• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

24.06.2024

08:00

Ovo su znaci toplotnog udara kod pasa i mačaka! Čim primetite promene u ovom delu tela momentalno idite kod veterinara

Shutterstock

Ljubimci

Ovo su znaci toplotnog udara kod pasa i mačaka! Čim primetite promene u ovom delu tela momentalno idite kod veterinara

Podeli vest

Velike vrućine koje poslednjih dana kruže našom zemljom, ozbiljna su opasnost za naše ljubimce. Kao i ljudi, psi i mačke takođe mogu doživeti toplotni udar. Evo nekoliko saveta kako da to izbegnete i samim tim pomognete svom krznenom prijatelju.

Ako primetite jedan ili više sledećih simptoma, moguće je da je vašem psu ili mački previše vruće ili da je čak žrtva toplotnog udara.

- povraćanje

- proliv

- nemirno ponašanje

- neprekidno dahtanje

- tamnocrvene desni

- gubitak svesti

Foto: Shutterstock

 

Šta možete da učinite da mu pomognete?

Izbegavajte izlaske u najtoplijim satima dana, savet se odnosi i na vas, ali pre svega na psa koji rizikuje da opeče šape hodajući po vrućem asfaltu.

Psi obično imaju malo vlažan nos, jako suv nos, naprotiv, pokazatelj je dehidracije i patnje na visokim temperaturama, ali i opekotina koje nastaju usled preteranog izlaganja suncu bez zaštite.

Ako je veliki deo tela zaštićen krznom, koje ujedno služi i kao štit od delovanja UV zraka, neki delovi (prepone, unutrašnja strana ušiju, donji deo šapa, nos) bez zaštite su izloženi ultraljubičastim zracima.

Zbog toga je vrlo važno na ta područja naneti posebnu kremu za sunčanje za pse i proveriti da se na tim najizloženijim mestima ne pojavljuju znakovi opekotina pre svega suvoća i ispucalost.

Mačke

Čak i mačke, kao i psi, ne mogu dugo da izdrže na vrlo visokim temperaturama.

Evo simptoma stanja dehidracije i patnje koje ne treba podcenjivati ​​za vašu mačku:

- suve desni

- gusta slina

- loš apetit

- nizak nivo energije

- povraćanje

- proliv

Foto: Shuterstock

 

Kako možete da pomognete vašoj mački da preživi najtoplije dane leta?

Bocu vode možete zamrznuti, zamotati u peškir i staviti na mesto gde vaš ljubimac inače provodi najviše vremena.

Ne zaboravite da uvek ostavite svežu vodu u njenoj posudici, izbegavajući korišćenje plastične posude (ona menja ukus vode i hrane i može da ispusti hemikalije koje su štetne za životinju).

Konačno, unutra stana ili vrta možete zamračiti prostorije: one će predstavljati male oaze za spas od vrućine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučić postaje počasni građanin Prijepolja! Predsednik zbog velikih zasluga koje je učinio za opštinu na Limu dobija laskavo priznanje
Politika

Vučić postaje počasni građanin Prijepolja! Predsednik zbog velikih zasluga koje je učinio za opštinu na Limu dobija laskavo priznanje

Zbog brojnih investicija koje je omogućio da se realizuju u Prijepolju, predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, predložen je za priznanje „Počasni građanin” opštine Prijepolje. Ovo prestižno priznanje do sada su dobili nekadašnji gradonačelnik švajcarske opštine Kenic, Anri Huber, 2019. godine i ministarka zaštite životne sredine, Irena Vujović, 2021. godine.

28.06.2024

10:50

TV

Ovo je bila rasprava dva prgava starca! Ni Tramp, ni Bajden, nisu poslali nijednu pametnu poruku svojim glasačima!
Live TV

Ovo je bila rasprava dva prgava starca! Ni Tramp, ni Bajden, nisu poslali nijednu pametnu poruku svojim glasačima!

Juče je održana prva televizijska debata između predsedničkih kandidata u Sjedinjenim Američkim Državama Donalda Trampa i Džozefa Bajdena. Taj događaj su za Informer, tokom gostovanja u "Info jutru", komentarisali Darko Obradović iz Centra za strateške analize , Slobodan Dimitrijević iz Srpsko-ruskog bratstva i Zoran Milosavljević sa Instituta za političke studije.

28.06.2024

10:33

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela! (VIDEO)
Live TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela! (VIDEO)

Sutra je Vidovdan i ljudi kažu da svako od nas treba da ima svoj Kosovski boj i svoj Vidovdan, odnosno da svako od nas treba da se opredeli za svoj sistem vrednosti. Po mišljenju Makrovića, Vidovdan je naša osveštana bol. Kosovo i Vidovdan nisu cela naša istorija, ali jesu središte te istorije. Na ovu temu u emisiji "Info veče" govorio je pravoslavni publicista Vladimir Dimitrijević.

27.06.2024

22:30

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija