• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

20.10.2025

17:40

Kako da vam žele na čizkejku uvek uspe: Tajne profesionalnih poslastičara

Shutterstock

Recepti

Kako da vam žele na čizkejku uvek uspe: Tajne profesionalnih poslastičara

Podeli vest

Savršen čizkejk nije samo u kremastom sloju - pravi utisak daje sjajni žele na vrhu. On je kruna svake torte, ali i deo koji najlakše može da pođe po zlu.

Žele se obično da se ne stegne, razdvoji se od fila ili da se zgruda. Ali, postoji jednostavna formula koja garantuje uspeh, čak i u kućnim uslovima. Vaš čizkejk će imati najbolji žele ikada.

1. Tajna je u temperaturi - ni prehladno, ni prevruće

Foto: Shuterstock

 

Najčešća greška je da se žele prelije dok je previše topao ili dok je čizkejk još leden. Ako je žele vreo, otopiće gornji sloj fila i pomešaće se s njim; ako je previše hladan, neće se lepo povezati i odvojiće se kad sečete tortu.

Žele treba da bude mlak, oko 35-38 stepeni, a torta blago rashlađena, ali ne zaleđena.

2. Odnos želatina i tečnosti 

Foto: Shutterstock

 

Za savršen balans mekoće i čvrstine, pridržavajte se ovog pravila:

Na 250 ml tečnosti (voćni sok, pire ili preliv) ide 1 kesica želatina (10 g). Ako želite mekaniji žele koji se topi na jeziku, smanjite količinu želatina za 20 odsto. Ako želite čvrst, oštar presek, dodajte 1-2 grama više.

Koristite voćni sok bez šećera, a ako pravite žele od svežeg voća, prvo ga blago prokuvajte -prirodne kiseline (posebno u ananasu, kiviju i papaji) mogu sprečiti stezanje želatina.

3. Želatin mora da "odmori"

Ne ubacujte ga direktno u vruću tečnost. Najpre ga namočite u hladnoj vodi 10 minuta, da nabubri. Zatim ga dodajte u topli (ne vreo) voćni sok i mešajte dok se potpuno ne rastopi. Tako ćete izbeći grudvice i gumenastu teksturu.

4. Kako da se žele savršeno zalepi 

Foto: Shutterstock

 

Kada se čizkejk ohladi, blago obrišite vlagu sa površine (ako se uhvatila rosa iz frižidera).
Zatim sipajte žele polako, preko kašike - tako neće napraviti udubljenje u kremu.

Ako hoćete da budete sigurni da se slojevi spoje, prelivajte žele u dva tanja sloja: prvi tanki sloj pustite da se malo uhvati (5-10 minuta), pa dodajte drugi.

5. Hlađenje bez žurbe

Tortu nikada ne stavljajte odmah u zamrzivač. Neka se hladi u frižideru najmanje 4 sata, a idealno preko noći.

Naglo hlađenje može izazvati pucanje želea ili pojavu "vodenih kapljica" na površini.

Trik za voćni efekat kao iz poslastičarnice

Foto: Shutterstock

 

Ako želite sjajni, prozirni žele s efektom dubine, koristite mešavinu providnog soka (jabuka, grožđe) i voćnog preliva.

Za prirodan sjaj dodajte kap limunovog soka - on zadržava boju i prozirnost, a torti daje profesionalni izgled.

Foto: Shutterstock

 

Kao i kod svakog savršenog deserta, ključ je u meri i pažnji. Nemojte žuriti i ne prepuštajte ništa slučaju. Kad pronađete idealnu temperaturu i odnos sastojaka, vaš žele će uvek biti savršeno gladak, sjajan i čvrst, baš kao iz vitrine najboljih poslastičarnica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set