Zapečen do savršenstva: Ovaj podvarak je kruna svake slave
Podeli vest
Miris domaće kuhinje, porodična trpeza i tiho krčkanje u rerni - ništa ne kaže "slava" kao vreo, zapečen podvarak.
Bez obzira da li ga pravite sa mesom ili bez, podvarak je jelo koje spaja generacije i okuplja porodicu. Evo kako da ga pripremite da zamiriše kao kod bake – i da ga gosti pamte do sledeće godine.
Sezona pripreme zimnice je u punom jeku, a osim ajvara, gotovo svaka kuća sprema i bure kiselog kupusa. Ovih par trikova će vam olakšati pripremu i obogatiti ukus vaše zimnice.
Starinski recept za prženi kiseli kupus koji je sličan podvarku a opet drugačiji.
06.12.2024
09:00
1,5 kg kiselog kupusa (iseckanog),
800 g svinjskog mesa (najčešće rebra, vrat ili dimljena plećka),
2 glavice crnog luka,
3 čena belog luka,
1 kašika masti ili ulja,
So, biber, suvi začin po ukusu,
1 ravna kašičica aleve paprike,
1 list lovora (ili po ukusu),
Malo supe ili vode po potrebi.
Priprema:
Foto: Shuterstock
Prvo pripremite meso. Ako koristite sveže, kratko ga propržite na masti dok ne dobije lepu zlatnu boju. Ako je dimljeno, možete ga direktno dodati u kupus ili blago prodinstati uz luk.
Na masti propržite sitno seckan crni luk, dok ne omekša i postane staklast. Dodajte beli luk i kratko propržite uz mešanje.
Dodajte iseckani kiseli kupus u šerpu. Ako je previše kiseo ili slan, isperite ga u vodi. Dinstajte zajedno s lukom 10 -15 minuta da malo omekša.
Začinite alevom paprikom, biberom, suvim začinom i po potrebi dodajte malo supe ili vode. Ako volite aromatičnije, ubacite i list lovora.
U vatrostalnu posudu ili zemljani sud ređajte red kupusa, red mesa, pa tako dok ne utrošite sav materijal. Završite kupusom odozgo.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 1,5 do 2 sata. Povremeno promešajte, a ako zatreba - dodajte malo tečnosti da ne izgori. Pred kraj, možete podići temperaturu na 200 stepeni da lepo porumeni.
Posna varijanta
Ako pravite posni podvarak, jednostavno izostavite meso i mast - koristite ulje i dodajte malo dimljene paprike za aromu.
Podvarak je često bolji sutradan, kad se ukusi lepo prožmu - zato ga slobodno pripremite dan ranije.
Na slavskoj trpezi nema spektakla bez klasika. Dok se sveće pale, a tamjan širi miris, podvarak se tiho "oglašava" iz rerne.
Bilo da ga služite uz sarmu, pečenje ili uz domaći hleb i kiselo mleko – podvarak je zalogaj koji se pamti.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Sezona pripreme zimnice je u punom jeku, a osim ajvara, gotovo svaka kuća sprema i bure kiselog kupusa. Ovih par trikova će vam olakšati pripremu i obogatiti ukus vaše zimnice.
Kako nezvanično saznajemo, nasilnik Miša Bačulov izlazi na slobodu jer mu je Apelacioni sud, tačnije veće u kojem sedi sudija blokader Miodrag Majić, ukinulo pritvor iako se tereti za teško krivično delo i postoji opasnost da će ga ponoviti.
Vujo Ilić sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju gostovao je na opozicionoj televiziji N1 i potvrdio reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će naredna godina biti najbolja u istoriji naše države.
Advokat Nikole Selakovića, Vladimir Đukanović, oglasio se na svom Iks nalogu i obratio drugim advokatima koji komentarišu i mešaju se u slučajeve u kojima nisu angažovani da to ne rade!
Kako nezvanično saznajemo, nasilnik Miša Bačulov izlazi na slobodu jer mu je Apelacioni sud, tačnije veće u kojem sedi sudija blokader Miodrag Majić, ukinulo pritvor iako se tereti za teško krivično delo i postoji opasnost da će ga ponoviti.
Gosti Info jutra Nikola Rađen, bivši vaterpolista, Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i Branko Babić, biznismen komentarisali su uvrede na račun Srba koje dolaze iz regiona.
Vesna Jović, novinarka Informera za Istočnu Srbiju i Aleksandar Jerković, iz Odbora za kontrolu i opservaciju gostujući u Info jutru komentarisali su izbore u Negotinu, Mionici i Sečnju.
Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović poručila je da država preduzima preventivne mere za očuvanje stabilnog snabdevanja naftnim derivatima, dok ruski većinski vlasnici NIS-a vode pregovore o prodaji kako bi se rešio problem sankcija.
Građani Srbije imaju još samo dva dana da pripreme dokumentaciju za legalizaciju nelegalnih objekata i pre svega, da se prijave na platformu Agencije za prostorno planiranje i urbanizam RGZ-a.
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa predstavnicima Knez Petrola, Petrola, Naftahema, KB Eurorenta, odnosno malih privatnih benzinskih stanica o snabdevanju tržišta naftnim derivatima u uslovima sankcija Naftnoj industriji Srbije.
Američki OFAC uveo je sankcije venecuelanskoj influenserki i bivšoj glumici Himeni Romini Arai Navaro - „Rositi“, koju Vašington optužuje da finansijski pomaže ozloglašenu bandu Tren de Aragva.
Ruski TV kanal Raša tudej zvanično je danas počeo sa emitovanjem programa za Indiju, a ceremoniji u Nju Delhiju prisustvovali su ruski predsednik Vladimir Putin i glavna urednica Raša tudej Margarita Simonjan.
Francuska ratna mornarica pucala je na više dronova koji su se pojavili iznad visokosigurnosnog vojnog kompleksa u Bretanji u kome se čuvaju nuklearne podmornice
Glumica Gala Videnović slavu je stekla ulogom Nataše u filmovima o "Žikinoj dinastiji", a posle mnogo godina publika j eponovo može gledati na filmu i to u 11. nastavku ovog kultnog serijala.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar