorizuju poznate ličnosti, mogla bi povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Kaže se da keto dijeta uzrokuje brz gubitak težine, ali sada su naučnici upozorili da može oštetiti vaše srce.

Kim Kardašijan, ozloglašena po isprobavanju najnovijih trendova u ishrani, navodno je izgubila skoro 30 kilograma na keto dijeti, nakon što je dobila sina Senta.

Govoreći na Instagramu, Kortni Kardašijan je otkrila da ju je njen doktor stavio na dijetu kako bi joj pomogao pri detoksikaciji.

Rijaliti zvezda je priznala:

- Moje telo nikada nije izgledalo bolje, nego kada sam držala keto dijetu.

Druge poznate ličnosti za koje se kaže da su obožavatelji keto načina života su Megan Foks, Gvinet Paltrou, Lebron Džejms, Hali Beri, Adrijana Lima i Vanesa Hadžens.

Ali sada, tim istraživača sa Univerziteta Britanske Kolumbije, upozorio je da oni koji su na strogoj dijeti, imaju dvostruko veće šanse da dožive srčani udar, moždani udar i začepljene arterije u poređenju sa onima koji je ne praktikuju.

Naučnici su analizirali podatke iz UK Biobanke, kako bi dalje istražili one koji prate keto dijetu i vezu sa lošim zdravljem srca.

Oni su sugerisali da bi za to mogao biti kriv visok nivo lošeg holesterola u ishrani, inače poznat kao lipoprotein niske gustine (LDL).

Visok LDL holesterol je mesto gde se masna supstanca, koja se zove holesterol, nakuplja u vašoj krvi. Ako je vaš holesterol visok, može blokirati krvne sudove, što povećava rizik od srčanog ili moždanog udara.

Dr Iulia Latan, lekar koji je vodio studiju u Centru za inovacije srca i pluća Univerziteta Britanske Kolumbije, rekla je:

Foto: Shutterstock

dijeta

- Među učesnicima na niskokaloričnoj ishrani, sa visokim sadržajem masti, slično keto, otkriveno je da su oni sa najvišim nivoima LDL holesterola bili u najvećem riziku za kardiovaskularne smetnje.

Prethodna istraživanja o tome kako keto dijeta utiče na srce, bila su u suprotnosti sa nekim studijama koje tvrde da zapravo može poboljšati kardiovaskularno zdravlje, dok druge ističu da opasan priliv LDL holesterola može imati štetan efekat.

Znaci srčanih bolesti

Prema Britanskoj fondaciji za srce, rani simptomi kojih treba biti svestan uključuju:

  • Bol u grudima
  • Mučnina
  • Bol u stomaku
  • Bol u nozi
  • Osećaj znojenja
  • Bol u ruci, vilici ili leđima
  • Otečeni gležnjevi
  • Osećaj gušenja
  • Ekstremni umor
  • Nepravilan rad srca.
  • Šta je keto dijeta?

    Keto dijeta podrazumeva značajno smanjenje broja konzumiranih ugljenih hidrata i njihovu zamenu mastima.

    Nedostatak ugljenih hidrata znači manje glukoze u telu, što dovodi do sagorevanja više masti, umesto ugljenih hidrata, što dovodi do brzog gubitka težine.

    Namirnice koje treba uključiti u keto dijetu uključuju meso, ribu, živinu, povrće bez skroba, hranu sa visokim sadržajem masti, mlečne proizvode sa visokim sadržajem masti, jaja, ulja, orašaste plodove i semenke.

    Namirnice koje treba izbegavati, uključuju hranu sa visokim sadržajem ugljenih hidrata, žitarice, peciva, slatke sosove, sokove, gazirana pića i alkohol, prenosi TheSun.


    Ostavite komentar

    Pravila komentarisanja:

    Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

    Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

    Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

    Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

    komentari
    Ja

    pre 1 godinu

    Budalastina. Holesterol najvise raste zbog prostih secera i plus u kombinaciji sa mastima.

    sledeća vest

    Izbori 2024

    Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
    Izbori 2024

    Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

    U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

    26.04.2024

    14:13

    Vesti

    "U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
    Društvo

    "U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

    Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

    26.04.2024

    21:04

    TV

    JOŠ TV VESTI

    Hronika

    Sport

    Planeta

    Zabava

    JOŠ Zabava VESTI

    Džet set

    Srbija

    Kragujevački opštinari dali krv!
    Humanitarna akcija

    Kragujevački opštinari dali krv!

    Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

    26.04.2024

    12:17