• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

09.10.2025

09:40

Ovo su tačne mere soli za savršen kiseli kupus: Najprecizniji način da izračunate

Shuterstock

Recepti

Ovo su tačne mere soli za savršen kiseli kupus: Najprecizniji način da izračunate

Podeli vest

Svaka domaćica i domaćin znaju - tajna uspeha kiselog kupusa je u pravoj količini soli. Premalo - kupus se pokvari. Previše, ne može da se jede.

Kad se u dvorištu pojavi bure, a po kući zamiriše na kupus i so - zna se, zima je blizu. Kiseli kupus nije samo zimnica, to je tradicija. Ali, kako napraviti pravi odnos soli i vode?

Zlatno pravilo: 2 odsto soli

Foto: pexels.com

 

Najsigurniji, naučno i praktično potvrđen način da ne pogrešite jeste da koristite 2 odsto soli na ukupnu količinu kupusa i vode.

To znači da na 10 kilograma kupusa ide 200 grama soli. Ili jednostavno 20 grama soli na svaki kilogram kupusa.

Ako kupus zalivate rasolom (mešavinom vode i soli), držite se istog procenta: 20 g soli na 1 litar vode.

Kako to jednostavno izračunati

Foto: Shutterstock

 

Ne morate da budete hemičar. Dovoljna je vaga i kašika -1 ravna supena kašika soli ima oko 20 grama. Dakle, ako imate 10 kg kupusa, treba vam oko 10 supenih kašika soli.

Koju so koristiti

Za najbolji rezultat koristite krupnu morsku ili kamenu so, bez joda, jer jod može usporiti proces fermentacije.

Fina kuhinjska so može se koristiti samo ako nemate drugu, ali je rizik od presoljavanja veći jer se lakše "zaglavi" između listova.

Mali trik: solite sloj po sloj

Foto: Shuterstock

 

Umesto da sve naspete odjednom, kupus solite red po red. Svaki sloj pospite ravnomerno, rukom lagano utisnite i pustite da pusti sok. Tako ćete ravnomerno rasporediti so i izbeći presoljene delove.

Rasol - srce fermentacije

Foto: Shutterstock

 

Kada složite kupus, prelijte ga pripremljenim rasolom (2 odsto soli). Kupus mora biti potpuno potopljen, bez izloženih listova, jer oni mogu da se ubuđaju.

Savršena temperatura za kiseljenje je između 15 i 20 stepeni Celzijusa. Kada fermentacija krene (nakon nekoliko dana), čućete tiho "šištanje"- znak da sve ide kako treba.

Još nekoliko korisnih saveta

Ako se pojavi pena ili beli sloj na površini - samo je skinite, to je normalno. Ako volite blaži ukus, možete posle mesec dana odliti deo rasola i dodati čistu, prokuvanu vodu.

Kupus čuvajte u hladnijem delu kuće ili podrumu, najbolje na oko 10 stepeni.

Jednostavna matematika - savršen kupus

Dakle, zapamtite jednostavno pravilo: 2 odsto soli - ni gram više, ni manje.

To je mera koja garantuje da će vaš kupus biti hrskav, sočan i savršeno kiseo – baš onako kako su ga pravile naše bake.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mlatite

pre 1 mesec

Malo je 2% soli, pricam sa dugogodisnjim iskistvao. Nije samo do toga ima tu jos par stvari da bi se doslo do, "idealnog" kiselog kupusa, kao sto je temperatura prostorije, priprema kupusa, kada je "ubran", da li se "provenuo" neki dan itd, itd, ali posto nemam mogucnosti kao neki mediji da favorizujem svoj prici, neka vama ostane ovako. Inace, par puta sam objavljivao detaljam recept i dobijao povratne informacije da je to to. Nisam ga ozmisli, nasao sam ga od izvesnog tehnologa hrane, prilagodio svojim islovima kišeljenja, prostorija,... i ne znam vise ni koliko godina ga "ostavljamo" na taj način. Srećno!

ZlatkoRajković

pre 1 mesec

Taj recept je važio dok smo kiselili futoški kupus koji je imao jako mali procenat vode,današnje sorte poput Bravo Potomak i Srpski Melez zbog većeg procenta vode traže i više soli tako da poslednji put kad sam solio Bravo sa 2% sav kupus je bio ljigav i nikakav i imao je čudan miris.Od tada na ukupnu količinu vode stavljam 4,% soli Tuzlanske jodirane jer u Srbiji nema u prodaji nejodirane soli osim na džak od 25 kg.Ostala procedura je ista kao što ste napisali

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set