• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Informer

13.05.2025

11:40

Domaće knedle sa šljivama! Recept iz bakine sveske po tradicionalnoj metodi sa kojom nema greške

Shuterstock

Recepti

Domaće knedle sa šljivama! Recept iz bakine sveske po tradicionalnoj metodi sa kojom nema greške

Podeli vest

Miris domaćih knedli sa šljivama budi uspomene na detinjstvo i bakinu kuhinju, gde se ovo tradicionalno jelo pravilo s posebnom pažnjom i ljubavlju.

Slatke, mekane i obložene zlatnim prezlama, knedle su savršen spoj jednostavnosti i topline domaće trpeze. Bilo da ih pripremate prvi put ili ih rado pravite iznova, ovaj recept će vas podsetiti koliko su najjednostavniji ukusi često i najbolji.

Evo proverenog recepta za domaće knedle sa šljivama, tradicionalni desert koji svi vole.

Foto: Shutterstock

 

Sastojci:

Za testo:

  • 500 g krompira (stari krompir je najbolji)
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike ulja
  • 150–200 g brašna (po potrebi)

Za punjenje:

  • 15-ak manjih šljiva (ili polovine većih)
  • Kristal šećer (po 1 kašičica za svaku šljivu)
  • Cimet (po želji)

Za pohovanje:

  • 100 g prezli
  • 50 g putera (ili ulja)
  • 2–3 kašike šećera

Foto: Shuterstock

 

Priprema:

Skuvajte krompir u ljusci, oljuštite ga i izgnječite dok je još topao. Ostavite da se ohladi.

U ohlađeni krompir dodajte jaje, so, ulje i postepeno dodajte brašno. Mesite dok ne dobijete glatko i mekano testo koje se ne lepi.

Na pobrašnjenoj površini razvucite testo na oko 0.5 cm debljine i secite kvadrate.

U svaki kvadrat stavite po jednu šljivu (ili polovinu ako su velike), u šljivu dodajte malo šećera i cimeta, pa formirajte knedlu tako što pažljivo zatvorite testo oko šljive i oblikujete kuglicu.

Knedle kuvajte u posoljenoj kipućoj vodi. Kada isplivaju na površinu, kuvajte ih još oko 3–5 minuta, zatim izvadite rešetkastom kašikom.

U tiganju otopite puter i propržite prezle do zlatne boje. Dodajte šećer, promešajte, pa uvaljajte knedle u smesu.

Poslužite tople knedle, po želji pospite dodatnim šećerom ili cimetom. Mogu se jesti i hladne i dalje su preukusne!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set