• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

09.10.2025

18:20

Nikad lakše do savršenog kiselog kupusa: Trik sa kesom i krpom oduševio domaćice

Shutterstock

Recepti

Nikad lakše do savršenog kiselog kupusa: Trik sa kesom i krpom oduševio domaćice

Podeli vest

Sezona pripreme zimnice je u punom jeku, a osim ajvara, gotovo svaka kuća sprema i bure kiselog kupusa. Ovih par trikova će vam olakšati pripremu i obogatiti ukus vaše zimnice.

Ako to radite prvi put, evo osnovnih koraka koji će vam pomoći da kupus ostane ukusan i postojan tokom cele zime.

Najlakši način da ukiselite kupus

Na svaka 30 kilograma kupusa ide oko kilogram soli. Uklonite spoljne listove, na korenu svake glavice zasecite mali krst, pa pažljivo složite kupus u bure. Pošto su glavice okrugle i teško se ravnomerno slažu, nekoliko njih možete iseći na polovine ili četvrtine i umetnuti između kako bi sve lepo stajalo i bilo stabilno.

Kada napunite bure, prelijte sve vodom tako da tečnost pokrije kupus bar dva prsta iznad. Na vrh stavite drveni ili plastični teg da sve ostane potopljeno.

Saveti za savršen kiseli kupus:

Mnogi preko pritiskača stavljaju kamen ili teglu sa vodom, što je u redu ako je bure potpuno puno. Međutim, ako ima praznog prostora, kupus može brže da se pokvari jer dolazi vazduh. U tom slučaju bolje je koristiti veliku najlonsku kesu napunjenu vodom i postaviti je preko kupusa.

Foto: Shutterstock

 

Bez dolivanja rasola

Da biste izbegli stalno pretačanje, postoji jednostavan trik: preko pritiskača ili kese sa vodom stavite gušću pamučnu krpu, a na nju dodajte malo soli. Na taj način se so polako otapa i ravnomerno dospeva do dna bureta.

Prava temperatura

Dok se kupus ne ukiseli, što traje oko mesec dana, treba da stoji na sobnoj temperaturi, ne previše hladno. Nakon toga, prebaci ga na hladnije mesto, poput podruma ili garaže, gde temperatura ne bi trebalo da prelazi 5°C.

Kontrola tečnosti

Tokom kiseljenja, posebno u prvim danima, redovno proveravajte da li je kupus potpuno potopljen u tečnosti. Po potrebi dolivajte vodu. Ako koristite kamen ili teglu, obavezno ih perite bar svaka dva dana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set