• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Ljubav&Zdravlje

19.12.2021

09:00

Ovo je JEDINA NAMIRNICA koja je ZDRAVIJA KISELA nego sveža! Jača IMUNITET i čisti organizam od TOKSINA! (Recepti)

Ljubav

Ovo je JEDINA NAMIRNICA koja je ZDRAVIJA KISELA nego sveža! Jača IMUNITET i čisti organizam od TOKSINA! (Recepti)

Podeli vest

Na našem području neizostavan je sastojak za pripremanje zimskih jela, a kako sadrži veliku količinu vitamina C, idealan je u borbi protiv virusa i infekcija karakterističnih za ovo doba godine

Kiseli kupus se odavno koristi i kao namirnica i kao prirodan lek, a zbog dobrih osobina i danas ga nalazimo u svim kuhinjama sveta. Na našem području neizostavan je sastojak za pripremanje zimskih jela, a kako sadrži veliku količinu vitamina C, idealan je u borbi protiv virusa i infekcija karakterističnih za ovo doba godine. Kupus je jedina namirnica koja je bolja kisela nego sveža jer ima veće nutritivne vrednosti, saglasni su stručnjaci.

Lek za probavu

Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 miligrama vitamina C, te ne čudi što je Džejms Kuk tokom dugih plovidbi svoju posadu hranio upravo kiselim kupusom radi prevencije skorbuta. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum i natrijum. Odličan je izvor vitamina B12, te se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog, a njegova boja ukazuje da sadrži i lekovite antocijanine.

Foto: Shutterstock

Moćni rasol

Rasol, sok od kiselog kupusa, ima mnoštvo blagodeti za zdravlje. Bogat je vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom U, jednim od najređih vitamina, važnim za lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Vrlo je popularan narodni recept za lečenje nagluvosti pomoću rasola. Uveče, pre spavanja, nakvasite vatu rasolom, iscedite i stavite je u uvo. Tako spavajte i izvadite je ujutro.
Između ostalog, rasol deluje protiv gljivica i bakterija, štiti od upala, pomaže kod čira i leči

Ono po čemu se kiseli kupus razlikuje od sirovog jesu probiotičke bakterije, budući da je reč o fermentisanoj hrani koja je prirodno bogata probiotičkim kulturama.

Zbog toga je veoma bitan u lečenju bolesti prouzrokovanih disbalansom crevne flore, posebno nakon terapije antibioticima ili hemoterapije. Blagotvorno deluje na želudac i creva, na njihovu mikrofloru i na peristaltiku, čime doprinosi probavi.

Pomaže u probavljanju masnih obroka i ubrzava metabolizam, čisti i regeneriše jetru. Tako čisti krv, usporava starenje i jača otpornost organizma.

Rane i opekotine

Kiseli kupus pospešuje zarastanje rana, a deluje i kod reume i upale vena. Lokalno ga možete koristiti za ublažavanje svraba na koži usled različitih alergijskih upala, manjih opekotina i uboda insekata, posebno pčele ili ose.

Foto: Shutterstock

Na zahvaćeno mesto stavite oblog od lista kiselog kupusa i obmotajte ga zavojem ili gazom. Ako imate glavobolju, na čelo takođe položite list kupusa i obmotajte gazom.

Za podizanje raspoloženja i generalno dobro zdravlje svaki dan pojedite dve-tri kašike naribanog kiselog kupusa.

Ljudi koji jedu mnogo kiselog kupusa jači su i otporniji na bolesti. Zbog toga se posebno preporučuje ljudima u godinama, osobama s oslabljenim imunitetom i deci.
mamurluk.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Zakiselite sami

Sastojci: 15 kg kupusa (ako stavljate manje, onda proporcionalno smanjite i ostale sastojke), 0,5 kg soli, šest lovorovih listova, kašika bibera u zrnu, komadići dunje radi žuće boje, po izboru ljupčac (selen), kim, komorač, vinova loza ili jabuke.
Priprema:
U plastično bure složite red rezanog kupusa, a zatim red soli i začina. Nastavite tako dok sve ne potrošite. Sve zalijte vodom dok ona prekrije kupus i hermetički zatvorite. Prvo držite kupus na sobnoj temperaturi dok se ne ukiseli, za šta je potrebno oko mesec dana. Zatim ga premestite na hladno mesto poput podruma i čuvajte na temperaturi ne većoj od pet stepeni. Ako bure nije puno do vrha, napunite najlonsku kesu vodom i stavite je kao teg na kupus, da ga pritiska.

Foto: Shutterstock

Dinstano na nemački način

Sastojci: 0,5 kg kiselog kupusa, luk, jabuka, 50 g dimljene slanine, četvrtina šolje bobica kleke, biber po ukusu, 2 čaše soka od jabuke.
Priprema:
Na tiganju lagano ispržite sitno iseckanu slaninu i luk, pa dodajte kupus, kleku, jabuke iseckane na kockice i sok od jabuke, te začine po ukusu. Jelo se krčka oko 35 minuta na laganoj vatri, dok kupus ne porumeni. Postoje različite varijacije u pripremi dinstanog kupusa. Na primer, umesto soka od jabuke možete koristiti bujon. Ako nemate bobice kleke, možete ih zameniti suvim šljivama. Poslužite kao prilog uz kolenicu ili kobasice (ili neko drugo meso po izboru), koje takođe možete da iseckate i dodate zajedno sa slaninom na početku pripreme.

Foto: Shutterstock

Malo drugačija sarma

Sastojci: glavica kiselog kupusa, nekoliko suvih paprika, 500 g pilećeg belog mesa, glavica crnog luka, 2-3 čena belog luka, začin, biber, origano, bosiljak, šolja pirinča, jaje, lovorov list, mlevena crvena paprika, kašika brašna, šolja paradajz soka.
Priprema:
Crni luk sitno iseckajte i prodinstajte na malo ulja, dodajte meso, pa sve zajedno još malo dinstajte. Kad je gotovo, dodajte opran pirinač, seckani beli luk, začine i jaje, pa sve dobro sjedinite. Na dno šerpe stavite par listova kiselog kupusa, pa poređajte umotane sarme i napunjene paprike. Dobro ih stisnite da se ne bi raspale tokom kuvanja. Razmutite kašiku brašna, mlevenu papriku i paradajz sok, pa prelijte preko sarme. Stavite nekoliko lovorovih listova i pokrijte sarme sa još dva-tri lista kupusa. Nalijte vodom i sarmu krčkajte na laganoj vatri.

 

 

 

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Opozicioni 'Danas' napokon priznao istinu: Vlast nije imala veze sa Ribnikarom!
Politika

Opozicioni 'Danas' napokon priznao istinu: Vlast nije imala veze sa Ribnikarom!

U opozicionom listu Danas, u vlasništvu Junajted medije i tajkuna Dragana Šolaka, osvanuo je jutros neverovatan tekst. Nakon godinu i po dana, ovaj list je u svom tekstu napisao činjenicu koju su svi znali od samog početka, a to je da 'vlast realno nije imala nikakve veze sa masovnim ubistvom u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar'.

05.11.2024

15:18

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

Umro u 36. godini sa 35 kila! Za beogradskog "princa sa asfalta" pričalo se da ima sidu i da ga je droga uništila
Kultura

Umro u 36. godini sa 35 kila! Za beogradskog "princa sa asfalta" pričalo se da ima sidu i da ga je droga uništila

Tri ulice u bivšim jugoslovenskim republikama nose njegovo ime, a od 2011. i plato ispred Doma omladine u Beogradu. Reč je o Milanu Mladenoviću, osnivaču grupe Ekatarina Velika. Napustio nas je 5. novembra 1994. godine, zbog posledica raka pankreasa, bolesti koja mu je dijagnostifikovana nekoliko meseci pre smrti. Do kraja je ostao prijatelj sa dvoje svojih kolega, jedan od njih, održao mu je posmrtni govor.

05.11.2024

12:46

JOŠ Zabava VESTI

Džet set