• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

06.11.2025

16:20

Pekarski krompir sa ajvarom: Mešavina dva ukusa raspametiće sve koji probaju

Shutterstock

Recepti

Pekarski krompir sa ajvarom: Mešavina dva ukusa raspametiće sve koji probaju

Podeli vest

Pekarski krompir, spolja zapečen do savršene hrskavosti, a iznutra nežan i sočan. U kombinaciji s kremastim umakom od ajvara pretvara se u pravo malo zadovoljstvo.

Kada napolju zavlada hladnoća, miris domaće hrane postaje najlepši poziv na zajednički sto. Upravo tada na red dolaze tradicionalna jela koja greju i dušu i stomak. 

Ovaj recept lako će postati vaš omiljeni zimski klasik.

Sastojci:

Za krompir:

  • 1 kg krompira (idealno mladi ili krupni krompir)
  • 4 kašike maslinovog ili suncokretovog ulja
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 1 kašičica dimljene paprike
  • So i biber po ukusu
  • Svež ruzmarin ili timijan po želji

Za umak od ajvara:

  • 200 g ajvara (blagog ili ljutog po ukusu)
  • 100 ml pavlake za kuvanje ili jogurta
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • 1 čen belog luka, sitno seckan (po želji)

Foto: Shuterstock

 

Priprema:

Krompir operite, oljuštite i isecite na jednake komade – po želji na kriške ili kockice. U većoj činiji ga pomešajte sa uljem, seckanim belim lukom, dimljenom paprikom, solju, biberom i omiljenim začinima.

Rasporedite krompir u pleh obložen papirom za pečenje, tako da bude u jednom sloju. Pecite ga u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, oko 40 do 45 minuta.

Povremeno ga promešajte kako bi se ravnomerno ispekao i dobio zlatnu, hrskavu koricu. Kada spolja postane hrskav, a iznutra mekan, izvadite ga iz rerne.

Foto: Shuterstock

 

Za sos:

U manjoj posudi zagrejte maslinovo ulje, dodajte sitno seckan beli luk i kratko ga propržite. Zatim umešajte ajvar i pavlaku, pa mešajte dok se sastojci lepo ne sjedine u glatku, kremastu smesu.

Začinima podesite ukus, a ako želite blaži sos – dodajte još malo pavlake.

Poslužite topli krompir uz umak od ajvara, a po želji pospite svežim peršunom ili prstohvatom ljute paprike.Uživajte u savršenom spoju ukusa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Ukrajina atentatorima na Zvicera mora da plati 12.000 evra: Evropski sud doneo šokantnu odluku
Hronika

Ukrajina atentatorima na Zvicera mora da plati 12.000 evra: Evropski sud doneo šokantnu odluku

Osumnjičeni za pokušaj ubistva vođe "kavačkog klana", Radoja Zvicera, već pet godina se nalaze u istražnom pritvoru u zatvoru u Ukrajini, a kako nadležni organi Ukrajine u tom sudskom postupku nisu doneli presudu, Evropski sud za ljuska prava je naložio Vladi Ukrajine da isplati 11,7 hiljada evra odštete na ime Stefana Đukića, Milana Brankovića i Petra Jovanovića.

14.12.2025

11:06

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set