• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
author image
Informer.rs

Novinar

06.07.2024

11:00

Recept za gibanicu sa tajnim sastojkom! Biće spolja duplo hrskavija, a iznutra meka kao duša!

Shutterstock

Recepti

Recept za gibanicu sa tajnim sastojkom! Biće spolja duplo hrskavija, a iznutra meka kao duša!

Podeli vest

Gibanica je ukusna i jednostavna za pripremu, a njena hrskava kora i sočan fil sigurno će osvojiti srca svih koji je probaju. Uživajte u ovom tradicionalnom specijalitetu!

Gibanica je tradicionalno jelo koje potiče sa Balkana, a posebno je popularno u Srbiji. Ova ukusna pita, napravljena od tankih kora, sira, jaja i jogurta, često se priprema za razne porodične proslave i okupljanja.

Njeno ime potiče od reči "gibati" što znači "saviti" ili "gužvati", što se odnosi na način pripreme kora. Postoji mnogo varijacija gibanicе, ali osnovni sastojci ostaju isti. To je jelo koje se prenosi sa generacije na generaciju, i svaka porodica ima svoj specifičan recept i način pripreme.

Foto: Shutterstock

 

 

Sastojci:

500 g tankih kora za pitu
500 g sitnog sira (može se koristiti feta ili mladi sir)
4 jaja
200 ml jogurta
200 ml mleka
100 ml ulja
1 prašak za pecivo
So po ukusu (ako je sir slan, pažljivo sa soljenjem)
maslac

 

Priprema:

U velikoj posudi izmešajte sir, jaja, jogurt, mleko, ulje i prašak za pecivo. Dodajte so po ukusu.

Podelite kore na tri dela. Svaki deo će biti sloj gibanice.

Premažite tepsiju uljem,  stavite prvi deo kora u tepsiju, gužvajući ih blago rukama. Preko kora rasporedite trećinu fila. Ponovite postupak sa drugim delom kora i fila. Završite sa trećim delom kora i preostalim filom.

Pre nego što stavite gibanicu u rernu, premažite vrh sa malo otopljenog maslaca za dodatnu hrskavost i bogatiji ukus.

Zagrejte rernu na 180°C i pecite gibanicu oko 45 minuta, ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju i dok kora ne postane hrskava.

Kada je gibanica pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre sečenja.

 

 

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set