• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr/informer.rs

19.07.2021

16:36

NE BACAJTE OSTATKE HRANE! Od džema od kore voća do bujona od povrća, 9 IDEJA kako da ih ISKORISTITE!

Shutterstock

Recepti

NE BACAJTE OSTATKE HRANE! Od džema od kore voća do bujona od povrća, 9 IDEJA kako da ih ISKORISTITE!

Podeli vest

Mudro je planirati obroke unapred i kupovati samo namirnice koje su vam potrebne. Ipak, uvek ima ostataka za koje niste sigurni da li i kako možete da ih iskoristite... Verujte da možete, i mi vam predstavljamo način kako da to uradite

Da li ste nekad poželeli da manje bacate hranu? Za početak, mudro je planirati obroke unapred i kupovati samo namirnice koje su vam potrebne za pripremu tih jela. Važno je takođe znati kako skladištiti takve namirnice i očuvati njihovu svežinu da potraju što duže, a dodatni način za smanjenje otpada je promišljanje kako iskoristiti ostatke hrane. Na taj način smanjujete loš uticaj na okolinu, ali i štedite novac. Donosimo vam devet saveta za korišćenje ostataka hrane u domaćinstvu.

1. Kora lubenice

Lubenica je omiljena letnja poslastica, ali se kora koja preostane nakon što smo uživali u slatkom crvenom plodu često baca. Ipak, upravo ona može da se ukiseli i pretvori u savršeno osveženje za letnje vreline, koje koriste Amerikanci s juga.

Foto: Shutterstock

Omogućite ponovni rast povrća

Mnogo je povrća koje može opet da naraste ako ga uronite u vodu. Ne samo da tako smanjujete otpad nego i troškove za odlazak u prodavnicu. Kupus, celer, mladi luk i praziluk odličan su izbor, ali ovaj metod možete da probate sa svakim povrćem.
Jednostavno odsecite donji deo stabljike i smestite je u plitku posudu sa dovoljno vode da prekrije koren. Iako će možda potrajati dok primetite neki značajan rast i napredak, prve promene je moguće uočiti već za nekoliko dana.

Kao i kod ukiseljavanja ostalog voća i povrća, prelijte opranu i očišćenu koru mešavinom sirćeta, vode, šećera i soli. Stavite je u frižider do konzumacije. Možete dodati i razne začine poput đumbira, cimeta ili karanfilića, a u slanoj varijanti beli luk, mirođiju, seme slačice...

2. Šta s kostima

Umesto da kupujete preparate na bazi kolagena, napravite svoju supu od kostiju (takođe punu kolagena) kod kuće. Jednostavno ubacite pečene kosti u veliku šerpu i potopite ih dovoljnom količinom vode (po želji dodajte različito povrće). Kada provri, ostavite to poklopljeno na tihoj vatri da se kuva 24-48 sati. Procedite supu i prespite je u tegle i stavite u frižider.

Foto: Shutterstock

Topla supa od kostiju nije samo alternativa kafi ili čaju nego je možete dodavati i drugim supama, čorbama, varivima i sosovima.

3. Krutoni i prezle

Ako imate komad starog hleba, ne morate da ga bacate. Umesto toga napravite domaće krutone ili prezle. Za krutone isecite ostatke hleba na kockice i začinite ih maslinovim uljem i začinima poput granula belog luka, ruzmarina, bibera ili crnog luka u prahu. Kockice složite na papir za pečenje i pecite 10-15 minuta na 200 stepeni dok ne poprime zlatnu boju i ne postanu hrskave. Koristite ih kao dodatak salatama, čorbama i složencima.

Foto: Shutterstock

Za prezle je dovoljno da fino izrendate stari, tvdi (osušeni) hleb i spakujete ih u kesicu ili teglu.

4. Listovi šargarepe ili cvekle

Mnogi ljudi bacaju lišće šargarepe, cvekle, rotkvica i sličnog povrća. Ali to lišće ne samo da je jestivo nego i izuzetno nutritivno bogato. U brojnim receptima možete upravo njime da zamenite druge vrste povrća ili da ga dodate salatama i čorbama, napravite pesto ili iskoristite za bujon od povrća (vidite dalje).

Osim toga, lisnato povrće poput zelja i kelja sadrži vlaknaste delove koje često morate da odstranite pre pripreme. Ni njih nemojte bacati, već ih iskoristite na sličan način.

Foto: Shutterstock

5. Bujon od povrća

Najbolji način za korišćenje očišćenih delova povrća koje biste bacili jeste kuvanje bujona od povrća. Jednostavno je, a sve što je potrebno je to da ubacite ostatke povrća u šerpu, sipate vodu, dodate začine poput različitog bilja, belog luka ili bibera i ostavite da se kuva oko pola sata. Procedite bujon i čuvajte ga u frižideru ili zamrznite, a koristite kod kuvanja testenine, kao dodatak čorbama, varivima ili sosovima.

6. Zamrznite začinsko bilje

Ako imate višak začinskog bilja i ne znate kako da ga iskoristite, umesto da ga bacite, radije ga zamrznite. Dobro operite bilje i isecite na sitne komadiće. Rasporedite seckano bilje u posudu za led, sipajte maslinovo ulje (bujon ili vodu) i zamrznite. Kad su se zamrznule, kockice možete da izvadite iz posude, stavite u kesicu za zamrzavanje i držite u zamrzivaču. Možete ih koristiti kao dodatak jelima ubacujući zamrznute kockice tokom kuvanja.

Foto: Shutterstock

7. Džem od kore voća

Kad ljuštite pomorandže ili jabuke, ne bacajte koru, nego skuvajte ukusan džem od ostataka. Najpre ostatke ubacite u šerpu i kuvajte oko pola sata. Potom izvadite kore i u tečnost ubacite šećer i sok od limuna, pa pustite da provri, ocedite i sipajte u sterilizovane tegle. Džem koji ste dobili odličan je dodatak uz topli puding ili toping preko kugle sladoleda, zavisno od godišnjeg doba.

Foto: Shutterstock

8. Kora citrusa

Budući da upija mirise, kora citrusa je odličan dodatak osveživačima vazduha domaće izrade. Iz prepolovljenog grejpfruta, limete, pomorandže ili limuna uklonite meso, a umesto njega unutrašnjost kore ispunite mešavinom morske soli, bilja i esencijalnih ulja po sopstvenom izboru. U koru možete da sipate i vodu pomešanu sa začinima, poput cimeta ili karanfilića.

9. Ostaci kafe kao đubrivo

Soc od kafe odlično je prirodno đubrivo i organski materijal koji će doprineti boljem rastu biljaka ili cveća. Privlači gliste i poboljšava mogućnost zadržavanja vode u tlu. Ostatke kafe ravnomerno rasporedite po površini tla na svakih nekoliko centimetara, ali ne preteruje kako se kafa ne bi pretvorila u grudvice koje će sprečiti dotok vode do zemlje.

Foto: Shutterstock

Generalno, kompostiranje je odličan način za korišćenje ostataka hrane i manje stvaranje đubreta. Uključuje prikupljanje organskih materijala iz kuhinje ili dvorišta - to mogu da budu ostaci povrća, ljuske jajeta, ostaci kafe, cveća, trave ili lišće. Kako oni trunu, pravi se nutritivno bogat kompost, koji pomaže tlu i podstiče rast biljaka. Možete da kompostirate u dvorištu, ali i u stanu, na terasi.
 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija