• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

23.11.2025

08:00

Venac-kolač koji izgleda kao ukras, a topi se u ustima - najlepši praznični desert

Shutterstock

Recepti

Venac-kolač koji izgleda kao ukras, a topi se u ustima - najlepši praznični desert

Podeli vest

Ako postoji kolač koji na prvi pogled unosi prazničnu atmosferu u kuću, onda je to sigurno ovaj prelepi novogodišnji venac-kolač.

Ukrašen grančicama ruzmarina i svežim brusnicama, lagano posut šećerom u prahu i preliven čokoladnom glazurom, izgleda poput pravog zimskog venca - samo što je mnogo ukusniji.

Savršen kolač za svečan sto, porodična okupljanja ili kao slatki poklon koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. A dobra vest? Priprema je jednostavna, a rezultat izgleda kao iz vrhunskog kulinarskog magazina.

Sastojci:

Foto: Shuterstock

 
Za testo:
  • 3 jaja
  • 150 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 120 ml ulja
  • 150 ml mleka
  • 250 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • Rendana korica pomorandže (po želji)
Za glazuru i dekor:

Foto: Shutterstock

 
  • 80 g tamne čokolade
  • 1 kašika putera
  • Šećer u prahu za posipanje
  • Svež ruzmarin
  • Sveže brusnice ili drugo crveno bobičasto voće

Priprema:

Foto: Shutterstock

 

1. Umutite pahuljasto testo

Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu svetla i penasta. Dodajte ulje i mleko, pa kratko sjedinite. U drugoj posudi pomešajte brašno i prašak za pecivo, pa lagano dodajte u smesu. Ako želite izraženiji praznični ukus, umešajte i koricu pomorandže.

2. Ispecite venac

Sipajte smesu u kalup u obliku venca (ili kuglofa). Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35-40 minuta, dok kolač ne dobije zlatnu boju.

3. Glazura i ukrašavanje

Otopite čokoladu sa puterom i prelijte preko prohlađenog kolača tako da se blago sliva niz stranice. Pospite šećerom u prahu kao snežnom prašinom.

4. Napravite praznični venac

Dekorišite kolač grančicama ruzmarina koje izgledaju kao minijaturne jelke, i brusnicama koje podsećaju na crvene ukrasne kuglice. Rezultat je kolač koji izgleda kao božićni ukras, a miriše kao praznik.

Savet za savršenstvo

Foto: Shutterstock

 

Ako želite bogatiju teksturu, možete dodati šaku seckanih oraha, suvog grožđa ili čokoladnih kapljica u testo. A za dodatni praznični dodir nekoliko kapi ruma ili bademovog ekstrakta učiniće čuda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set