• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

27.10.2025

19:40

Jagnjeća kolenica u kajmak sosu sa prazilukom: Zaboravite na obično pečenje - ovo je pravo slavlje za nepca

Shutterstock

Recepti

Jagnjeća kolenica u kajmak sosu sa prazilukom: Zaboravite na obično pečenje - ovo je pravo slavlje za nepca

Podeli vest

Zaboravite na obično pečenje - sočni jagnjeću kolenicu sa kajmakom i prazilukom je jelo koje će vašu slavsku trpezu pretvoriti u pravu gozbu.

Miris ruzmarina, kremasti kajmak i osvežavajući praziluk spojeni su u recept koji je istovremeno tradicionalan i luksuzan. Priprema je jednostavna, a rezultat neodoljiv.

Sastojci za 4 osobe:

Foto: Shutterstock

 
  • 4 jagnjeće kolenice (oko 300 - 400 grama svaka)
  • 3 čena belog luka
  • 2 grančice ruzmarina (ili 1 kašičica suvog)
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • so i biber po ukusu
  • 200 grama kajmaka
  • 100 ml pavlake za kuvanje
  • 1 manji praziluk (beli i svetlozeleni deo)
  • po želji: pola čaše belog vina

Priprema

Foto: Shuterstock

 
Mariniranje:

Kolenice utrljajte maslinovim uljem, sitno seckanim belim lukom, ruzmarinom, solju i biberom. Ostavite da odstoje najmanje sat vremena, a najbolje preko noći – tada meso postane mekano i aromatično.

Pečenje:

Stavite kolenice u vatrostalnu posudu, dodajte pola čaše belog vina i malo vode, pokrijte folijom i pecite oko 2 sata na 180 stepeni. Pred kraj skinite foliju i pecite još 20 minuta, da dobiju rumenu, blago karamelizovanu koricu.

Sos od kajmaka i praziluka:

Na malo putera propržite iseckan praziluk dok ne omekša i zamiriše. Dodajte pavlaku, pa kajmak, i mešajte dok se ne dobije gust, svilenkast sos. Posolite, pobiberite i dodajte prstohvat muskatnog oraščića po želji.

Serviranje

Foto: Shutterstock

 

Kolenice prelijte toplim sosom i pospite svežim peršunom. Odlično se slažu uz pečeni krompir, pire od šargarepe ili tople lepinjice sa susamom.

Tajna vrhunskog ukusa

Tokom pečenja, povremeno prelijte kolenice sokom iz tepsije. Meso će biti mekano, a korica savršeno zapečena. Ako volite jače arome, dodajte i kap rakije ili konjaka u sos - to je trik mnogih šefova kuhinje.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Ukrajina atentatorima na Zvicera mora da plati 12.000 evra: Evropski sud doneo šokantnu odluku
Hronika

Ukrajina atentatorima na Zvicera mora da plati 12.000 evra: Evropski sud doneo šokantnu odluku

Osumnjičeni za pokušaj ubistva vođe "kavačkog klana", Radoja Zvicera, već pet godina se nalaze u istražnom pritvoru u zatvoru u Ukrajini, a kako nadležni organi Ukrajine u tom sudskom postupku nisu doneli presudu, Evropski sud za ljuska prava je naložio Vladi Ukrajine da isplati 11,7 hiljada evra odštete na ime Stefana Đukića, Milana Brankovića i Petra Jovanovića.

14.12.2025

11:06

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set