• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

19.10.2025

18:20

Zapečen do savršenstva: Ovaj podvarak je kruna svake slave

Shutterstock

Recepti

Zapečen do savršenstva: Ovaj podvarak je kruna svake slave

Podeli vest

Miris domaće kuhinje, porodična trpeza i tiho krčkanje u rerni - ništa ne kaže "slava" kao vreo, zapečen podvarak.

Bez obzira da li ga pravite sa mesom ili bez, podvarak je jelo koje spaja generacije i okuplja porodicu. Evo kako da ga pripremite da zamiriše kao kod bake – i da ga gosti pamte do sledeće godine.

I dok su recepti različiti "od kuće do kuće", osnova je uvek ista - dobar kupus, strpljenje i ljubav prema kuvanju.

Sastojci (za 6 osoba):

Foto: Shuterstock

 
  1. 1,5 kg kiselog kupusa (iseckanog),
  2. 800 g svinjskog mesa (najčešće rebra, vrat ili dimljena plećka),
  3. 2 glavice crnog luka,
  4. 3 čena belog luka,
  5. 1 kašika masti ili ulja,
  6. So, biber, suvi začin po ukusu,
  7. 1 ravna kašičica aleve paprike,
  8. 1 list lovora (ili po ukusu),
  9. Malo supe ili vode po potrebi.

Priprema:

Foto: Shuterstock

 

Prvo pripremite meso. Ako koristite sveže, kratko ga propržite na masti dok ne dobije lepu zlatnu boju. Ako je dimljeno, možete ga direktno dodati u kupus ili blago prodinstati uz luk.

Na masti propržite sitno seckan crni luk, dok ne omekša i postane staklast. Dodajte beli luk i kratko propržite uz mešanje.

Dodajte iseckani kiseli kupus u šerpu. Ako je previše kiseo ili slan, isperite ga u vodi. Dinstajte zajedno s lukom 10 -15 minuta da malo omekša.

Začinite alevom paprikom, biberom, suvim začinom i po potrebi dodajte malo supe ili vode. Ako volite aromatičnije, ubacite i list lovora.

U vatrostalnu posudu ili zemljani sud ređajte red kupusa, red mesa, pa tako dok ne utrošite sav materijal. Završite kupusom odozgo.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 1,5 do 2 sata. Povremeno promešajte, a ako zatreba - dodajte malo tečnosti da ne izgori. Pred kraj, možete podići temperaturu na 200 stepeni da lepo porumeni.

Posna varijanta

Ako pravite posni podvarak, jednostavno izostavite meso i mast - koristite ulje i dodajte malo dimljene paprike za aromu.

Podvarak je često bolji sutradan, kad se ukusi lepo prožmu - zato ga slobodno pripremite dan ranije.

Na slavskoj trpezi nema spektakla bez klasika. Dok se sveće pale, a tamjan širi miris, podvarak se tiho "oglašava" iz rerne.

Bilo da ga služite uz sarmu, pečenje ili uz domaći hleb i kiselo mleko – podvarak je zalogaj koji se pamti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set