• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

18.09.2025

18:00

Staroplaninska turšija - Ukus i vitamni za celu porodicu

Shutterstock

Recepti

Staroplaninska turšija - Ukus i vitamni za celu porodicu

Podeli vest

Na obroncima Stare planine, gde izvori još uvek teku čisti, a bašte rađaju u ritmu prirode, zimnica nije samo hrana, ona je deo života. Svaka tegla čuva miris leta, boje jeseni i snagu planinskog vazduha.

Staroplaninska tegla nastala je iz želje da se tradicija sačuva, a ukusi detinjstva prenesu dalje. U njoj se spajaju jednostavni sastojci i vekovno znanje domaćica, pretvarajući povrće i voće u zalogaj koji greje i u najhladnijim zimskim danima.

Foto: Shutterstock

 

Ovo nije obično punjenje tegle - to je priča o porodici, prirodi i zavičaju.

Sastojci:

  • 2 kg šargarepe,
  • 2 kg zelenog paradajza (sitnijeg),
  • 1 kg krastavčića,
  • 1 kg karfiola,
  • 1 kg paprika babura,
  • 2 ljute papričice,
  • 200 g rena (za aromu i jačinu),
  • 2 veze celera (stabljika i list),

Foto: Shutterstock

 

Za preliv:

  • 3 l vode,
  • 1 l alkoholnog sirćeta,
  • 3 kašike soli,
  • 3 kašike šećera,
  • 1 kesica bibera u zrnu,
  • 2-3 lovorova lista.

Priprema:

Povrće oprati, iseći na komade (šargarepa na štapiće, karfiol na cvetiće, paradajz i papriku na polovine). U veći lonac prokuvati vodu, sirće, so, šećer i začine.

U vrelu marinadu ubaciti povrće na par minuta - samo da "uhvati boju", ne da se raskuva.

Rasporediti povrće u tegle, dodati listove celera i rendani ren između slojeva.

Zaliti vrućom tečnošću do vrha, zatvoriti i okrenuti tegle naopako da se vakumiraju.

Zašto je ovo nazvano  "Stara planina"?

Foto: Shuterstock

 

Turšija je uvek bila kraljica planinskih trpeza. Povrće je raznovrsno, baš kao flora Stare planine.

Ren i celer daju onu "oštrinu" i svežinu koju ima samo planinski vazduh.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set