• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

20.11.2025

16:20

Savršen domaći humus: Odličan dodatak predjelu na posnoj trpezi - gotov je za 15 minuta

Shuterstock

Recepti

Savršen domaći humus: Odličan dodatak predjelu na posnoj trpezi - gotov je za 15 minuta

Podeli vest

Humus je postao omiljeni deo i modernih i tradicionalnih jelovnika, a odličan je i za posne praznike.

Ovaj bliskoistočni namaz poznat je po svojoj glatkoj teksturi i bogatom ukusu susama, limuna i belog luka. Može se služiti kao predjelo, prilog uz roštilj ili jednostavno kao zdrav namaz uz hleb, tortilje ili sveže povrće.

Sastojci:

Foto: Shuterstock

 

Priprema:

Ako koristite konzervirane leblebije, procedite ih i isperite hladnom vodom, ali sačuvajte malo tečnosti iz konzerve za kremastu teksturu.

Ako koristite suve leblebije, potopite ih preko noći i kuvajte oko sat vremena dok ne omekšaju, sačuvajte deo vode od kuvanja.

U blender stavite leblebije, tahini, limunov sok, beli luk, maslinovo ulje i so. Blendajte dok se sastojci ne povežu.

Postepeno dodajte po kašiku sačuvane vode (ili ledene vode) dok smesa ne postane potpuno glatka i svilenkasta. Duže blendiranje pomaže da humus bude mekan i prozračan.

Probajte i po potrebi dodajte još limuna, soli, tahinija ili belog luka, u zavisnosti od toga da li volite kiselije ili intenzivnije ukuse.

Prebacite humus u plitku činiju, napravite blagu udubinu u sredini i prelijte maslinovim uljem. Pospite alevom paprikom, kuminom ili svežim peršunom, a po želji dodajte nekoliko celih leblebija. Poslužite uz pita hleb, krekere, tost ili sveže povrće.

Saveti:

Ledena voda daje prozračnu i glatku teksturu.

Dodatna kašika tahinija obogaćuje ukus.

Kašičica mlevenog kumina pojačava aromu.

Najbolje je da humus odstoji najmanje 30 minuta u frižideru pre serviranja.



Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Ukrajina atentatorima na Zvicera mora da plati 12.000 evra: Evropski sud doneo šokantnu odluku
Hronika

Ukrajina atentatorima na Zvicera mora da plati 12.000 evra: Evropski sud doneo šokantnu odluku

Osumnjičeni za pokušaj ubistva vođe "kavačkog klana", Radoja Zvicera, već pet godina se nalaze u istražnom pritvoru u zatvoru u Ukrajini, a kako nadležni organi Ukrajine u tom sudskom postupku nisu doneli presudu, Evropski sud za ljuska prava je naložio Vladi Ukrajine da isplati 11,7 hiljada evra odštete na ime Stefana Đukića, Milana Brankovića i Petra Jovanovića.

14.12.2025

11:06

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set