Ukusno i SUPER JEFTINO! Hladna ITALIJANSKA ČORBA 'Pappa al pomodoro'! /RECEPT/
Uz ovu čorbu vam neće biti potreban nikakav drugi prilog ili jelo zato što je vrlo jaka i zasitna...
23.05.2021
18:22
Recepti
Paradajz, koji zapravo nije povrće nego voće, vrlo je korisna namirnica, bogata raznovrsnim nutrijentima, a uz to može da se pripremi na stotinu načina. Najviše je poznat po visokom sadržaju likopena, antioksidanta koji nas štiti od prevremenog starenja, pomaže u borbi protiv kancerogenih ćelija, a delotvoran je i kod mnogih drugih bolesti. Paradajz ne znači ništa drugo do raj (rajčica, paradajz na eng. paradise) ili, bar što se nemačkog jezika tiče, rajska jabuka (paradiesapfel). U skladu s nazivom ove biljke, mnogi smatraju da smo u vekovnoj zabludi u vezi s Adamom, Evom i jabukom. Zapravo, jabuka je rajska jabuka, odnosno paradajz.
Bilo da je zaista došla iz raja ili ne, ova namirnica bogata je belančevinama, beta-karotenom, biljnim mastima, vitaminima A, B, C, D i K, a od minerala gvožđem, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, natrijumom i fosforom. U zavidnim količinama sadrži i lutein, mineralne soli, kofeinsku, hlorogensku i ferulinsku kiselinu, flavonoide, kao i brojne druge korisne sastojke. U manjim količinama sadrži i retke minerale bakar, mangan, bor i kobalt.
Foto: Pixabay
Paradajz je poreklom iz Srednje i Južne Amerike, a bio je kultivisan još za vreme vladavine Asteka i Inka. U evropskoj literaturi prvi ga 1544. godine pominje italijanski lekar i botaničar Pjetro Andrea Matioli, koji ga je nazvao pomo d'oro, odnosno zlatno voće ili zlatna jabuka, što je i danas jedan od njegovih sinonima. Zanimljivo je da je u Evropi isprva smatran čisto ukrasnom biljkom, uz bojazan da je čak otrovan, tako da su prošla još bezmalo dva veka pre nego što se iz bašta uselio u kuhinje.
Njegova crvena boja potiče od pomenutog likopena, koji je karotenoid sa posebnim antioksidansnim svojstvima. Bori se protiv slobodnih radikala štiteći kožu, zbog čega je u sezoni sunčanja poželjno jesti što više ovog voća. Prema nekim studijama, znatno doprinosi sprečavanju razvoja raka prostate, a 540 ml soka dovoljno je da organizam dobije visoku dozu likopena.
Ovo voće takođe je dobar čistač organizma i diuretik. Pokazalo je blagotvornost i u lečenju čireva, bubuljica, kao i pojedinih kožnih oboljenja. Osim toga, povoljno deluje protiv alergija, astme, anemije, artritisa, bolesti srca i krvnih sudova.
Paradajz je najdelotvorniji kao sok, tvrde istraživači. U tom obliku reguliše metabolizam i jača otpornost, a ukoliko nije posoljen, snižava krvni pritisak, reguliše varenje i efikasan je protiv bolesti jetre i pankreasa.
Foto: Pexes
Takođe, ima nisku energetsku vrednost, tek 18 kalorija u 100 grama, što ga čini odličnom namirnicom za mršavljenje.
Zanimljivo je da je paradajz zdrav ne samo u sirovom nego i kuvanom obliku, jer termička obrada povećava količinu likopena koje telo može da apsorbuje.
Foto: Shutterstock
Fokača sa crnim maslinkama
Sastojci: 500 g brašna, 500 ml mlake vode, suvi kvasac, 1 dl maslinovog ulja, so, biber, seckani zreli paradajz ili šaka čeri paradajza, šaka crnih maslinki, sveži začini - bosiljak, origano i/ili ruzmarin. Foto: Shutterstock
Priprema: U veću činiju stavite brašno u koje ste umešali kvasac, so i biber. Mikserom ili rukama umesite testo, dodajući vodu i polovinu pripremljenog ulja. Kada testo počne da se odvaja od ivica posude, ostavite ga na toplom mestu jedan sat da mu se zapremina udvostruči. Naraslo testo prebacite u tepsiju obloženu papirom i razvucite ga rukama. Prstima napravite mala udubljenja u testu i u njih stavite (seckani) paradajz i maslinke. Prelijte sve maslinovim uljem, pospite iseckanim začinskim biljem i krupnom morskom soli. Fokaču pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 30 minuta, ili dok ne dobije zlatnožutu koricu.
Čorba sa njokama i kobasicama
Sastojci: glavica crnog luka, 3 čena belog luka, 3 manje šargarepe, 2 korena peršuna, 2 kašike maslinovog ulja, 3 veća paradajza, kašičica šećera, kocka za pileću supu, so, biber, čili, bosiljak. Za njoke: jaje, 100 g brašna, malo soli (ili kupite gotove). Uz to nabavite par manjih kobasica po izboru. Foto: Shutterstock
Priprema: Iseckajte crni i beli luk, šargarepu, peršun i kobasice. U šerpi prodinstajte povrće sa kobasicama. Poparite, pa oljuštite paradajz, stavite ga u blender, dodajte čašu vode i sameljite u fini gusti sok. Dodajte ga u šerpu. Kad sve provri, smanjite temperaturu i krčkajte dvadesetak minuta. Za njoke u činiji umutite jaje, dodajte so, brašno i zamesite testo. Razvijte ga kao kobasicu, pa secite njoke širine prsta. Uvaljajte u još malo brašna, pa svaku blago pritisnite viljuškom da napravite zareze. Pojačajte vatru, dodajte kocku i začine, pa nakon što sve provri, ubacite njoke. Kad isplivaju na površinu, čorba je gotova. Pospite je seckanim svežim bosiljkom i poslužite.
Punjeni paradajz sa nanom
Sastojci: 6 većih paradajza, 500 g mlevenog mesa, veći crni luk, veća šargarepa, sveža ili suva nana, so, biber, suvi začin. Foto: Shutterstock
Priprema: Odsecite vrhove paradajza i izdubite ga kašikom, posolite iznutra, okrenite ga i ostavite da se iscedi. Srce paradajza ostavite u činijicu. Prodinstajte sitno seckan crni luk i rendanu šargarepu, dodajte mleveno meso i dinstajte dok ne porumeni, pa dodajte iseckano srce paradajza. Začinite začinom, biberom i nanom. Promešajte i ostavite da se krčka dok skoro sva voda ne ispari. Sklonite sa vatre i smesom punite očišćeni paradajz. Poklopite paradajz prethodno isečenim vrhom, sipajte malo vode u tepsiju i pecite oko 30 minuta na 250 stepeni.
Piletina kapreze
Sastojci: 500 g pilećih grudi, so i biber, 2-3 kašike pesta od bosiljka (domaći ili kupovni), oko 120 g mocarele, nekoliko krupnijih čeri paradajza (ili manjih, običnih), malo maslinovog ulja.
Priprema: Zasecite pileće grudi lepezasto (kao kad pravite švedski krompir) tako da možete da ih punite paradajzom i mocarelom, ali ne do kraja, već da meso ostane u komadu. Posolite i pobiberite. U svaki napravljen izrez ubacite pesto, seckan čeri paradajz i komadić mocarele. Stavite filovanu piletinu na papir za pečenje, prelijte kašikom maslinovog ulja i pecite na 180 stepeni dok meso na gornjoj strani ne dobije zlatnu boju, oko 30-40 minuta. Poslužite uz spanać ili neki drugi prilog po želji.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
pre 4 godine
Koji glupak je mogao da napiše I još I objavi da je ovo crveno djubre koje nam se po prodavnicama I pijacama uvaljuje pod nazivom paradajz - ukusno. On je pelcovan od ukusa. Taj crveni GMO krastavac em je neukusan em zelen obran, pa je FUUJJ. Ukusan paradajz imate samo I jedino ako ga sami uzgojite u bašti ili saksiji na terasi od semena koje vam daju roditelji sa sela.
Ustaški pevač Marko Perković Tompson održao je koncert u zagrebačkoj areni i promovisao ustaški pokret.
27.12.2025
23:46
Takozvani blokaderski plenumi definitivno su stvar prošlosti!
27.12.2025
20:13
Iza naloga "Slomi sim karticu" stoji blokader Aleksandar Pantović iz Kraljeva, otkriva Informer.
27.12.2025
18:28
Studenti u blokadi Filozofskog fakulteta u Beogradu oduvali su Srđana Milivojevića, predsednika minorne Demokratske stranke.
27.12.2025
22:51
Političara i humanitarca Arno Gujona Informerova ekipa snimila je kako bez žurbe šeta centrom Beograda, a potom ulazi u kafanu, gde je, uz supu, razgovarao sa prijateljima.
27.12.2025
22:29
Srpsva pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju Materice - praznik majki, jedan od nekoliko koji predstoje Božiću.
27.12.2025
22:00
Naučnici su otkrili da uobičajeni prehrambeni emulgator menjaju crevni mikrobiom dece već u prvim nedeljama života!
27.12.2025
21:30
U ponudi polovnjaka do 950 evra, gde su kompromisi neizbežni, "folksvagen polo", "opel astra G" i "zastava fiat" nude najbolji odnos cene i kvaliteta.
27.12.2025
19:30
Srđan Nedeljković (1995) iz Kragujevca, nestao je 10. decembra, a poslednji put viđen je u Čačku.
27.12.2025
21:15
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zrenjaninu, po nalogu glavnog јavnog tužioca Osnovnog јavnog tužilaštva u Zrenjaninu, uhapsili su D. B. (1972) iz Sremske Kamenice, zbog postoјanja osnova sumnje da јe izvršio krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti.
27.12.2025
22:05
Goran Lazor (46) koji je ubijen u Savinom selu kod Vrbasa, navodno se sa osumnjičenima L.N. (20) i L.M.(18), koje je dobro poznavao, posvađao jer su oni u prethodnom periodu maltretirali njegovog sina.
27.12.2025
19:16
Pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, UKP, u opsežnoj akciji sprovedenoj u saradnji sa nadležnim tužilaštvima na više lokacija u Beogradu, rasvetlili su krivično delo izazivanje opšte opasnosti, zaplenili veću količinu opojne droge i uhapsili tri osobe osumnjičene za ova krivična dela.
27.12.2025
20:15
Žena (67) izbodena u zgradi na Novom Beogradu prilikom pljačke trenutno nije životno ugrožena. Ubodne rane je zadobila, između ostalog, u glavu i u butnu kost. Takođe, konstatovan joj je pneumotoraks.
27.12.2025
20:09
Monstrumu koji je danas izbo stariju ženu u ulazu zgrade na Novom Beogradu tokom napada polomio se nož.
27.12.2025
18:04
Britanska laburistička vlada premijera Kira Starmera potrošila je više od pola miliona funti poreskog novca na plaćene influensere na TikToku i drugim društvenim mrežama, s ciljem da poveća sopstvenu popularnost i promoviše vladinu politiku među mladima, objavio je „Gardijan“.
27.12.2025
22:40
Portparol Evropske unije za spoljne poslove Anuar el Anuni izjavio je danas da EU insistira na poštovanju suvereniteta Somalije, nakon što je Izrael zvanično priznao njen otcepljeni region Somalilend kao nezavisnu državu.
27.12.2025
22:15
Pilot ultralakog aviona koji je nosio reklamni baner poginuo je nakon što se letelica srušila u more kod plaže Kopakabana u Rio de Žaneiru, saopštile su lokalne vlasti.
27.12.2025
21:52
Najnoviji dokumenti Ministarstva pravde SAD otkrivaju hiljade kupovina Džefrija Epštajna na Amazonu između 2014. i 2019. godine, uključujući dečje školske uniforme, seksualne igračke, kostime sa simbolikom moći i pet primeraka romana „Lolita“ Vladimira Nabokova.
27.12.2025
21:30
U gruzijskoj prestonici Tbilisiju danas se održavaju novi antivladini protesti.
27.12.2025
21:00
Glumica Iskra Brajović podelila je od istorije sačuvanu novogodišnju fotograviju na kojoj je za ruke drže bivši supružnici, otac i veliki glumac Vojislav Voja Brajović i majka Ljiljana.
27.12.2025
15:48
Glumica Mina Lazarević već neko vreme je u emotivnoj vezi sa glumcem Vladimirom Pošavcem Tušekom ali se malo zna da je on bio u braku sa njihovom koleginicom Jelenom Bosančić sa kojom ima sina.
27.12.2025
15:24
Dok su se prolaznici u Njujorku nadali fotografiji i kratkom susretu, glumac Harison Ford imao je sasvim drugačiji plan, da mirno pređe ulicu i nastavi svojim putem.
27.12.2025
14:06
Ponekad je dovoljan dobar film da te resetuje, pogura i natera da ponovo poveruješ u sebe. Ako ti treba inspiracija, energija ili samo mali podsetnik da je upornost jača od okolnosti, ovo su filmovi koje vredi pogledati.
27.12.2025
13:19
Večeras je u emisiji "Pinkove zvezde" došlo do rasprave između repera Desingerice i Bosanca, zbog čega je kompozitor u jednom momentu napustio svoje mesto.
27.12.2025
22:47
Rijaliti učesnik Anđelo Ranković priznao je da ga je živi blam pojeo zbog rasprave pred kamerama sa bivšom devojkom Anitom Stanojlović.
27.12.2025
20:49
Voditeljka Jovana Jeremić vrelim plesom najavila je specijalno iznenađenje koje priprema za gledaoce svoje emisije.
27.12.2025
20:10
Influenserka Luna Đogani oglasila se nakon užasa koji se danas desio na Novom Beogradu, inače opštini na kojoj i ona živi sa porodicom.
27.12.2025
19:41
Poslednji petak u 2025. godini obeležio je koncert "Kraljica juga 2" koji je Milica Pavlović, održala u dvorani "Čair" pred više od 6.000 ljudi.
27.12.2025
19:17
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar