• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

16.06.2022

10:10

NISU KROMPIR I MESO! Evo koje su NAJGORE kombinacije namirnica kada se radi o MRŠAVLJENJU!

Shutterstock

Ljubav

NISU KROMPIR I MESO! Evo koje su NAJGORE kombinacije namirnica kada se radi o MRŠAVLJENJU!

Podeli vest

Ukoliko želite da izgubite višak kilograma, nemojte jesti ove namirnice zajedno

Gubitak težine nije lak, ali sa pravim izborom životnog stila, kao što je jedenje dobro izbalansiranih obroka i dovoljno vežbanja tokom dana, možete postići sjajne rezultate. Ipak, najbolje mesto za početak je kuhinja.

Kada je u pitanju gubitak težine, "najbolje je da jedete odgovarajuće proporcije svih grupa hrane, kako biste napajali svoje telo na pravi način", savetuje Loren Manaker, nagrađivani registrovani dijetetičar.

Iako ne postoji nijedna hrana koja će vas primorati da dobijete ili izgubite kilograme, postoje neke uobičajene kombinacije namirnica koje možda neće pomoći na duge staze.

Na osnovu drevne holističke nauke o lečenju iz Indije, ajurvede, određene kombinacije hrane treba izbegavati, jer mogu izazvati nekontinuirano varenje i moguće povećanje telesne težine. Prema Healthline-u, postoje dve glavne komponente za koje se veruje da su razlog zašto se određena hrana ne sme kombinovati.

Prvo, kombinovanje hrane sa različitim digestivnim enzimima može izazvati fluktuacije nivoa pH (ili nivoa kiselosti) u vašim crevima. I drugo, kombinovanje namirnica koje zahtevaju različite brzine varenja takođe može izazvati negativne efekte na zdravlje i probavni sistem tela.

Saznajte da li vaša dnevna ishrana uključuje bilo koji od ovih uobičajenih parova hrane, koji izazivaju konfuziju u crevima ili ometaju varenje i ometaju gubitak težine.

1. Banane i mleko

Kada je vaš sistem za varenje poremećen, vaša stomačna sluznica može biti oštećena i može doći do povećanja telesne težine, zbog lošeg upravljanja kalorijama. Kombinacija banana i mleka, posebno je jedan primer uparivanja hrane, koja može da izazove loš ishod za vaše telo.

Prema Institutu za ajurvedu, iako "obe ove namirnice imaju slatkast ukus i energiju hlađenja, njihov efekat posle varenja je veoma različit". Istraživači sa Instituta objašnjavaju da ova kombinacija može da izazove "konfuziju u sistemu za varenje, što može dovesti do toksina, alergija i drugih neravnoteža u telu".

2. Tost sa džemom

Ova klasična namirnica za doručak, u kojoj mnogi uživaju, možda nije tako dobar izbor kao što mislite. Ako kombinujete dve namirnice koje spadaju u istu grupu namirnica, kao što su ugljeni hidrati, imate veće šanse da previše unesete jednu hranljivu materiju i propustite opšte osnovne dijetetske potrebe.

-Tost sa džemom je ugljeni hidrat na ugljenim hidratima. Bolje je da dodate malo putera od orašastih plodova, da biste obezbedili malo proteina i zdravih masti - kaže Manaker. Preterana konzumacija prerađenih, kaloričnih ugljenih hidrata, posebno, može da izazove skok šećera u krvi (poznatog i kao glukoza), objašnjava ona. Povećanje telesne težine može biti rezultat previše ugljenih hidrata, jer vaše telo razlaže sav višak glukoze u masti.

3. Čips i sos (salsa)

- Savetujem da ne jedete hranu koja nema balans gore pomenutih osnovnih hranljivih materija (vlakna, masti i proteina) - kaže Lisa Moskovic, još jedan registrovani dijetetičar, izvršni direktor "NI Nutrition Group" i autor knjige "The Core 3 Healthy Eating Plan".

Nažalost, kombinacija čipsa i salse hrane ne samo da ima visok sadržaj soli, već može dovesti i do prejedanja (i daljeg povećanja telesne težine), zbog nedostatka zdravih masti ili proteina koji bi pomogli u podsticanju osećaja sitosti u telu. Moskovic sugeriše da konzumiranje viška kalorija, posebno ugljenih hidrata i šećera, može doprineti povećanju telesne težine tokom vremena. Umesto toga, pokušajte da umočite tortilja čips sa niskim sadržajem natrijuma u ​​gvakamole, da biste svom telu obezbedili dobro zaokruženu kombinaciju hranljivih materija (npr. zdravih masti i složenih ugljenih hidrata) i više sitosti.

Foto: Shutterstock

čips i salsa

4. Grilovani sir i paradajz supa

Jelo koje donosi utehu u naša srca, ali uopšte nije podrška kada pokušavate da smršate.

- Većina konzerviranih paradajz supa je iznenađujuće bogata šećerom, zahvaljujući dodatom kukuruznom sirupu sa visokim sadržajem fruktoze, a sir sa roštilja ima mnogo masti i ugljenih hidrata, ali nudi malo proteinač - rekla je Dženifer Kristman, registrovani dijetetičar u Medifastu, u intervjuu za Woman's Day.

Osim toga, ne pomaže ni to što i sir i paradajz supa sadrže nivoe natrijuma koji su previsoki. Hrana sa visokim sadržajem natrijuma ima tendenciju da dovede i do drugih zdravstvenih problema osim povećanja telesne težine, uključujući visok krvni pritisak, moždani udar i bolesti srca - navodi Harvard Health.

5. Ovsena kaša i suvo voće

Istraživanja imaju tendenciju da podrže ovsenu kašu kao glavnog kandidata za gubitak težine. Međutim, "jedenje samo ovsene kaše i sušenog voća će ponuditi malo vlakana, ali vrlo malo proteina i masti". Moskovic objašnjava, "ova kombinacija takođe može povećati šećer u krvi i povećati insulin, potencijalni hormon za skladištenje masti.

- Umesto toga, dodajte nemasne proteine i masti, kao što su grčki jogurt, orasi i semenke da biste ih izbalansirali i održali stabilan šećer u krvi - Moskovic preporučuje ovo rešenje za bolje rezultate gubitka težine.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Milovan Drecun: "Terorista nije delovao sam, otkrivene su njegove veze"
Hronika

Milovan Drecun: "Terorista nije delovao sam, otkrivene su njegove veze"

Terorista koji je u subotu ranio pripadnika Žandarmerije ispred Ambasade Izraela u Beogradu, prema oceni predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovana Drecuna, nije delovao sam, jer su otkrivene njegove konekcije sa drugim verskim konvertitima koji su pripadnici iste organizacije.

01.07.2024

12:11

Sport

Planeta

(VIDEO) Razvalilo je Evropu, sada juri ka Srbiji! Ima mrtvih, gnev prirode se obrušio na Švajcarsku, Nemačku, Italiju...
KATAKLIZMA

(VIDEO) Razvalilo je Evropu, sada juri ka Srbiji! Ima mrtvih, gnev prirode se obrušio na Švajcarsku, Nemačku, Italiju...

U snažnom nevremenu za vikend, koje je pogodilo Švajcarsku, Francusku, Nemačku i Italiju poginulo je najmanje pet ljudi, objavile su lokalne vlasti. Nevreme ide ka Srbiji, a Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na grmljavinske nepogode sa velikom količinom padavina, gradom i olujnim vetrom koje se očekuju već večeras i u toku noći.

01.07.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija