• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer.rs

05.07.2024

13:02

Recept za starinsko jelo koje vraća u detinjstvo! Svi smo obožavali ovo testo - napravite doručak ili večeru za nekoliko minuta

Pixabay

Recepti

Recept za starinsko jelo koje vraća u detinjstvo! Svi smo obožavali ovo testo - napravite doručak ili večeru za nekoliko minuta

Podeli vest

Ukoliko ste se uželeli starih dobrih uštipaka koji vraćaju u detinjstvo, donosimo vam tradicionalan recept po kom su spremale naše mame i bake.

Prženo testo koje se kod nas naziva uštipcima mnogima su omiljeni doručak ili večera, a iako se tradicionalno jedu uz slani nadev, odnosno sir i jogurt, mogu se poslužiti i uz slatki u vidu šećera, džema ili krema. 

Sastojci:

500 g brašna

kocka svežeg kvasca (40 g) ili 1 kesica suvog kvasca (7 g)

kašičica šećera

kašičica soli

300 ml mlake vode

2 jaja

2 kašike ulja

Foto: Pixabay

 

Priprema:

Priprema kvasca: U manjoj posudi, pomešati kvasac sa šećerom i malo mlake vode (oko 50 ml). Ostaviti da kvasac nadođe (oko 10 minuta).

U velikoj posudi pomešati brašno i so. Napraviti udubljenje u sredini i dodati nadošli kvasac, jaja, ulje i preostalu mlaku vodu. Mešati dok se ne dobije glatko testo. Ako je potrebno, dodati još malo vode ili brašna.

Pokriti posudu sa testom čistom kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da naraste, oko 1-1.5 sat, ili dok se volumen testa ne udvostruči.

U dubokom tiganju ili šerpi zagrejati ulje na srednje jakoj vatri. Kašikom uzimati testo i stavljati ga u vrelo ulje. Pržiti uštipke sa obe strane dok ne postanu zlatno smeđi, oko 2-3 minuta sa svake strane.

Kada su prženi, uštipke vaditi šupljikavom kašikom i stavljati ih na papirne ubruse da se ocede od viška ulja.

Uštipci se mogu poslužiti topli ili hladni, sa šećerom u prahu, džemom, medom ili slanim prilozima kao što su sir, pavlaka, kiselo mleko ili jogurt.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set