• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Informer.rs

27.06.2025

17:00

Obavezna jela na trpezi za Vidovdan - Tradicionalni specijaliteti koji osvajaju ukusom

Shutterstock

Recepti

Obavezna jela na trpezi za Vidovdan - Tradicionalni specijaliteti koji osvajaju ukusom

Podeli vest

Na vidovdanskoj trpezi je obavezno da se nađu četiri jela, koja se tradicionalno spremaju na ovaj veliki praznik.

Vidovdan je jedan od najvažnijih datuma u srpskom narodnom i duhovnom kalendaru. Obeležava se 28. juna u znak sećanja na Kosovsku bitku iz 1389. godine, ali i kao dan vidovitosti, istine i narodnog pamćenja Svetog Vida. Oduvek je bio i poseban trenutak okupljanja, molitve i tišine, ali i trpeze na kojoj se neguje tradicija predaka.

Donosimo vam recepte jela koja su se s kolena na koleno prenosila i čuvala kao porodične tajne, a danas i vi možete da ih pripremite kod kuće. 

Birjan - starinsko jelo od pirinča i spanaća

Sastojci:

  • 150 g pirinča
  • 300 g spanaća
  • 1 glavica crnog luka
  • malo ulja
  • 3 jajeta
  • so
  • biber
  • suvi začin 

Priprema:

Propržite sitno seckani luk, dodajte pirinač, začin, so, biber i kratko dinstajte.

Nalijte vodom i kuvajte dok ne omekša. Posebno skuvajte i isecite spanać, pa ga umešajte u pirinač.

Sipajte sve u vatrostalnu posudu, pospite seckanim peršunom i razbijte tri jajeta preko. Zapeći 15 minuta na 200 stepeni, dok se jaja ne ispeku.

Prizrenski ćebap

Sastojci:

  • 1 kg telećih kotleta 
  • 500 g crnog luka
  • 500 g paprike
  • 2 kg paradajza
  • 1/2 šoljice pirinča
  • 15 komada bamije
  • so, biber
  • ulje

Foto: Shutterstock

prizrenski ćebap

Priprema:

Meso isecite na zalogaje. Ako je u pitanju teletina, skinite je s kostiju i ostavite ih za supu. Junetinu ili ovčetinu blago obarite da omekša. Na ulju izdinstajte crni luk sečen na rebarca, dodajte meso i krčkajte dok sve ne omekša.

U đuveč ređajte redom: pola količine mesa s lukom, posolite i pobiberite, pa poređajte kolutove paprike, bamiju, pirinač, pa opet posolite i pobiberite.

Zatim dodajte ostatak mesa i luka. Sve prelijte šoljicom supe. Na vrh stavite oljušten i na kriške isečen paradajz. Pecite u rerni na 200 stepeni dok paradajz ne uvri, a viljuška lako prolazi kroz meso.

Hočanske baklave 

Sastojci:

  • 500 g tankih kora
  • 200 g oraha
  • 4 kašike griza
  • 1 vanilin šećer
  • 125 g margarina
  • 1 dl ulja

Za sirup:

  • 600 g šećera
  • 2 dl vode
  • 1 limun

Foto: Shuterstock

baklava

Priprema:

Prvo pripremite sirup: kuvajte šećer i vodu 10 minuta, dodajte kolutove limuna i vanilin šećer, pa još kratko kuvajte. Za fil pomešajte mlevene orahe, griz, cimet i malo vode – masa treba da bude gusta.

Koru presavijte napola, na kraj stavite fil debljine oko 1,5 cm i urolajte čvrsto. Ređajte u podmazan pleh, secite na dužinu cigarete. Pre pečenja prelijte rastopljenim margarinom i uljem. Pecite na 220 stepeni oko 20 minuta.

Ohladite i prelijte hladnim sirupom.

Posni prebranac sa lukom iz rerne

Sastojci:

  • 500 g belog pasulja
  • 5 glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 lista lovora
  • 1 kašičica aleve paprike 
  • so, biber
  • 100 ml ulja
  • peršun za dekoraciju 

Foto: Shutterstock

prebranac

Priprema:

Pasulj potopite u vodu i ostavite preko noći. Sutradan ga procedite, nalijte svežom vodom i kuvajte do pola. Dodajte listove lovora dok se kuva.

U drugoj šerpi izdinstajte sitno seckan crni luk na ulju dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i alevu papriku, kratko propržite.

Pasulj procedite i pomešajte sa dinstanim lukom. Posolite, pobiberite i sve dobro sjedinite.

Sipajte u zemljanu posudu ili vatrostalnu činiju, prelijte ostatkom ulja i stavite u rernu da se peče 40-50 minuta na 200 stepeni, dok ne dobije zlatnu koricu.

Po želji pospite seckanim peršunom.

Ako niste imali priliku da probate ove specijalitete, sada je pravi trenutak da ih unesete u svoj dom. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set