VODIČ KROZ ULJA! Nutricionista OTKRIVA KOJE ODABRATI za kuvanje, PRŽENJE i salate!
Podeli vest
Da li je istina da ne sme da se kuva na maslinovom ulju? Koje ulje da kupim za kuvanje, prženje, salate? Ovo su samo neka od pitanja koja se često čuju u svakodnevnom životu, a o tome koliko je pitanje pravilnog izbora ulja važno govori nutricionista dijetetičar Jovana Srejić Ferluga
Kakvo je ulje od koštica grožđa u odnosu na kokosovo ulje, pošto se priča da trpi termičku obradu na visokim temperaturama? Da li je istina da ne sme da se kuva na maslinovom ulju? Koje ulje da kupim za kuvanje, prženje, salate? Ovo su samo neka od pitanja koja se često čuju u svakodnevnom životu, a o tome koliko je pitanje pravilnog izbora ulja važno govori nutricionista dijetetičar Jovana Srejić Ferluga.
Postoji "supertip" ishrane koji uključuje sve internacionalne i nacionalne preporuke, jako je jednostavan i zasniva se na šest grupa namirnica. Koje su to najzdravije namirnice iz svake grupe, kao i kako jedan zdrav tanjir, odnosno obrok treba da bude koncipiran, objašnjava nutricionista dijetetičar Jovana Srejić Ferluga
11.10.2021
20:00
- Merilo toplotne stabilnosti su tačke dimljenja, paljenja i gorenja. U stvari, to nam govori do koje temperature možemo zagrevati različite vrste ulja i samim tim koja je njihova najbolja primena u ishrani i kulinarstvu. Interesantno je da su masnoće kod kojih preovlađuju nezasićene masne kiseline tečne, dok su masnoće sa većim sadržajem zasićenih masti u čvrstom stanju - objašnjava Jovana Srejić Ferluga.
Sva biljna ulja su bogata vitaminom E, dok životinjske masti sadrže sve vitamine rastvorljive u ulju, sem vitamina E, dakle sadrže A, D i K.
- U uljima nema holesterola, već biljnih sterola, a najstabilnija ulja su palmino, maslinovo i kanola. Jako je važno naglasiti da nerafinisana ulja nisu za termičku obradu, već se isključivo dodaju u salatu i termički obrađena jela - savetuje naša sagovornica i daje pregled najčešće korišćenih i pristupačnih ulja.
Ekstradevičansko maslinovo ulje
Najbolje za: prelivanje preko termički obrađene hrane, prelive za salatu, umake, sosove
Tačka dimljenja: 160 stepeni C
Foto: Shutterstock
Ovo ulje nije najbolja opcija za kuvanje na visokoj temperaturi jer će toplota pokvariti ukus ulja, čak i ako ne prelazi temperaturu od 160 stepeni. Izvor je omega-9 masnih kiselina.
- Ulje se dobija hladnim ceđenjem, što znači da se ne izlaže temperaturama višim od 30 stepeni. Više temperature proizvode više ulja, što ekstradevičansko ulje čini skupljim. Metoda hladnog presovanja održava netaknutim više antioksidanata i mononezasićenih masti, što daje daleko robusniji i složeniji profil ukusa. U zavisnosti od regiona, ukusi mogu biti različiti voćni, travnati ili pak gorki - sugeriše nutricionista.
Maslinovo ulje
Najbolje za: dinstanje, prženje u tiganju, pravljenje preliva za salate
Tačka dimljenja: 240 stepeni C
Foto: Shutterstock
Obično maslinovo ulje ima visoku tačku dimljenja i dobru radnu teksturu, što ga svrstava među najsvestranija ulja za jelo, budući da ima relativno neutralan ukus i miris.
Kokosovo ulje
Najbolje za: pečenje, prženje na niskoj temperaturi i sotiranje
Tačka dimljenja: 180 stepeni C
Foto: Shutterstock
Čvrsto je na sobnoj temperaturi, mada vrlo naglo prelazi iz čvrstog u tečno stanje. Sastoji se iz 80-90 odsto zasićenih masti. Čini zaista ukusnu nemlečnu zamenu za puter u većini kolača i drugih recepata za peciva. Odlično je u kombinaciji sa čokoladom, bananom i drugim tropskim ukusima. Kokosovo ulje je takođe dobro kao ulje za telo ili maska za kosu.
Ulje semenki grožđa
Najbolja upotreba: za sotiranje, prženje i prelive (sosovi, dresinzi, majonez)
Tačka dimljenja: 215 stepeni C
Foto: Shutterstock
Dugo vremena je ulje grožđa bacano u smeće kao nepoželjni nusprodukt vinarstva. Ovo ulje sadrži oko 70 odsto polinezasićenih masnih kiselina, među kojima ima najviše omega-6 masnoća. Ulje grožđa je zbog neutralnog ukusa svestrano i može se koristiti u prelivima za salate, ali takođe i za dinstanje i pečenje.
Suncokretovo ulje
Tačka dimljenja: 220 stepeni C
Foto: Shutterstock
Dobija se presovanjem ili ekstrakcijom oljuštenog semena suncokreta. Može se primenjivati u prehrambenoj industriji za proizvodnju margarina i šorteninga (smeša masti sa plastičnim svojstvima) ili se može koristiti u kulinarstvu. Ovo ulje ima prosečan sadržaj zasićenih masnih kiselina 8-15 odsto, dok je sadržaj nezasićenih 85-91 odsto. Suncokretovo ulje je izvor omega-6 masnih kiselina.
