• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

24.11.2025

06:00

Posni slatkiš koji osvaja: Malina praline u beloj veganskoj čokoladi

Shutterstock

Recepti

Posni slatkiš koji osvaja: Malina praline u beloj veganskoj čokoladi

Podeli vest

Ako ste tražili desert koji je istovremeno efektan, ukusan i potpuno posan, elegantne tartufi kuglice sa malinama su pun pogodak.

Inspirisane su popularnim "truffle" kuglicama (pralinama), sa spoljnim slojem nalik beloj čokoladi i divno sočnim crvenim punjenjem koje podseća na maline i "red velvet" teksturu.

Odlične su za svečane trpeze, post, rođendane ili samo kao mali slatki luksuz uz kafu.

Sastojci (oko 18-20 kuglica):

Foto: Shutterstock

 
Za punjenje:
  • 200 g posnog mlevenog keksa,
  • 120 g mlevenih badema ili oraha,
  • 150 g smrznutih ili svežih malina,
  • 3 kašike šećera u prahu,
  • 2 kašike kokosovog ulja (otopljenog),
  • 1-2 kašičice limunovog soka,
  • Par kapi crvene boje za kolače (posne, biljne) - opciono, samo za intenzivniji efekat;
Za belu glazuru (posnu):

Foto: Shutterstock

 
  • 200 g veganske bele čokolade,
  • (obavezno proveriti deklaraciju - treba da piše "vegan" ili "dairy-free"),
  • 1 kašika kokosovog ulja;
Za dekoraciju:
  • Malo mlevenih malina (lišće sušenih malina ili sitno samleveno suvo voće).

Priprema

Foto: Shutterstock

 

1. Napravite punjenje

Maline kratko zagrejte u šerpici dok ne puste sok. Pasirajte, pa po želji procedite semenkice.U činiji pomešajte mleveni keks, bademe/orahe, šećer i kokosovo ulje.

Dodajte malinasti pire i limunov sok. Po potrebi dodajte još keksa ili par kapi vode, da dobijete čvrstu, formabilnu smesu.

Ako želite jaču crvenu boju - dodajte par kapi biljnog prehrambenog bojila. Oblikujte kuglice i stavite ih 15 minuta u frižider da se stegnu.

2. Priprema glazure

Vegansku belu čokoladu otopite na pari sa kokosovim uljem, mešajući konstantno da bude glatka. Kuglice zaronite u glazuru, izvadite viljuškom i ostavite na pleh obložen papirom za pečenje.

3. Dekoracija

Dok je čokolada još mekana, pospite vrh malo mlevenim suvim malinama da dobijete efekat kao na slici.

4. Hlađenje

Kuglice držite u frižideru najmanje 30 minuta pre serviranja. Dobijate potpuno posni, vizuelno atraktivan desert koji izgleda kao da je došao iz profesionalne poslastičarnice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Umro Bora Mercedes
Estrada

Umro Bora Mercedes

Borivoje Jovanović, poznatiji kao Bora Mercedes, kojeg je publika upoznala u takmičenju "Nikad nije kasno", preminuo je juče nakon duge borbe sa teškom bolešću.

13.12.2025

19:40