VODIČ KROZ ULJA! Nutricionista OTKRIVA KOJE ODABRATI za kuvanje, PRŽENJE i salate!
Podeli vest
Da li je istina da ne sme da se kuva na maslinovom ulju? Koje ulje da kupim za kuvanje, prženje, salate? Ovo su samo neka od pitanja koja se često čuju u svakodnevnom životu, a o tome koliko je pitanje pravilnog izbora ulja važno govori nutricionista dijetetičar Jovana Srejić Ferluga
Kakvo je ulje od koštica grožđa u odnosu na kokosovo ulje, pošto se priča da trpi termičku obradu na visokim temperaturama? Da li je istina da ne sme da se kuva na maslinovom ulju? Koje ulje da kupim za kuvanje, prženje, salate? Ovo su samo neka od pitanja koja se često čuju u svakodnevnom životu, a o tome koliko je pitanje pravilnog izbora ulja važno govori nutricionista dijetetičar Jovana Srejić Ferluga.
Postoji "supertip" ishrane koji uključuje sve internacionalne i nacionalne preporuke, jako je jednostavan i zasniva se na šest grupa namirnica. Koje su to najzdravije namirnice iz svake grupe, kao i kako jedan zdrav tanjir, odnosno obrok treba da bude koncipiran, objašnjava nutricionista dijetetičar Jovana Srejić Ferluga
11.10.2021
20:00
- Merilo toplotne stabilnosti su tačke dimljenja, paljenja i gorenja. U stvari, to nam govori do koje temperature možemo zagrevati različite vrste ulja i samim tim koja je njihova najbolja primena u ishrani i kulinarstvu. Interesantno je da su masnoće kod kojih preovlađuju nezasićene masne kiseline tečne, dok su masnoće sa većim sadržajem zasićenih masti u čvrstom stanju - objašnjava Jovana Srejić Ferluga.
Sva biljna ulja su bogata vitaminom E, dok životinjske masti sadrže sve vitamine rastvorljive u ulju, sem vitamina E, dakle sadrže A, D i K.
- U uljima nema holesterola, već biljnih sterola, a najstabilnija ulja su palmino, maslinovo i kanola. Jako je važno naglasiti da nerafinisana ulja nisu za termičku obradu, već se isključivo dodaju u salatu i termički obrađena jela - savetuje naša sagovornica i daje pregled najčešće korišćenih i pristupačnih ulja.
Ekstradevičansko maslinovo ulje
Najbolje za: prelivanje preko termički obrađene hrane, prelive za salatu, umake, sosove
Tačka dimljenja: 160 stepeni C
Foto: Shutterstock
Ovo ulje nije najbolja opcija za kuvanje na visokoj temperaturi jer će toplota pokvariti ukus ulja, čak i ako ne prelazi temperaturu od 160 stepeni. Izvor je omega-9 masnih kiselina.
- Ulje se dobija hladnim ceđenjem, što znači da se ne izlaže temperaturama višim od 30 stepeni. Više temperature proizvode više ulja, što ekstradevičansko ulje čini skupljim. Metoda hladnog presovanja održava netaknutim više antioksidanata i mononezasićenih masti, što daje daleko robusniji i složeniji profil ukusa. U zavisnosti od regiona, ukusi mogu biti različiti voćni, travnati ili pak gorki - sugeriše nutricionista.
Maslinovo ulje
Najbolje za: dinstanje, prženje u tiganju, pravljenje preliva za salate
Tačka dimljenja: 240 stepeni C
Foto: Shutterstock
Obično maslinovo ulje ima visoku tačku dimljenja i dobru radnu teksturu, što ga svrstava među najsvestranija ulja za jelo, budući da ima relativno neutralan ukus i miris.
Kokosovo ulje
Najbolje za: pečenje, prženje na niskoj temperaturi i sotiranje
Tačka dimljenja: 180 stepeni C
Foto: Shutterstock
Čvrsto je na sobnoj temperaturi, mada vrlo naglo prelazi iz čvrstog u tečno stanje. Sastoji se iz 80-90 odsto zasićenih masti. Čini zaista ukusnu nemlečnu zamenu za puter u većini kolača i drugih recepata za peciva. Odlično je u kombinaciji sa čokoladom, bananom i drugim tropskim ukusima. Kokosovo ulje je takođe dobro kao ulje za telo ili maska za kosu.
Ulje semenki grožđa
Najbolja upotreba: za sotiranje, prženje i prelive (sosovi, dresinzi, majonez)
Tačka dimljenja: 215 stepeni C
Foto: Shutterstock
Dugo vremena je ulje grožđa bacano u smeće kao nepoželjni nusprodukt vinarstva. Ovo ulje sadrži oko 70 odsto polinezasićenih masnih kiselina, među kojima ima najviše omega-6 masnoća. Ulje grožđa je zbog neutralnog ukusa svestrano i može se koristiti u prelivima za salate, ali takođe i za dinstanje i pečenje.
Suncokretovo ulje
Tačka dimljenja: 220 stepeni C
Foto: Shutterstock
Dobija se presovanjem ili ekstrakcijom oljuštenog semena suncokreta. Može se primenjivati u prehrambenoj industriji za proizvodnju margarina i šorteninga (smeša masti sa plastičnim svojstvima) ili se može koristiti u kulinarstvu. Ovo ulje ima prosečan sadržaj zasićenih masnih kiselina 8-15 odsto, dok je sadržaj nezasićenih 85-91 odsto. Suncokretovo ulje je izvor omega-6 masnih kiselina.
- Smatra se da omega-6 masti uzrokuju upalne procese, dok omega-3 masti imaju protivupalno dejstvo. Konzumacija previše omega-6 bez balansiranja sa omega-3 može dovesti do nastanka upalnih procesa u telu, pa je umerenost ključna. S druge strane, ovo ulje se brzo pokvari, pa bi ga trebalo kupovati u manjim bocama. Može se koristiti za prženje i pečenje - savetuje Jovana Srejić Ferluga.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Postoji "supertip" ishrane koji uključuje sve internacionalne i nacionalne preporuke, jako je jednostavan i zasniva se na šest grupa namirnica. Koje su to najzdravije namirnice iz svake grupe, kao i kako jedan zdrav tanjir, odnosno obrok treba da bude koncipiran, objašnjava nutricionista dijetetičar Jovana Srejić Ferluga
Na društvenim mrežama među blokaderima, kruži video, najverovatnije napravljen veštačkom inteligencijom, koji prikazuje razgovor blokadera o tome kako će zapaliti Vučića.
Na društvenim mrežama među blokaderima, kruži video, najverovatnije napravljen veštačkom inteligencijom, koji prikazuje razgovor blokadera o tome kako će zapaliti Vučića.
Antisrpski mediji "N1" izveštava sa nepostojećeg skupa podrške predvodniku blokada Radivoju Jovoviću, inače članu Pokreta slobodnih građana (PSG) koji se nalazi u kućnom pritvoru nakon pokušaja da izvede nasilni poduhvat u Novom Sadu.
Reper Marko Šelić Marčelo, koji je proteklih godinu dana svim srcem podržavao zgubidane, juče se putem antisrpskog glasila "Danas" ogradio se od blokadera.
Reditelj Srđan Dragojević, nekadašnji poslanik Socijalističke partije Srbije a sada jedan od blokaderskih ideologa, optužio je ceo srpski narod za ratove devedesetih godina.
Povodom tekstova o vrhovnoj tužiteljki Zagorki Dolovac i njenom boravku u Hagu oglasio se kabinet Vrhovnoj javnog tužilaštva, čiji odgovor prenosimo u celosti.
Šesta epizoda Informerovog TV spektakla “Na merama”, koja se emituje večeras od 20h, otkriće vam zašto je “žuti političar” Borko Stefanović dobio “titulu” “Pakleni vozač”, šta u teretani radi Borkov partijski šef i tajkun Dragan Đilas, gde posle Skupštine odlazi njihova stranačka drugarica Marinika Tepić…
Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…
Gosti Info jutra Nikola Rađen, bivši vaterpolista, Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i Branko Babić, biznismen komentarisali su uvrede na račun Srba koje dolaze iz regiona.
Na severu Crne Gore otvoren je rekonstruisani put Mijakovići - Vrulja, zajedno sa dva nova mosta koja, po želji građana, nose imena srpskih kraljeva, simbolizujući istorijsko ujedinjenje Srbije i Crne Gore.
Stenfordski istraživači su otkrili da plinski šporeti izlažu Amerikance iznenađujuće visokim nivoima azot-dioksida, koji često premašuju nivoe zagađenosti na otvorenom.
Policija je po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, raspisala potragu za Nenadom Alajbegovićem (44), zvanim Alibeg, koji je sinoć oko 21 sat bio u društvu N. K. (30) koji je ranjen sa osam metaka u poznatom novobeogradskom restoranu.
U jedinom ženskom zatvoru u Srbiji, KPZ Požarevac kaznu trenutno služi 338 osuđenica, od kojih samo jedna kaznu zatvora od 40 godina zbog teškog ubistva.
Na stanici Kovačevac u Mladenovcu pokrenuta je kampanja pod nazivom "Dobro pazi - voz nailazi", a događaju je prisustvovao i Slaviša Lekić, načelnik Uprave saobraćajne policije.
U jednom restoranu na Novom Beogradu, sinoć je došlo do pucnjave u kojoj je ranjen navijač Partizana N.K. (30), koji je bio u društvu Nenada Alajbegovića zvanog Alibeg.
Londonska policija jutros je na aerodromu Hitrou uhapsila muškarca osumnjičenog za napad, nakon što je biber sprejem prskao putnike, zbog čega je na aerodromu odmah proglašena uzbuna.
Predstavnici administracije predsednika SAD Donalda Trampa "kunu se" da će svaki dogovor koji američki lider postigne sa Rusijom biti "betonski čvrst", izjavio je pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov.
Glumac Miodrag Radonjić kaže da je tokom devedesetih godina kada je na prostorima bivše Jugoslavije buktao rat bio dete i da mladi kroz seriju "Tvrđava" treba da shvate da život može da se okrene preko noći.
Književnik Radivoj Raša Popov je pre 11 godina doživeo veliku neprijatnost kada su ga napala dvojica maloletnika koji su mu oteli novac, a onda pokušali i da provale u njegov stan.
Starleta Aleksandra Subotić objavila je putem Instagrama fotografiju iz izlaska sa svojim suprugom Predragom Pecom Raspopovićem, ali i fudbalerom Nejmarom.
Voditeljka Marija Kilibarda otkrila je kako je vatreni navijač Partizana i da nikada ne bi navijala za Crvenu Zvezdu, čak ni kada igra sa drugom zemljom.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar