VODIČ KROZ ULJA! Nutricionista OTKRIVA KOJE ODABRATI za kuvanje, PRŽENJE i salate!
Podeli vest
Da li je istina da ne sme da se kuva na maslinovom ulju? Koje ulje da kupim za kuvanje, prženje, salate? Ovo su samo neka od pitanja koja se često čuju u svakodnevnom životu, a o tome koliko je pitanje pravilnog izbora ulja važno govori nutricionista dijetetičar Jovana Srejić Ferluga
Kakvo je ulje od koštica grožđa u odnosu na kokosovo ulje, pošto se priča da trpi termičku obradu na visokim temperaturama? Da li je istina da ne sme da se kuva na maslinovom ulju? Koje ulje da kupim za kuvanje, prženje, salate? Ovo su samo neka od pitanja koja se često čuju u svakodnevnom životu, a o tome koliko je pitanje pravilnog izbora ulja važno govori nutricionista dijetetičar Jovana Srejić Ferluga.
Postoji "supertip" ishrane koji uključuje sve internacionalne i nacionalne preporuke, jako je jednostavan i zasniva se na šest grupa namirnica. Koje su to najzdravije namirnice iz svake grupe, kao i kako jedan zdrav tanjir, odnosno obrok treba da bude koncipiran, objašnjava nutricionista dijetetičar Jovana Srejić Ferluga
11.10.2021
20:00
- Merilo toplotne stabilnosti su tačke dimljenja, paljenja i gorenja. U stvari, to nam govori do koje temperature možemo zagrevati različite vrste ulja i samim tim koja je njihova najbolja primena u ishrani i kulinarstvu. Interesantno je da su masnoće kod kojih preovlađuju nezasićene masne kiseline tečne, dok su masnoće sa većim sadržajem zasićenih masti u čvrstom stanju - objašnjava Jovana Srejić Ferluga.
Sva biljna ulja su bogata vitaminom E, dok životinjske masti sadrže sve vitamine rastvorljive u ulju, sem vitamina E, dakle sadrže A, D i K.
- U uljima nema holesterola, već biljnih sterola, a najstabilnija ulja su palmino, maslinovo i kanola. Jako je važno naglasiti da nerafinisana ulja nisu za termičku obradu, već se isključivo dodaju u salatu i termički obrađena jela - savetuje naša sagovornica i daje pregled najčešće korišćenih i pristupačnih ulja.
Ekstradevičansko maslinovo ulje
Najbolje za: prelivanje preko termički obrađene hrane, prelive za salatu, umake, sosove
Tačka dimljenja: 160 stepeni C
Foto: Shutterstock
Ovo ulje nije najbolja opcija za kuvanje na visokoj temperaturi jer će toplota pokvariti ukus ulja, čak i ako ne prelazi temperaturu od 160 stepeni. Izvor je omega-9 masnih kiselina.
- Ulje se dobija hladnim ceđenjem, što znači da se ne izlaže temperaturama višim od 30 stepeni. Više temperature proizvode više ulja, što ekstradevičansko ulje čini skupljim. Metoda hladnog presovanja održava netaknutim više antioksidanata i mononezasićenih masti, što daje daleko robusniji i složeniji profil ukusa. U zavisnosti od regiona, ukusi mogu biti različiti voćni, travnati ili pak gorki - sugeriše nutricionista.
Maslinovo ulje
Najbolje za: dinstanje, prženje u tiganju, pravljenje preliva za salate
Tačka dimljenja: 240 stepeni C
Foto: Shutterstock
Obično maslinovo ulje ima visoku tačku dimljenja i dobru radnu teksturu, što ga svrstava među najsvestranija ulja za jelo, budući da ima relativno neutralan ukus i miris.
Kokosovo ulje
Najbolje za: pečenje, prženje na niskoj temperaturi i sotiranje
Tačka dimljenja: 180 stepeni C
Foto: Shutterstock
Čvrsto je na sobnoj temperaturi, mada vrlo naglo prelazi iz čvrstog u tečno stanje. Sastoji se iz 80-90 odsto zasićenih masti. Čini zaista ukusnu nemlečnu zamenu za puter u većini kolača i drugih recepata za peciva. Odlično je u kombinaciji sa čokoladom, bananom i drugim tropskim ukusima. Kokosovo ulje je takođe dobro kao ulje za telo ili maska za kosu.
Ulje semenki grožđa
Najbolja upotreba: za sotiranje, prženje i prelive (sosovi, dresinzi, majonez)
Tačka dimljenja: 215 stepeni C
Foto: Shutterstock
Dugo vremena je ulje grožđa bacano u smeće kao nepoželjni nusprodukt vinarstva. Ovo ulje sadrži oko 70 odsto polinezasićenih masnih kiselina, među kojima ima najviše omega-6 masnoća. Ulje grožđa je zbog neutralnog ukusa svestrano i može se koristiti u prelivima za salate, ali takođe i za dinstanje i pečenje.
Suncokretovo ulje
Tačka dimljenja: 220 stepeni C
Foto: Shutterstock
Dobija se presovanjem ili ekstrakcijom oljuštenog semena suncokreta. Može se primenjivati u prehrambenoj industriji za proizvodnju margarina i šorteninga (smeša masti sa plastičnim svojstvima) ili se može koristiti u kulinarstvu. Ovo ulje ima prosečan sadržaj zasićenih masnih kiselina 8-15 odsto, dok je sadržaj nezasićenih 85-91 odsto. Suncokretovo ulje je izvor omega-6 masnih kiselina.
- Smatra se da omega-6 masti uzrokuju upalne procese, dok omega-3 masti imaju protivupalno dejstvo. Konzumacija previše omega-6 bez balansiranja sa omega-3 može dovesti do nastanka upalnih procesa u telu, pa je umerenost ključna. S druge strane, ovo ulje se brzo pokvari, pa bi ga trebalo kupovati u manjim bocama. Može se koristiti za prženje i pečenje - savetuje Jovana Srejić Ferluga.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Postoji "supertip" ishrane koji uključuje sve internacionalne i nacionalne preporuke, jako je jednostavan i zasniva se na šest grupa namirnica. Koje su to najzdravije namirnice iz svake grupe, kao i kako jedan zdrav tanjir, odnosno obrok treba da bude koncipiran, objašnjava nutricionista dijetetičar Jovana Srejić Ferluga
Indijska kompanija Reliance Industries, vlasnik najvećeg rafinerijskog kompleksa na planeti, obnovila je kupovinu ruske sirove nafte nakon kratkog zastoja.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da su izbori za prištinski parlament koji se održavaju 28. decembra od presudnog značaja za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i pozvao sve Srbe da podrže Srpsku listu.
Danica Vučenić, udarna pesnica tajkunske, antisrpske televizije N1 koja već duže od godinu dana otvoreno podržava rušenje Srbije na ulicama, sada je u programu uživo patosirala blokadere.
Ministar pravde Nenad Vujić oglasio se povodom postupanja predsednika Visokog saveta tužilaštva (VST) Branka Stamenkovića, istakavši kako to predstavlja otvoreno kršenje Zakona i Poslovnika o radu VST i nedopustiv čin institucionalne samovolje.
Udruženja za zaštitu potrošača već godinama upozoravaju na prevare u turizmu, ali turističke agencije i dalje nesmetano posluju, ostavljajući putnike bez novca, ali i onoga što je najvažnije, a to je zaštita.
Novo istraživanje naglašava da se Antarktik ne topi samo odozgo, pod uticajem zagrevanja atmosfere, već i odozdo, u kontaktu sa toplom dubokom morskom vodom.
Članovi Vlade saglasili su se na današnjoj sednici, da do kraja 2025. godine i u 2026. godini direktori zdravstenih ustanova, u kojima se sprovode poslovi u cilju smanjenja liste čekanja, donesu odluku o preraspodeli radnog vremena.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, danas oko 15 časova, na državnom putu Beograd - Čačak, presretačem su zaustavili pedesetčetvorogodišnjeg R.M. koji je vozilom "pežo 206" za samo dva minuta u više navrata izvršio preticanje ukupno šest vozila preko uzdužne neisprekidane linije čineći prekršaj nasilničke vožnje, a zatim se kretao brzinom od 107 kilometara na čas, na delu puta gde je ograničenje brzine 60 kilometara na čas.
Na deonici zlatiborske magistrale, u ataru sela Draglica, večeras je došlo do saobraćajne nezgode, u kojoj su, prema našim saznanjima, učestvovala dva automobila.
Na društvenim mrežama pojavio se snimak gde se predsednik Burkine Faso Ibrahim Traore na poseban način pozdravio sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u odnosu na druge važne ličnosti, koji je privukao veliku pažnju javnosti.
Iako danas u svetu besni više sukoba nego ikad od Drugog svetskog rata, na Filipinima postoji tradicija božićnog primirja u najdugotrajnijoj komunističkoj pobuni na svetu.
Supruga holivudske legende Brusa Vilisa, Ema Heming Vilis, objavila je potresan tekst o tome kako njihova porodica dočekuje praznike nakon teške dijagnoze glumca.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar