• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Ljubav&Zdravlje

19.12.2021

09:00

Ovo je JEDINA NAMIRNICA koja je ZDRAVIJA KISELA nego sveža! Jača IMUNITET i čisti organizam od TOKSINA! (Recepti)

Ljubav

Ovo je JEDINA NAMIRNICA koja je ZDRAVIJA KISELA nego sveža! Jača IMUNITET i čisti organizam od TOKSINA! (Recepti)

Podeli vest

Na našem području neizostavan je sastojak za pripremanje zimskih jela, a kako sadrži veliku količinu vitamina C, idealan je u borbi protiv virusa i infekcija karakterističnih za ovo doba godine

Kiseli kupus se odavno koristi i kao namirnica i kao prirodan lek, a zbog dobrih osobina i danas ga nalazimo u svim kuhinjama sveta. Na našem području neizostavan je sastojak za pripremanje zimskih jela, a kako sadrži veliku količinu vitamina C, idealan je u borbi protiv virusa i infekcija karakterističnih za ovo doba godine. Kupus je jedina namirnica koja je bolja kisela nego sveža jer ima veće nutritivne vrednosti, saglasni su stručnjaci.

Lek za probavu

Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 miligrama vitamina C, te ne čudi što je Džejms Kuk tokom dugih plovidbi svoju posadu hranio upravo kiselim kupusom radi prevencije skorbuta. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum i natrijum. Odličan je izvor vitamina B12, te se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog, a njegova boja ukazuje da sadrži i lekovite antocijanine.

Foto: Shutterstock

Moćni rasol

Rasol, sok od kiselog kupusa, ima mnoštvo blagodeti za zdravlje. Bogat je vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom U, jednim od najređih vitamina, važnim za lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Vrlo je popularan narodni recept za lečenje nagluvosti pomoću rasola. Uveče, pre spavanja, nakvasite vatu rasolom, iscedite i stavite je u uvo. Tako spavajte i izvadite je ujutro.
Između ostalog, rasol deluje protiv gljivica i bakterija, štiti od upala, pomaže kod čira i leči

Ono po čemu se kiseli kupus razlikuje od sirovog jesu probiotičke bakterije, budući da je reč o fermentisanoj hrani koja je prirodno bogata probiotičkim kulturama.

Zbog toga je veoma bitan u lečenju bolesti prouzrokovanih disbalansom crevne flore, posebno nakon terapije antibioticima ili hemoterapije. Blagotvorno deluje na želudac i creva, na njihovu mikrofloru i na peristaltiku, čime doprinosi probavi.

Pomaže u probavljanju masnih obroka i ubrzava metabolizam, čisti i regeneriše jetru. Tako čisti krv, usporava starenje i jača otpornost organizma.

Rane i opekotine

Kiseli kupus pospešuje zarastanje rana, a deluje i kod reume i upale vena. Lokalno ga možete koristiti za ublažavanje svraba na koži usled različitih alergijskih upala, manjih opekotina i uboda insekata, posebno pčele ili ose.

Foto: Shutterstock

Na zahvaćeno mesto stavite oblog od lista kiselog kupusa i obmotajte ga zavojem ili gazom. Ako imate glavobolju, na čelo takođe položite list kupusa i obmotajte gazom.

Za podizanje raspoloženja i generalno dobro zdravlje svaki dan pojedite dve-tri kašike naribanog kiselog kupusa.

Ljudi koji jedu mnogo kiselog kupusa jači su i otporniji na bolesti. Zbog toga se posebno preporučuje ljudima u godinama, osobama s oslabljenim imunitetom i deci.
mamurluk.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Zakiselite sami

Sastojci: 15 kg kupusa (ako stavljate manje, onda proporcionalno smanjite i ostale sastojke), 0,5 kg soli, šest lovorovih listova, kašika bibera u zrnu, komadići dunje radi žuće boje, po izboru ljupčac (selen), kim, komorač, vinova loza ili jabuke.
Priprema:
U plastično bure složite red rezanog kupusa, a zatim red soli i začina. Nastavite tako dok sve ne potrošite. Sve zalijte vodom dok ona prekrije kupus i hermetički zatvorite. Prvo držite kupus na sobnoj temperaturi dok se ne ukiseli, za šta je potrebno oko mesec dana. Zatim ga premestite na hladno mesto poput podruma i čuvajte na temperaturi ne većoj od pet stepeni. Ako bure nije puno do vrha, napunite najlonsku kesu vodom i stavite je kao teg na kupus, da ga pritiska.

Foto: Shutterstock

Dinstano na nemački način

Sastojci: 0,5 kg kiselog kupusa, luk, jabuka, 50 g dimljene slanine, četvrtina šolje bobica kleke, biber po ukusu, 2 čaše soka od jabuke.
Priprema:
Na tiganju lagano ispržite sitno iseckanu slaninu i luk, pa dodajte kupus, kleku, jabuke iseckane na kockice i sok od jabuke, te začine po ukusu. Jelo se krčka oko 35 minuta na laganoj vatri, dok kupus ne porumeni. Postoje različite varijacije u pripremi dinstanog kupusa. Na primer, umesto soka od jabuke možete koristiti bujon. Ako nemate bobice kleke, možete ih zameniti suvim šljivama. Poslužite kao prilog uz kolenicu ili kobasice (ili neko drugo meso po izboru), koje takođe možete da iseckate i dodate zajedno sa slaninom na početku pripreme.

Foto: Shutterstock

Malo drugačija sarma

Sastojci: glavica kiselog kupusa, nekoliko suvih paprika, 500 g pilećeg belog mesa, glavica crnog luka, 2-3 čena belog luka, začin, biber, origano, bosiljak, šolja pirinča, jaje, lovorov list, mlevena crvena paprika, kašika brašna, šolja paradajz soka.
Priprema:
Crni luk sitno iseckajte i prodinstajte na malo ulja, dodajte meso, pa sve zajedno još malo dinstajte. Kad je gotovo, dodajte opran pirinač, seckani beli luk, začine i jaje, pa sve dobro sjedinite. Na dno šerpe stavite par listova kiselog kupusa, pa poređajte umotane sarme i napunjene paprike. Dobro ih stisnite da se ne bi raspale tokom kuvanja. Razmutite kašiku brašna, mlevenu papriku i paradajz sok, pa prelijte preko sarme. Stavite nekoliko lovorovih listova i pokrijte sarme sa još dva-tri lista kupusa. Nalijte vodom i sarmu krčkajte na laganoj vatri.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Na današnji dan je umro balkanski Hitler: Srbi su mu bili prva meta - a Vatikan mu pomogao da pobegne
Politika

Na današnji dan je umro balkanski Hitler: Srbi su mu bili prva meta - a Vatikan mu pomogao da pobegne

U mračnoj ulici Sančez u argentinskom gradiću Lomas del Palomar, nadomak Buenos Ajresa 10. aprila 1957. sreli su se Ante Pavelić i Blagoje Jovović. Dva metka završiće u telu Pavelića, a od posledica tog ranjavanja dve godine kasnije će umreti u Frankovoj Španiji. Kako je Blagoje Jovović, sa svojom grupom iz Argentine, uspeo da uradi nešto što nisu mogle ili htele ozbiljne bezbednosne službe i zašto je danas važan mit o Jovoviću?

28.12.2025

14:11 >> 14:16

Ni plajvaz nemaju, a hoće da vode državu: Blokaderi organizovali potpisivanje bez hemijski - građani ih isprozivali (VIDEO)
Politika

Ni plajvaz nemaju, a hoće da vode državu: Blokaderi organizovali potpisivanje bez hemijski - građani ih isprozivali (VIDEO)

Ni hemijski olovaka, ni jasne organizacije, ni ljudi. Tako izgleda današnja propala akcija prikupljanja potpisa za vanredne parlamentarne izbore koju su studenti blokaderi "organizovali". I tako su se "dobro" organizovali da ni hemijske za građane nisu obezbedili, ni obične niti brendirane, i taj sitni detalj simbol je potpune improvizacije i odsustva ozbiljnosti.

28.12.2025

14:15

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

Ovi parovi su zapalili domaće ekrane: Hemija koja se ne zaboravlja
Kultura

Ovi parovi su zapalili domaće ekrane: Hemija koja se ne zaboravlja

Neke ljubavi traju koliko i kadar, a neke ostanu zauvek urezane u kolektivno sećanje. Domaće serije i filmovi doneli su parove čija je hemija bila jača od scenarija i veze koje su publiku naterale da navija, pati, veruje i pamti. Ovo su parovi koji su obeležili naše ekrane i postali više od fikcije.

28.12.2025

13:13

JOŠ Zabava VESTI

Džet set