• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

08.06.2023

06:10

6 TRIKOVA DA SPREČITE PREJEDANJE: Nije stvar u tome da stanete kad je najslađe - evo o čemu se radi

freepik

Ljubav

6 TRIKOVA DA SPREČITE PREJEDANJE: Nije stvar u tome da stanete kad je najslađe - evo o čemu se radi

Podeli vest

Sprečavanje prejedanja počinje mnogo pre samog unošenja obroka, a tiče se doručka, dosade i mnogih drugih stvari.

Ukoliko vam se dešava da se u toku dana ili uveče prejedate, za to postoji nekoliko razloga o kojima smo ranije pisali, a koje možete pročitati na linku OVDE.

Sada vam nutricionistkinja Nataša Đukić otkriva kako možete sprečiti da do prejedanja uopšte i dođe:

- Tokom večeri metabolizam je najmanje aktivan i to je glavni razlog zašto tada ne treba da jedete obilne obroke. Večera bi trebalo da bude najlakši obrok u toku dana i treba da jedete najmanje dva, do tri sata pre spavanja, kako bi organizam imao vremena da je svari - navodi nutricionistkinja i savetuje da ukoliko se ipak želja za hranom često pojavljuje u kasnim večernjim satima, isprobate ove jednostavne trikove:

Jedite dovoljno preko dana

Ako ste uvek gladni kasno naveče, pokušajte da utvrdite da li jedete dovoljo tokom dana. Na svakih tri do pet sati jedite ili uzmite neku zdravu užinu.

Doručak je obavezan

Dan bi trebalo da započnete obrokom, koji je bogat vlaknima, proteinima i kalorijama, dok je izbegavanje i preskakanje doručka jedna od najčešćih grešaka, koja dovodi do toga da nas glad "stigne" pred spavanje.

Ne mešajte glad sa dosadom

Ponekad, naša želja za hranom naveče zapravo nije glad, već način da se izborimo sa stresom, emocionalnim problemima, dosadom, ali je možda i navika.

Foto: Shutterstock

devojka jede

Jedite kada ste stvarno gladni

Kada ste gladni, trebalo bi nešto da pojedete, ali birajte složene ugljene hidrate, zdrave masti i proteine. Kombinacija ugljenih hidrata i proteina, potiskuje apetit, pa ćete biti siti do jutra.

Odaberite prave kombinacije

Kada se desi da posle večere opet ogladnite, uzmite pola šolje grčkog jogurta ili komad sira, četvrtinu šolje oraha, nešto od složenih ugljenih hidrata, poput žitarica ili dve trećine šolje kokica.

Izbegavajte ove namirnice

Hrana i napici koji sadrže kofein i koji uključuju kafu, čaj i čokoladu, ne preporučuju se u kasnim večernjim satima. Trebalo bi da izbegavate začinjenu i masnu hranu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17