• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

09.10.2025

12:48

Domaćice potvrdile: Jedna vrsta kupusa je najbolja za kiseljenje - ne kvari se do proleća

Shutterstock

Recepti

Domaćice potvrdile: Jedna vrsta kupusa je najbolja za kiseljenje - ne kvari se do proleća

Podeli vest

Da bi kupus bio savršeno ukiseljen, odličnog ukusa i prave mekoće, vrlo je važan prvi korak u pripremi, a to je izbor prave vrste kupusa.

Tegle se redjaju, ajvar se kuva, a na kraju- kralj zimnice, kiseli kupus, čeka svoj trenutak. Ali da bi bure "zapevalo" kako treba, najvažnije pitanje glasi - koji kupus je najbolji za kiseljenje?

Kupus nije samo kupus

Foto: Shutterstock

 

Kupus za kiseljenje mora imati dušu - kažu domaćice koje ovu veštinu prenose s kolena na koleno. Najbolje prolaze čvrste glavice, one koje kada ih pritisnete - "zvone" pod prstima. List mora biti tanak, elastičan, ali ne previše mekan. Ako se lomi kao papir, nije dobar - takav će se raspasti u buretu.

Najcenjeniji su futoški kupus i varaždinski kupus, stare sorte koje su preživele sve "modernizacije" i ostale verne tradiciji. Futoški se odlikuje tankim listom i blagim ukusom, dok je varaždinski nešto čvršći i daje intenzivniju aromu.

Boja i miris otkrivaju sve

Foto: Shutterstock

 

Kupus za kiseljenje treba da bude svetlozelene boje, bez tamnih mrlja i oštećenja. Miris treba da je blag, zdrav i svež. Ako osetite gorak ili težak miris, kupus je verovatno previše đubren ili mlad i neće dobro ukiseliti.

Saveti iskusnih domaćica:

Foto: Shutterstock

 

Izbegavajte kupus koji je mekan u sredini - to znači da nije dozreo. Najbolje glavice su srednje veličine, između 2,5 i 4 kilograma.

Ne sekajte koren pre nego što ga stavite u bure, samo ga izdubite. Tako će so prodrti ravnomerno, a glavica ostati cela.

Tajna dobrog rasola

Foto: Shutterstock

 

Ako je kupus kralj zimnice, salamura je njegova kruna. Domaćice se kunu u različite odnose soli i vode, ali zlatno pravilo glasi:

"Na 10 litara vode – 300 grama soli." Neki dodaju i par zrna bibera, lovorov list, koren rena ili kukuruzov klip – za dodatni ukus i sprečavanje kvarenja.

Miris zime i djetinjstva

Foto: Shuterstock

 

Nema zime bez sarme, a nema ni sarmi bez dobrog kiselog kupusa. Kada se bure otvori, a kuća zamiriše na vlagu, so i toplinu, to je znak da je trud uspeo.

Svaka domaćica zna - pravi kiseli kupus nije samo hrana. To je miris detinjstva, sećanje na bakinu kuhinju, i zalog tradicije koja ne sme da se zaboravi.

Mali trikovi velikih majstora

Ako kupus "ispliva" - dodajte kamenu ploču ili teži predmet da ostane potopljen. Ako voda postane mutna ili "penušava", izvadite kupus, operite bure i prelijte novom salamurom.

Za lepši miris, ubacite nekoliko komadića kukuruzovine, stari trik vojvođanskih domaćica.

Najbolji kupus za kiseljenje nije samo pitanje sorte, već i ljubavi, strpljenja i malo zanata. Kad se spoje dobra glavica, prava mera soli i starinski recept, dobijemo ono što nas svake zime okuplja oko stola, kiseli kupus koji greje dušu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
CVele

pre 1 mesec

Koristite isključivo "srpski melez","potomak",slanom vodom zalivajte bure sa kupusom do vrha.Stavite glavicu crvenog kupusa isečenog na četvrtine.Da vam kupus ne ispliva na vrhu,stavite dve suve bukove letvice i na njima par plastičnih flaša napunjene običnom vodom i dobro zatvorene.Pretakati nedelju dana svaka dva dana.Kupus će trajati do proleća,sa fenomenalnim rasolom.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set