Šta JESTI posle KORONE? Nutricionista otkriva MENI ZA BRZ OPORAVAK! /Primer jelovnika/
Podeli vest
Posle preležanog kovida-19 nekima sledi duži, a nekima kraći oporavak, a među faktorima koji su važni u tom periodu jeste i onaj koji je u vezi sa ishranom. Nutricionistkinja Branka Mirković otkriva da li se brže oporavljamo uz pasulj sa rebarcima ili jogurt i pileću supicu i na šta treba obratiti pažnju
O simptomima u toku korone se dosta zna. Pored temperature, kašlja i malaksalosti, gubi se i čulo mirisa i ukusa, te hrana postaje bezukusna i prosto nam nije do jela. Posle preležanog kovida-19 nekima sledi duži, a nekima kraći oporavak, a među faktorima koji su važni u tom periodu jeste i onaj koji je u vezi sa ishranom, sugeriše nutricionistkinja Branka Mirković i otkriva da li se brže oporavljamo uz pasulj sa rebarcima ili jogurt i pileću supicu i na šta treba obratiti pažnju.
Da li ste ikada primetili tamni oreol oko žumanca nakon što ste skuvali tvrdo kuvano jaje? Može biti plavičaste, zelenkaste ili sive boje, što ne izgleda baš estetski ili ukusno. Možda se čak pitate da li takve stvari treba jesti
08.11.2021
15:07
Tečnost na prvom mestu
- Tokom bolesti ne treba jesti na silu, važan je unos tečnosti kroz čajeve, limunade, ceđene citruse i različite prirodne sokove. Od "slanih tečnosti" treba jesti potaže, supe, čorbe, a posebno se preporučuju pileći bujoni i supa od junećih ili pilećih kostiju. Preporučuju se lagani mlečni proizvodi, kao što su jogurt, kefir, kiselo mleko i pirei od povrća - navodi Branka Mirković.
Kako se telo oporavlja i ukusi i mirisi polako vraćaju, tako je spremnije za malo jaču ishranu, dodaje nutricionistkinja.
Foto: Shutterstock
- Preporuka je da se nakon bolesti jedu tri glavna obroka u toku dana, a između piju čajevi i ceđeni sokovi od voća ili kombinacije voća i povrća. Meso treba da bude nemasno poput pilećeg ili ćurećeg filea, nemasne teletine, bele morske ribe. Okrenite se kuvanju na pari, u hladnoj ili ključaloj vodi, sa osnovnim začinima - savetuje Branka.
Posle gubitka čula ukusa i mirisa izbegavajte jake i aromatične začine, kao i pripremu namirnica sa puno masnoće, preprženu i predinstanu hranu, teška jela sa dosta luka i zaprške.
Izbor namirnica
- Jaja je najbolje jesti kuvana, do dva dnevno, belanaca može i više. Od mlečnih proizvoda birajte, pre svega, kiselo mleko, kravlje i kozje, jogurt, kefir, mlade kravlje i kozje sireve - dodaje naša sagovornica.
Preporučuje se sezonsko, pre svega, sveže povrće, spanać, blitva, kelj, brokoli, svež kupus, tikvice, boranija, šargarepa, koren celera i stabljike italijanskog celera, cvekla, paradajz, paprika. Luk - crni i beli, kao i praziluk uzimajte u veoma malim količinama kao začin.
Foto: Freepik.com
- Mahunarke takođe izbegavajte jer se duže vare, eventualno skuvajte grašak, izblendirajte i pomešajte sa barenim krompirom. Napravite pire od krompira sa pasiranim graškom, pire krompir i šargarepu, bareni krompir sa barenom tikvicom, pire sa spanaćem... U periodu oporavka se kao dodatak obroku preporučuju razni pirei sa malo putera, obaren pirinač sa malo soli ili malo suvog začina kao prilog jelu, obarena testenina, takođe kao prilog uz obrok - navodi nutricionistkinja i sugeriše:
- Sve navedeno je hrana koja se lagano vari i ne oduzima energiju za probavu, tako da organizam može brže da se oporavi.
Primeri jelovnika u toku dana:
* DORUČAK
1. Obarena jaja, kiselo mleko i prepečen hleb
Foto: Shutterstock
2. Prepečen hleb, mladi sir, čaj
3. Smuti od banane, jabuke i pomorandže, kašika meda i malo cimeta
4. Prepečen hleb, pavlaka kao namaz, paradajz, čaj
5. Smuti od 200 grama voća, 2 ravne kašike običnih ovsenih pahuljica, kašika čija semenki i jogurt
* UŽINA
1. Voćna salata (220 grama) od kivija, banane i pomorandže
2. Pečena bundeva sa cimetom i čaj
Foto: Shutterstock
3. Smuti od kivija i jogurta ili bademovog mleka
4. Jabuka iseckana i namazana tanko puterom od kikirikija ili badema
5. Prirodan sok od pomorandže i banana sa cimetom
* RUČAK
** Predjelo
1. Pileći bujon sa testeninom
2. Juneća supa od kostiju sa knedlama od griza
Foto: Shutterstock
3. Potaž od povrća
4. Čorba od povrća sa i bez pavlake
Foto: Shutterstock
5. Pileća supa sa malo mesa i šargarepom, malo pavlake i limuna
6. Teleća čorba sa malo pavlake i limunom ** Glavno jelo i salata
1. Pileći file na pari (200 grama), bareni brokoli, 2 kašike krompir pirea sa puterom, manja činijica paradajz salate
Foto: Shutterstock
2. Ćufte od pilećeg ili ćurećeg filea obarene u ključaloj vodi, bareno povrće - karfiol, brokoli i šargarepa, salata od cvekle i kupusa
3. Morska bela riba na pari, blitva i krompir, salata od crvenog kupusa
4. Dinstana teletina na malo vode i ulja, spanać sa pire krompirom, salata od cvekle
5. Pileći file - kockice kuvane u ključaloj vodi, obaren pirinač sa malo suvog začina, barena boranija i šargarepa
* VEČERA
1. Šolja soka od mešavine povrća i voća, manja količina testenine sa kozjim sirom
Foto: Shutterstock
2. Šolja soka od svežeg voća, tost i kiselo mleko
3. Pečena bundeva sa cimetom, sok od pomorandže i tost
4. Tost, kiselo mleko i jedna pomorandža
Foto: Shutterstock
5. Mladi koziji sir, tost, paradajz i jedna sveža jabuka ili pola jabuke i kivi
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Da li ste ikada primetili tamni oreol oko žumanca nakon što ste skuvali tvrdo kuvano jaje? Može biti plavičaste, zelenkaste ili sive boje, što ne izgleda baš estetski ili ukusno. Možda se čak pitate da li takve stvari treba jesti
Ambsador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da se traži rešenje za Naftnu industriju Srbije (NIS) koje će, kako je rekao i ruski predsednik Vladimir Putin, biti pre svega u duhu i okviru prijateljskih odnosa dve zemlje.
Indijska kompanija Reliance Industries, vlasnik najvećeg rafinerijskog kompleksa na planeti, obnovila je kupovinu ruske sirove nafte nakon kratkog zastoja.
Kurtijevi kandidati, odnosno Srbi-izdajnici su kockari, propaliteti i raspikuće, takve ljude nude kao kanddate za poslanike našem narodu na Kosovu i Metohiji.
Profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Milan Petričković izjavio je danas da je akcija studenata u blokadi pod nazivom "Raspiši pobedu", u kojoj će se skupljati potpisi za izbore, jedna vrsta animacije potencijalnog biračkog tela, da se kaže da još ta blokaderska opcija živi i postoji kako se ljudi ne bi opustili.
Elektronska sednica Visokog saveta tužilaštva koju je nezakonito zakazao predsednik Saveta Branko Stamenković ostala je danas bez kvoruma za usvajanje dnevnog reda, pa samim tim i za odlučivanje o podnetim progovorima na tužilačke izbore, saznaje Informer.
Grip hara Srbijom, a iz nedelje u nedelju, drastično raste broj zaraženih, upozoravaju iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut". Stoga lekari apeluju na građane da poštuju savete lekara i izbegavaju velike skupove.
Uoči novogodišnjih praznika i priprema za najluđu noć, devojke u želji da imaju preplanuli ten preteruju sa odlaskom u solarijum, upozoravaju stručnjaci!
Obeležavajući svoj 65 rođendan, pod sloganom “65 godina mladi”, Udruženje za tržišne komunikacije Srbije proglasilo je pobednike ovogodišnjeg konkursa.
Goran L. (46) je, tri dana pre nego što je ubijen na brutalan i jeziv način u Savinom selu u Vrbasu, na svom Fejsbuk profilu objavio da ima "problem" sa nekim osobama, kao i da će to da reši.
Islamistički influenseri na društvenim mrežama pozivali su na bojkot božićnih praznika pa su savetovali muslimane da ne posećuju božićne vašare u Austriji.
Ukrajinski migranti, optuženi za zločine u Sjedinjenim Američkim Državama, našli su se na vrhu liste kriminalaca iz postsovjetskih zemalja, pokazuju podaci američkog Ministarstva za unutrašnju bezbednost u koje je Sputnjik imao uvid.
Osam osoba prebačeno je u bolnice nakon što je muškarac danas nožem napao zaposlene u krugu fabrike kompanije Yokohama Rubber u gradu Mišima, u prefekturi Šizuoka, zapadno od Tokija.
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je danas da se dogovorio da održi sastanak sa predsednikom Sjedinjenih Američkih Država Donaldom Trampom u bliskoj budućnosti.
Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Mađarske Viktor Orban biće pozvani da učestvuju na ceremoniji izlivanja prvog betona za mađarsku nuklearnu elektranu "Pakš 2", koja je planirana za početak februara, izjavio je sinoć za RIA Novosti generalni direktor Rosatoma Aleksej Lihačov.
Diskusija o seriji "Tvrđava" održana je juče, a u razgovoru su učestvovali autori i saradnici jednog od najzapaženijih domaćih televizijskih ostvarenja.
Jedan od najvećih srpskih slikara 20. veka, Petar Lubarda imao je sa suprugom Verom, kojoj je sve dozvoljavao, toliko intiman odnos da su čak koristili šifrovani jezik.
Božićna čestitka pevačice Dženifer Lopez izazvala je buru na mrežama jer su fanovi, pored velikog dijamantskog prstena i bujnog poprsja, primetili da je telefon kojim se fotografisala iskrivljen u fotošopu.
Muzičar Džordž Majkl, autor hita "Last Christmas", umro je na Božić 2016. godine, baš na praznik o kome je napisao najlepšu pesmu svih vremena. Tri godine kasnije, na isti datum, umrla je i njegova sestra Melanija Panajotu.
Samoprozvani "Bog obrva" Adam Adaktar isprozivao je svoju prijateljicu influenserku i vlasnicu modnog brenda Dijanu Radonjić, poznatiju kao Dijana Dilajn.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar