• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

30.10.2025

15:40

Ništa ukusnije i toplije za hladne dane - čorba od šampinjona sa belim vinom

Shutterstock

Recepti

Ništa ukusnije i toplije za hladne dane - čorba od šampinjona sa belim vinom

Podeli vest

Ako tražite recept koji spaja jednostavnost pripreme i bogat, sofisticiran ukus – čorba od šampinjona sa belim vinom su pravi izbor.

Ovo čorba, koje miriše na mediteranske kuhinje i večere uz sveće, savršeno je kao toplo predjelo, prilog uz meso, ili čak lagani glavni obrok uz krišku svežeg hleba.

Potrebni sastojci:

Foto: Freepik.com

 
  • 250 g šampinjona
  • 2 kašike margarina
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 1 kašika brašna
  • 2 dl belog vina
  • 1 čen belog luka
  • so i biber po ukusu
  • seckani peršunov list za dekoraciju

Priprema:

Foto: Shutterstock

 

Na umerenoj vatri otopite margarin u dubljem tiganju ili šerpi. Dodajte sitno seckani crni luk i pržite ga dok ne postane staklast, ali pazite da ne potamni. Zatim dodajte očišćene i isečene šampinjone, pa ih dinstajte dok ne ispuste tečnost i počnu lagano da rumene.

Kada gljive omekšaju, pospite ih kašikom brašna i dobro promešajte da se sve sjedini. Polako ulivajte belo vino, mešajući neprestano da se ne stvore grudvice. Dodajte sitno seckan beli luk, začinite solju i biberom, pa kuvajte još nekoliko minuta dok se sos ne zgusne i alkohol iz vina ne ispari, ostavljajući samo prefinjenu aromu.

Pred kraj pospite svežim peršunom, koji će jelu dati dodatnu svežinu i boju.

Savršenstvo na tanjiru

Ovi šampinjoni su idealni uz pečeno meso, testeninu ili pirinač, a uz čašu istog vina koje ste koristili u pripremi - dobijate pravo gastronomsko uživanje. Jednostavno, mirisno i neodoljivo kremasto jelo koje će oduševiti svakog ljubitelja dobre hrane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set