• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.07.2024

19:30

Dragulj među grčkim ostrvima! Ko ga poseti, uvek se rado vraća - za njega znaju samo pravi avanturisti (FOTO)

Shutterstock

Putovanja

Dragulj među grčkim ostrvima! Ko ga poseti, uvek se rado vraća - za njega znaju samo pravi avanturisti (FOTO)

Podeli vest

Itaka je grčko ostrvo koje još uvek nije toliko popularno među Srbima. Ima prelepe plaže i netaknutu prirodu, ali i brojne druge atrakcije i idealno je za letovanje.

Grčka je Srbima omiljena destinacija kada je letovanje u pitanju. Mnogima se izbor svodi na najatraktivnija mesta i posećuju ih svake godine iznova, dok prelepi predeli ostaju neistraženi i otkrivaju ih samo oni koji zaista vole avanture i putovanja.

Foto: Shutterstock

 

Jedno od takvih mesta je Itaka, prelepo grčko ostrvo sa netaknutim plažama, tradicionalnim selima i bujnim zelenilom. Za ovo mesto se vezuju i brojne legende, a jedan od najpoznatijih mitova je vezan za Penelopu. Priča govori da je ona na ovom mestu strpljivo čekala 20 godina da se Odisej vrati iz Trojanskog rata. Zbog toga je postala simbol ljubavi prema domu i porodici i Itaka se pominje i u literaturi da označi žudnju za zavičajem, nostalgiju i želju za povratkom.

Plaže i znamenitosti

Plaže na ovom ostrvu su očaravajuće, odlikuje ih bogato zelenilo, smaragdna boja mora i dosta prirodnog hlada. To je ono što privlači turiste iz celog sveta. Možete lako da pronađete izdvojena, usamljena mesta za kupanje gde biste uživali sa partnerom ili sa najbližima. Sa druge strane, tu su i i plaže sa bogatim sadržajima kao što su kafići, taverne i hoteli, za one koji vole dobar provod, dnevne žurke i druženje.

Neke od najlepših plaža koje treba da posetite su Filijatro, Skinos, Gidaki, Loutsa i Sarakiniko.

Plaža Gidaki je najpopularnija

Najpopularnija je plaža Gidaki, do koje možete da dođete brodićem iz luke Vati. Takođe, postoji i pešačka staza koju koristi lokalno stanovništvo, ali je prilično zahtevna, pa se preporučuje samo pravim ljubiteljima aktivnosti u prirodi.

Foto: Shutterstock

 

Plažu Loutsa turisti često biraju

Plaža Loutsa je u blizini grada Vatija i do nje ožete da stignete za oko 20 minuta hoda. Ima plažni bar, gde možete da naručite hranu i piće, kao i da iznajmite ležaljke i suncobrane. Veoma je lepo uređena, pa je turisti često biraju.

Sarakiniko plaža idealna za ronjenje

Sarakiniko plaža je šljunkovita, okružena bujnom vegetacijom maslina i čempresa koji joj daju prirodni hlad, pogodna je za ronjenje zbog izuzetno mirne čiste i prozirne vode.

Foto: Shutterstock

 

Na ostrvu se nalazi selo Anogi, koje je nastalo u srednjem veku i u kom je obnovljena vizantijska crkva posvećena Uspenju Presvete Bogorodice. Tu je i manastir Katara, koji se nalazi oko 15 kilometara od Vatija. 

Za turiste, Itaka je raj na zemlji i definitivno je jedno od najmirnijih ostrva, naročito u poređenju sa Kefalonijom, gde velike gužve često ometaju doživljaj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

Članovima "Balkanskog kartela" produžen pritvor! Za dvojicu sud prihvatio jemstvo
Kriminalna grupa

Članovima "Balkanskog kartela" produžen pritvor! Za dvojicu sud prihvatio jemstvo

Organizatorima i članovima ogranka Balkanskog kartela produžen je pritvor u trajanju do 60 dana, dok je prema osumnjičenom D. Đ. pritvor zamenjen merom zabrane napuštanja boravišta uz elektronski nadzor, dok je prema osumnjičenima R. R. i V. S. prihvaćeno jemstvo. Ukoliko R. R. i V.S. uplate jemstvo i Višem sudu u Beogradu dostave dokaz o uplati, pritvor će im biti zamenjen merom zabrane napuštanja boravišta uz elektronski nadzor, potvrđeno je u Višem sudu u Beogradu.

17.07.2024

17:02

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija