Recept za gibanicu sa tajnim sastojkom! Biće spolja duplo hrskavija, a iznutra meka kao duša!
Podeli vest
Gibanica je ukusna i jednostavna za pripremu, a njena hrskava kora i sočan fil sigurno će osvojiti srca svih koji je probaju. Uživajte u ovom tradicionalnom specijalitetu!
Gibanica je tradicionalno jelo koje potiče sa Balkana, a posebno je popularno u Srbiji. Ova ukusna pita, napravljena od tankih kora, sira, jaja i jogurta, često se priprema za razne porodične proslave i okupljanja.
Ana Ivanović je već dugo pobornik zdrave ishrane, a svoje pratioce ume da obraduje lakim receptima. Jednom prilikom podelila je recept za ledenu poslasticu koja se prvi očas posla, a nema ni grama šećera.
03.07.2024
12:00
Njeno ime potiče od reči "gibati" što znači "saviti" ili "gužvati", što se odnosi na način pripreme kora. Postoji mnogo varijacija gibanicе, ali osnovni sastojci ostaju isti. To je jelo koje se prenosi sa generacije na generaciju, i svaka porodica ima svoj specifičan recept i način pripreme.
Sastojci:
500 g tankih kora za pitu
500 g sitnog sira (može se koristiti feta ili mladi sir)
4 jaja
200 ml jogurta
200 ml mleka
100 ml ulja
1 prašak za pecivo
So po ukusu (ako je sir slan, pažljivo sa soljenjem)
maslac
Priprema:
U velikoj posudi izmešajte sir, jaja, jogurt, mleko, ulje i prašak za pecivo. Dodajte so po ukusu.
Podelite kore na tri dela. Svaki deo će biti sloj gibanice.
Premažite tepsiju uljem, stavite prvi deo kora u tepsiju, gužvajući ih blago rukama. Preko kora rasporedite trećinu fila. Ponovite postupak sa drugim delom kora i fila. Završite sa trećim delom kora i preostalim filom.
Pre nego što stavite gibanicu u rernu, premažite vrh sa malo otopljenog maslaca za dodatnu hrskavost i bogatiji ukus.
Zagrejte rernu na 180°C i pecite gibanicu oko 45 minuta, ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju i dok kora ne postane hrskava.
Kada je gibanica pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre sečenja.
U Valjevu, poznatom po svojoj bogatoj kulturnoj i gastronomskoj tradiciji, valjevska pileća supa predstavlja jedno od omiljenih jela koje osvaja svojom jednostavnošću i punoćom ukusa.
Napraviti osvežavajući sok od nane kod kuće je veoma jednostavno i idealno za vrele letnje dane. Nana, sa svojim karakterističnim osvežavajućim ukusom, može učiniti svaki napitak posebnim. Ovaj domaći sok ne samo da je zdraviji, jer možete kontrolisati količinu šećera, već je i ekonomičan.
Pljeskavice od šargarepe i leblebija su idealna zamena za meso u vreme posta, ne samo zbog svoje hranljivosti, već i zbog mogućnosti da se lako prilagode različitim ukusima.
Tartar sos sa maslinama je još ukusniji od običnog, a savršeno se uklapa sa ribom i morskim plodovima.
04.10.2024
10:00
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Ambasador Moskve u Izraelu pozvao je ruske građane da napuste zemlju, nakon što je Iran ispalio skoro 200 projektila na jevrejsku državu kao odgovor na napade ID na Liban.
Kina jasno razume ko je pravi podstrekač sukoba u Ukrajini, Peking ne učestvuje u pseudomirovnim konferencijama, izjavio je ambasador Rusije u Kini Igor Morgulov povodom predstojeće 75. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa.
"Kao i svi bivši Srbi i Milo Đukanović sanja da se osveti Srbiji, zato svaki mali uspeh slavi kao zlo naneto Srbiji", izjavio je potpresednik Vlade Republike Srbije, Aleksandar Vulin komentarišući izjavu Mila Đukanovića koji je ponovo kritikovao politiku zvaničnog Beograda, a upitan da li je pevao "jači smo od Srbije" odgovorio "a šta i da jesam?"
Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić održao je konferenciju za novinare u Narodnoj skupštini, ali po svemu sudeći čovek ne može da zapamti ni šta je sam rekao.
Ministar bez portfelja Đorđe Milićević najoštrije je osudio najnovije napade na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovu porodicu i dodao da očekuje brzu reakciju nadležnih organa.
Autošovinisti Nenadu Čanku juče je uručeno priznanje "Počasni građanin Tuzle" u tom gradu u Bosni i Hercegovini, a tom prilikom jasno je promovisao ideju separatizma, te pozvao na odvajanje Vojvodine, O tome su govorili gosti Info jutra Aleksandar Đurđev, Srpska liga i Radovan Arežina, član SPS.
Svi ruski, ali i veliki broj svetskih medija preneo je danas snimak iz Kurske oblasti gde se vidi uništeno NATO oružje. Izrael je nastavio napade na Liban i Gazu. Visoki zvaničnik Hamasa ubijen je u izraelskom napadu. IDF je naveo da je imao precizne obaveštajne podatke gde se nalaze visoki zvaničnici Hamasa. Izrael već godinama izvodi napade na Siriju, ali sada ih je pojačao. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije i prof. dr Dragan Petrović, naučni savetnik.
Pripadnici Odeljenja saobraćajne policije u Kikindi zaustavili su vozača (58) koji je u zoni Osnovne škole "Vuk Karadžić" vozio teretno vozilo u stanju potpune alkoholisanosti, jer je utvrđeno da je imao 2,15 promila alkohola u organizmu.
Vatrogasno sapsilačkoj jedinici stigao je poziv za intervenciju u mestu Leović, zaseok Sarići na opštini Ljubovija, gde je prema navodima poziva jedno lice u šumi na nepristupačnom terenu i da je potrebno izvlačenje.
Dragan Nikolić je javnosti poznat kao trener velikih domaćih klubova, kao i stručni konsultant na brojnim televizijama. Za naš portal je rekao da ovaj tim Partizana igra čvrsto i hrabro, što je napredak u odnosu na ono što je pružala prošlogodišnja ekipa.
Rusija će vrlo brzo zauzeti grad Krasnoarmejsk (ukrajinski naziv — Pokrovsk), izjavio je britanski analitičar Aleksandar Merkuris u svom YouTube blogu.
Ruski napadi na ukrajinsku energetsku infrastrukturu mogli bi dovesti do demoralizacije Oružanih snaga Ukrajine (OSU), izjavio je penzionisani pukovnik Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Oleg Starikov u emisiji na YouTube kanalu "PolitiEkspert".
Imovina ukrajinskih oligarha u Hersonskoj oblasti prešla je pod operativnu kontrolu ruskih vlasti, izjavio je guverner Vladimir Saldo u intervjuu za RIA Novosti.
Ukrajinski vojnik Maksim Ševčenko, koji je pao u rusko zarobljeništvo, opisao je strašnu situaciju na frontu i pozvao sve da izbegavaju vojnu službu po svaku cenu, prenosi rusko Ministarstvo odbrane.
Glumica Kristina Eplgejt se posle velike borbe sa kancerom našla pred novim zdrastvenim problemom – multiple sklerozom, koja joj sve više otežava život. Za ovo oboljenje nema leka, ali – nema ni predaje.
Isčekivanju je došao kraj - od danas je počela prodaja karata za svečanu premijeru filma "Izolacija" koja će se održati 29. oktobra u Sava Centru, a karte su u prodaji na svim tickets prodajnim mestima, na biletarnicama Sava Centra, kao i online.
Fotografija regionalne muzičke zvezde na kojoj je pozirala sa majkom, čuvenom radijskom voditeljkom, Divnom Karleušom, i ćerkicom Atinom, postala je viralna na društvenim mrežama.
Kad biste proveli bar pola sata u razgovoru sa profesorom Radojicom Aleksićem iz Loznice ne biste verovali da je juče proslavio 100. rođendan! Da! Tačno jedan vek!
Piroćanac Dušan Živković, kreator i tvorac najpopularnijeg grdskog izletišta Brod bar kraj Nišave, sada je uspeo da svojim rukama "spoji" obale ove reke!
Ako ovih dana prolazite Ulicom Svetog Save, ne čudite se ako vas sve do Ulice Đure Jakšića, prati opojni miris cimeta i jabuka! Jesenja kulinarska epidemija "drma" Loznicu!
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.