- Smatra se da omega-6 masti uzrokuju upalne procese, dok omega-3 masti imaju protivupalno dejstvo. Konzumacija previše omega-6 bez balansiranja sa omega-3 može dovesti do nastanka upalnih procesa u telu, pa je umerenost ključna. S druge strane, ovo ulje se brzo pokvari, pa bi ga trebalo kupovati u manjim bocama. Može se koristiti za prženje i pečenje - savetuje Jovana Srejić Ferluga.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Postoji "supertip" ishrane koji uključuje sve internacionalne i nacionalne preporuke, jako je jednostavan i zasniva se na šest grupa namirnica. Koje su to najzdravije namirnice iz svake grupe, kao i kako jedan zdrav tanjir, odnosno obrok treba da bude koncipiran, objašnjava nutricionista dijetetičar Jovana Srejić Ferluga
Ruski sistem protivvazdušne odbrane S-400 nadmašuje američki Patriot po mobilnosti i raznovrsnosti ciljeva, navodi se u analizi Centra za analizu svetske trgovine oružjem (CAMTO) u ruskom časopisu Nacionalna odbrana.
Rat između blokadera i opozicije ušao je u novu, radikalnu fazu i više se ne zna ko je protiv koga. Izborni krah na lokalnim izborima u Negotinu, Sečnju i Mionici do koske je ogolio pravo stanje stvari unutar blokaderskog pokreta i na površinu izbacio blato u koje su blokaderi u proteklih 13 meseci pokušali da gurnu celu Srbiju.
Posle 18 godina, klupko oko prodaje NIS-a se odmotava, ali učesnici te sramne odluke upetljali su se u sopstvene laži, pa se više ne zna ni ko pije, ni ko plaća.
Ideolog blokadera i jedan od glavnih uzdanika rušilaca Srbije za takozvanu studentsku listu, profesor Milo Lompar, žestoko se ostrvio na predsednika opozicione Stranke slobode i pravde (SSP), tajkuna Dragana Đilasa.
Blokaderski nasilnik Miša Bačulov oglasio se na društveni mrežama, odmah nakon izlaška na slobodu jer mu je Apelacioni sud, tačnije veće u kojem sedi sudija blokader Miodrag Majić, ukinulo pritvor iako se tereti za teško krivično delo i postoji opasnost da će ga ponoviti.
Rat svih protiv svih u redovima blokadera i opozicije nastavljen je najnovijim medijskim nastupom opozicionara dr Branimira Nestorovića, čelnika pokreta Mi - snaga naroda, koji se ostrvio na pripadnike takozvanog studentskog pokreta, ali i na antisrpske medije N1 i Novu S i tajkuna Dragana Đilasa.
Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…
Gosti Info jutra Nikola Rađen, bivši vaterpolista, Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i Branko Babić, biznismen komentarisali su uvrede na račun Srba koje dolaze iz regiona.
Studentski centar Novi Sad juče je objavio preliminarnu listu za smeštaj studenata starijih godina u studentskim domovima u Novom Sadu, Somboru i Zrenjaninu, a konačna lista biće objavljena 15. decembra.
U Mašinsko-saobraćajnoj školi u Čačku otvorena je izložba pod nazivom „Moja ćirilica”, autorke Olgice Stefanović, akademske slikarke i ikonopisca iz Novog Sada.
U međimurskom naselju Sitniceu četvrtak je došlo do ubistva i pokušaja ubistva, kada je Josip Oršuš (40) iz vatrenog oružja usmrtio sestru (28) svoje partnerke, dok se njegova partnerka (29) bori za život.
Majka i brat Keli, devojke za čije je ubistvo osuđen državljanin Srbije na 18 godina zatvora, sa suzama u očima slušali su izricanje presude pred sudom u Lozani, prenose švajcarski mediji.
Najmanje deset osoba je ubijeno, a više od deset povređeno u masovnoj pucnjavi u hostelu u Ateridžvilu, u blizini Pretorije, saopštila je južnoafrička policija.
Izaslanici i savetnici američkog predsednika Donalda Trampa i ukrajinski zvaničnici saopštili su da će se u subotu sastati treći danzaredom, nakon što su postigli napredak u definisanju bezbednosnog okvira za posleratnu Ukrajinu.
Bezbednosni štit iznad nuklearnog reaktora u Černobilju, u Ukrajini, koji je u februaru pogođen dronom, više ne može da obavlja svoju primarnu funkciju blokiranja radijacije!
Pevačica Vesna Zmijanac oglasila se putem svog Instagram profila i otkrila da joj treba vremena da se oporavi zbog čega je pomerila svoj naredni nastup.
Bivši partner pevačice Katarine Grujić, Kosta Obradović, uhapšen je u Podgorici zbog sumnje da je pretio jednoj devojci objavljivanjem intimnog snimka.
Pevačica Džejla Ramović otkazala je svoj nastup u Skoplju zbog problema sa dokumentacijom, ali i neprijatnosti prilikom privođenja koje je nedavno doživela.
Biznismen Bogoljub Karić juče je proslavljao svoj rođendan, a među gostima našla se voditeljka Sanja Marinković koja je objavila fotografije sa slavlja.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar