JOŠ JEDAN TEŽAK UDARAC ZA AMERIKANCE: Oborena 30 miliona dolara vredna letilica, više od 20 zemalja pokrenulo akciju
126. 04. 2024. u 21:40
226. 04. 2024. u 21:40
Temperature se ovih dana polako bliže minusu, te mnogi od nas sve više čeznu za toplim, kuvanim obrokom, odnosno nečim "na kašiku". Lagani, čorbasti obroci (uz to i posni) koji krepe dušu i telo dobra su ravnoteža bogatim slavskim gozbama i trpezama prepunim raznoraznim đakonijama i delicijama, a koje nas čekaju i tokom predstojećih praznika. Ovog puta odabrali smo deset recepta za ukusne čorbe uz koje se možete grejati narednih dana, ali i tokom čitave jeseni i zime...
Naše bake se dobro sećaju onih vremena kada se jedan dan jeo sladak kupus, drugi dan pasulj, a treći grašak ili boranija. Nije bilo biranja i svi su jeli to što je skuvano. Stara tradicionalna jela su imala i svoju svrhu: bila su jeftina za pripremu, a opet zdrava, jer lekari i nutricionisti danas preporučuju da se barem jednom dnevno jede kuvano jelo kako bi se sprečile ozbiljne bolesti, poput raka debelog creva. Ako su mnogi od nas primorani da zbog brzog načina života doručkuju jelo iz pekare, onda bi barem sebi mogli da priušte ručak "iz šerpe".
Pasulj i bundeva iz rerne
Sastojci: 3 kašike suncokretovog ulja, crni luk, čen belog luka, 2 šargarepe, 250 g bundeve, 300 g kuvanog belog pasulja, 300 g kuvanog crvenog pasulja, pola litra vode u kojoj je kuvan pasulj, lovorov list, 200 ml kuvanog paradajza, 100 g dimljenog tofua (opciono), kašičica mlevene crvene paprika, pola kašičice mlevene čili paprike, pola kašičice soli, kašika soja sosa, 4 kašike maslinovog ulja
Priprema: Propržite crni luk i prstohvat soli, dodajte crvenu papriku, izrendanu šargarepu i na manje kocke isečen dimljeni tofu. Kratko propržite i dodajte beli luk. Čim osetite miris belog luka, stavite vodu od pasulja i lovorov list. Kad voda provri, dodajte obe vrste pasulja i na kocke isečenu bundevu. Kuvajte 10 minuta, dodajte paradajz, soja sos i so. Kuvajte još pet minuta, a zatim maslinovo ulje prelijte preko cele površine supe. Zagrejte rernu na 200 stepeni i zapecite čorbu 20 minuta ili dok se ne uhvati smeđa korica. Poslužite sa prepečenim hlebom.
Potaž od krompira i praziluka
Potrebni sastojci: 2 kašike maslinovog ulja, 3 praziluka, 3 čena belog luka, oko 900 g krompira, so, biber, 6 šolja bujona od povrća, 2 šolje vode, majčina dušica, lovorov list, vlašac, ljuti sos (opciono)
Priprema: Prodinstajte praziluk 6-8 minuta, zatim dodajte beli luk, krompir, so i biber. Dinstajte par minuta, pa sipajte bujon i vodu i dodajte grančicu majčine dušice i lovorov list. Kuvajte poklopljeno oko 15 minuta. Izvadite majčinu dušicu i lovor i usitnite štapnim mikserom direktno u šerpi. Pospite seckanim vlašcem i po želji poslužite uz ljuti sos.
Šampinjoni sa belim vinom
Sastojci: 250 g šampinjona, 2 kašike margarina, manja glavica crnog luka, kašika brašna, 2 dl belog vina, čen belog luka, so, biber, peršunov list
Priprema: Sitno iseckan crni luk i na listiće iseckane šampinjone prodinstajte na margarinu. Dodajte brašno, nalijte sa 2 l vode i kuvajte dok šampinjoni ne omekšaju. Zalijte vinom, pospite seckanim belim lukom i iseckanim peršunovim lišćem.
Gurmanska riblja čorba
Sastojci: 1,5 kg ribe - kečiga, šaran, mrena, deverika, 1,5 l vode, 2 glavice crnog luka, 2 kašičice ljute tucane paprike, 250 ml paradajz pirea, 2 kašike sirćeta, suva crvena paprika, so
Priprema: Ribu očistite (sa kečige skinite bodlje sa strane), zasecite sve do kičme na svaka tri milimetra (kako bi se sve kosti usitnile) i isecite na komade. U lonac stavite sitno iseckani luk, ljutu tucanu papriku i vodu da luk ogrezne i kuvajte dok ne omekša. Dodajte ribu, dolijte vodu i dodajte paradajz pire, pa kuvajte oko 30 minuta. Čim počne da vri, dodajte sirće da se riba ne raskuva, a kada počne da ključa, možete dodati suvu papriku. Posolite prema ukusu. Napomena: čorba se ne meša, samo se protrese sud nekoliko puta.
Krem čorba s bosiljkom
Sastojci: kašika maslinovog ulja, crveni luk, celer, 3 čena belog luka, so, biber, 2 kašike paste od paradajza, oko 3 šolje seckanog paradajza ili pelata, pola šolje seckanog svežeg bosiljka, 6 šolja povrtnog bujona, pola kašičice sode bikarbone, majčina dušica
Priprema: Na maslinovom ulju dinstajte iseckani crveni luk, celer i beli luk. Dodajte paradajz pastu, seckani paradajz, so, biber i ostale sastojke. Poklopite i kuvajte oko 15 minuta. Čorbu možete smiksati štapnim mikserom direktno u šerpi kako bi bila gušća i homogena. Pospite s još malo seckanog bosiljka i servirajte toplo.
Karfiol sa bademima
Sastojci: 0, 5 kg karfiola, glavica crvenog luka ili beli deo praziluka, 2 čena belog luka, manja šargarepa, pola tikvice, 50 ml maslinovog ulja, so, beli biber, 900 ml tople vode, 7-8 sirovih badema, sok od limuna po želji, peršunov list
Način pripreme: Izdinstajte sitno seckani crveni luk ili praziluk, dodajte seckanu šargarepu i dinstajte dok ne omekša. Dodajte beli luk i usitnjen karfiol i nalijte toplom vodom da ogrezne.
Kuvajte petnaestak minuta, pa pred kraj dodajte krupno seckanu tikvicu i isključite ringlu. Ostaviti poklopljeno 7-8 minuta. Sklonite sa ringle i štapnim mikserom ispasirajte povrće da se dobije homogena i svilenkasta struktura. Začinite prema ukusu i servirajte toplo (čorba se može poslužiti i hladna), uz dodatak par kapi limunovog soka i seckanih badema. Bademi mogu poslužiti kao dekoracija, uz dodatak peršunovog lista.
Proteinska čili čorba
Sastojci: kašika maslinovog ulja, 8 čena belog luka, crveni luk, crvena paprika, zelena ljuta papričica, so, biber, kašičica kajenskog bibera, 2 kašičice čilija ili ljute paprike, kašika mlevenog kumina, 4-6 komada seckanog paradajza, oko 3 šolje pasiranog paradajza/pelata, 4 šolje povrtnog bujona, 2 šolje vode, 1,5 šolje kinoe, 3 šolje kuvanog pasulja različite vrste: crveni, pinto (meksički) i crni pasulj, šolja kuvanog kukuruza, kašika soka od limete, kašičica origana, kašičica korijandera
Priprema: Na maslinovom ulju propržite lagano beli i crveni luk. Dodajte seckanu papriku, ljutu papričicu, so, biber, začine i malo prodinstajte. Sipajte seckani i pasirani paradajz, dolijte povrtni bujon i vodu, a zatim pasulj i kinou. Kuvajte poklopljeno na umerenoj vatri 25 minuta. Nakon toga dodajte kuvani kukuruz, sok od limete, origano i sveži korijander i kuvajte još 5 minuta. Možete servirati s komadićima avokada.
Oslić sa prazilukom
Sastojci: 4 struka praziluka iseckana na komade dužine 1 cm, 1 kg krompira, 2 čena zgnječenog belog luka, 300 g fileta oslića, maslinovo ulje, so i biber
Priprema: Krompir operite, oljuštite i iseckajte na kocke. U šerpi zagrejte 2-3 kašike ulja na srednjoj temperaturi, pa dodajte praziluk i beli luk i izdinstajte 3-5 minuta. Potom dodajte krompir iseckan na kocke, prelijte vodom i zagrejte do ključanja. Kada čorba proključa, dodajte komadiće oslića i kuvajte na umerenoj temperaturi oko 30 minuta. Na kraju posolite i pobiberite po želji i poslužite uz tostiran hleb.
Kiseli kupus sa pečurkama
Sastojci: 1 l rasola, 500 g kiselog kupusa, 100 g svežih pečurki, 2 glavice crnog luka, 2 krompira, šargarepa, koren peršuna, 3 lovorova lista, glavica belog luka, 2 kašike suve koprive, 5 zrna bibera, 3 suve paprike
Priprema: U litru rasola kuvajte kupus i sve sastojke sitno isečene dok ne omekšaju, pa dodajte suve paprike i beli luk. Ne bi trebalo da se soli, ali ukoliko vam je neslano, posolite po ukusu. Skuvanu čorbu zapržite razmućenim brašnom u hladnoj vodi.
Gusta supa od tikvica
Sastojci: 5 manjih tikvica, 5 manjih krastavaca, 3 glavice crnog luka, 3 plava patlidžana, 4 kisele jabuke, 120 g margarina, kašika začina od povrća, šoljica pirinča, peršunov list, so, biber
Priprema: Oljuštite i iseckajte na sitne kockice tikvice, jabuke, krastavac i patlidžan. Na zagrejanom margarinu propržite sitno iseckani crni luk, pa kad dobro porumeni, dodajte pripremljeno povrće i dinstajte dok ne omekša. Vodu dodajte po potrebi. Povrće potom propasirajte, dodajte prethodno skuvani pirinač, kašiku začina od povrća, soli i bibera po ukusu. Pospite sitno iseckanim peršunom.
Novinar tajkunskoj dnevnog lista Danas Dragoljub Draža Petrović osuo je paljbu po Draganu Đilasu!
26.04.2024
21:25
Dragan Marinković Palma predao je prvi listu za predstojeće lokalne izbore u Jagodini.
26.04.2024
16:35
Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je danas za 2. jun izbore u 66 jedinica lokalne samouprave, među kojima je i 14 gradova.
26.04.2024
14:24
U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.
26.04.2024
14:13
Bojkot beogradskih izbora za koji se odlučio propali vođa opozicije Dragan Đilas, ujedno je i početak njegovog političkog kraja koji se pre može označiti kao sunovrat, ocenio je Dejan Bulatović, narodni poslanik sa liste „Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane“.
26.04.2024
13:10
Vršilac dužnosti predsednika Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić nalazi se u poseti Tanzaniji.
26.04.2024
21:10
Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.
26.04.2024
21:04
Odlaganje sednice Generalne skupštine UN o rezoluciji o Srebrenici ukazuje da je očigledno da u vezi sa tim postoji kriza predlagača i da su uspeli napori političkih predstavnika Srba da objasne da bi to mogao da bude veći problem od bilo kakvog rešenja, izjavio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
26.04.2024
18:50
Od ukupno 2.589.344 domaćinstava u Srbiji, porodičnih domaćinstava, odnosno domaćinstva koja u svom sastavu imaju najmanje jednu porodicu, ima 1.757.507 (67,9%), dok je neporodičnih domaćinstava 831.837, odnosno 32,1% (773.945 samačkih i 57.892 višečlanih neporodičnih domaćinstava).
26.04.2024
16:40
Ministar Goran Vesić obišao je radove na jednom od skoro tri hiljade gradilišta širom Srbije.
26.04.2024
16:29
Narodni poslanik Radoslav Milojčić Kena govorio je u Glavnom dnevniku TV Informer. o prozapadnoj opoziciji, sramnim napadima sa Zapada na našu zemlju, kao i borbi Vučića za Srbiju.
26.04.2024
20:48
Čitava Rusija bruji o hapšenju Timura Ivanova, zamenika ministra odbrane Rusije. On je optužen za primanje mita. Na ovu temu u "Ratu uživo" govorili su pukovinik Velibor Stević i istoričar Saša Adamović. Uživo u program javio se i Hadži Bratislav Živković, kapetan garde VSRF.
26.04.2024
19:54
Veliki sukobi u svetu potrajaće makar još jednu zimu. Ova 2024. godina čini se da će biti još krvavija od prethodne. U emisiji "Rat uživo" o svim ratovima koji se već vode, ali i onima koji su na pomolu govorili su istoričar Saša Adamović i prof. dr Velibor Stević, pukovnik.
26.04.2024
18:57
Bivši šef bezbednosti SZS Vladimir Savić razotkrio je u Info danu na Informer TV sve dugo skrivane tajne prozapadne opozicije na čijem je čelu Dragan Đilas.
26.04.2024
18:20
Na Trgu Republike je večeras pretučen mladić, napalo ga je više osoba.
26.04.2024
20:28
Odbegli Dejan Popović (43), koji se sumnjiči da je juče ujutru u Preljini ubio poznanika Maria Simovića (44), očigledno je trenutno u velikom strahu od krvne osvete s obzirom da je porodica ubijenog preduzetnika poreklom iz Crne Gore, gde je to vekovni običaj!
26.04.2024
19:31
Zoran Marjanović, najpoznatiji udovac u Srbiji, kome je u martu počelo ponovljeno suđenje pred Višim sudom u Beogradu zbog optužbi da je 2. aprila 2016. godina na nasipu Crvenka u Borči ubio suprugu, pevačicu "Granda" Jelenu Marjanović, oglasio se na svom Fejsbuk profilu nakon dužeg perioda ćutanja.
26.04.2024
18:36
Uviđaj je u toku, a telo će biti poslato na obdukciju
26.04.2024
17:45
Ugledni čačanski advokat otkrio je za Informer da ga je prošle noći pozvao Dejan Popović, osumnjičeni za ubistvo Maria Simovića, i da je od njega navodno tražio informacije o načinu i uslovima predaje policiji!
26.04.2024
17:40
Odbojkaši Crvene zvezde novi su šampioni Srbije! Crveno-beli su večeras u majstorici finalne serije Superlige pobedili večitog rivala Partizan sa 3:0 (25:23, 25:18, 25:18).
26.04.2024
20:33
Srpski fudbaler Luka Jović zbog povrede propustiće sutrašnji meč između njegovog Milana i Juventusa u okviru 34. kola italijanske Serije A.
26.04.2024
21:40
Španac zadovoljan rezultatima ove sezone, ali uverava da će "sveci" biti još bolji naredne godine.
26.04.2024
21:29
Jedan od najvećih boksera svih vremena Majk Tajson (57) kroz čitavu karijeru nosio je poptuno crni šorc, a decenijama kasnije otkrio je razlog: zlokobno je i preteće, kaže on.
26.04.2024
21:10
Košarkaši Crvene zvezde očekuje polufinale plej-ofa ABA lige protiv ekipe Mege, prvi meč na programu je u petak 3. maja u "Pioniru", a klub je odlučio da obraduje svoje navijače.
26.04.2024
20:48
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je najavio je danas na sastanku sa iranskim kolegom Mohamedom Aštianijem spremnost Moskve da proširi vojnu saradnju sa Teheranom, prenosi RIA Novosti.
26.04.2024
21:00
Američki državni sekretar se sastao sa predsednikom Kine Si Đinpingom i šefom diplomatije Vang Jiem, koji su mu poručili da Vašington mora da prekine da naoružava Tajvan, da se meša u kineska unutrašnja pitanja i da suzbija razvoj Kine. U suprotnom, mogao bi da izbije sukob.
26.04.2024
19:00
Zaposlenom francuske kompanije "Dassault Aviation", koji proizvodi borbene avione "rafal" ukradena je torba u kojoj su se nalazili kompjuteri sa poverljivim podacima u vezi sa nacionalnom odbranom, prenosi list "valeursactuelles.com".
26.04.2024
19:22
Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko otkrio je da se jednom približio "strateškoj nuklearnoj bojevoj glavi“ i da je zaista zagrlio tu bombu.
26.04.2024
18:34
Penzionisani finski general-major Hari Ohra-aho, koji je bio i direktor finske odbrambene obaveštajne agencije, objavio da su Rusi oformili artiljerijsko-raketnu brigadu u Republici Kareliji.
26.04.2024
17:20
Sud će ponovo otvoriti slučaj poznatog filmskog producenta.
25.04.2024
16:47
U ovom komadu igralo je 120 dece iz Baletskog centra iz Surčina koja su oduševila publiku.
25.04.2024
15:51
Sinoć je u Beogradskom dramskom pozorištu odigrana predstava "Prafaust" nakon čega su dodeljene i nagrade.
25.04.2024
12:35
Popularni pevač prvi put dolazi u Srbiju
25.04.2024
11:08
Pevačica je objavila kadrove sa sinovljevog teniskog meča u Istanbulu.
26.04.2024
21:19
Mima, koja je poznata kao neko bez dlake na jeziku, brutalno je prokomentarisala Mionu i njene partnere.
26.04.2024
20:48
Folker ne krije da nikada nije bio strog roditelj, te da ulogu "lošeg policajca" prepušta supruzi.
26.04.2024
20:21
Ahmićeva se besomučno pravdala, ali bivšeg košarkaša njene reči nisu zanimale.
26.04.2024
19:18
Susedi poznatog estradnog para otkrili su kako se Đole i Vesna Đogani ponašaju kada se ugase kamere.
26.04.2024
18:37
Mrtvački kovčezi, sanduci, krstovi, pokrovi, venci...U niškoj hali "Čair“ na drugom Sajmu pogrebne sve za ukop - čak i frižideri za hlađenje pokojnika pa i kolica za prevoz!
26.04.2024
17:38
Sve do 1999. i progona Srba sa Kosmeta, Lazarice su bile običaj na Lazarevu subotu, koji se najživopisnije sprovodio među Srbima u dva sela Sredačke župe, Mušnikovu i Drajčiću, a do danas, u svom originalnom duhu, održale su se i u selima Sirinićke župe, u kojoj ima i mlađih Srba.
26.04.2024
16:25
Prve majske trešnje, koje kako i sam naziv kaže sazrevaju u maju, ove godine su poranile pa su uzrele već polovinom aprila!
26.04.2024
11:54
Obilazeći teren u podnožju Tornika, lovočuvari su se susreli sa gospodarem ovdašnjih šuma...
26.04.2024
12:43
Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.
26.04.2024
12:17
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.