• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
author image
Informer.rs

Novinar

10.08.2024

14:00

Napravite slatko od celih šljiva sa orasima! Ovaj tradicionalni recept se prenosi sa kolena na koleno

Shutterstock

Recepti

Napravite slatko od celih šljiva sa orasima! Ovaj tradicionalni recept se prenosi sa kolena na koleno

Podeli vest

Starinski recept za slatko od šljiva sa celim orasima je najbolja slatka zimnica.

Slatko se priprema od raznog voća. U mnogim kućama slatko i voda su jutarnji ritual, za dobar početak dana i obavezno posluženje kada naiđu gosti. 

Slatko od šljiva priprema se još od kraja 19. veka. Prema ovom tradicionalnom receptu u sredini svake šljive nalazi se orah.

Sastojci:

1 kg očišćenih i oljuštenih šljiva
1 kg šećera
2 dcl vode
1 limun
100 g gašenog kreča
2,5 l vode
jezgro oraha
dva ili tri lista rozetle (mirisna muškatla) - po želji

Foto: Shutterstock

 

Priprema:

Kreč rastvoriti u 2,5 l vode, dobro promešati i ostaviti sat-dva da se dobro slegne.

Sipajte bistru krečnu vodu u veću posudu.

Oprane šljive blanširajte vrelom vodom, ostavite da odstoje nekoliko minuta, pa ogulite nožem, uklonite košticu i spustite šljive u krečnu vodu.

Šljive treba da stoje u krečnoj vodi najmanje sat vremena.

Nakon toga ih izvaditi i dobro oprati pod hladnom vodom i ostaviti da se malo ocede.

U svaku šljivu umesto koštice stavite četvrtinu zrna oraha.

Šećer pomešati sa 2 dl vode i pažljivo spustiti šljive.

Kuvajte na umerenoj temperaturi oko pola sata uz povremeno protresanje šerpe i ne mešajući.

Slatko se kuva kada je sirup toliko gust da u velikim kapima pada sa kašike.

Desetak minuta pre kraja kuvanja dodajte limun isečen na kolutiće.

Pred kraj dodajte listove rozete, ako želite.

Sklonite šerpu sa šporeta, prekrijte čistom, vlažnom salvetom i ostavite preko noći da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Tegle za slatko operite, stavite u rernu  na 100 stepeni.

Zagrejte tegle pola sata, a zatim isključite rernu i ostavite da se tegle potpuno ohlade.

Sutradan sipajte hladno slatko u hladne tegle, stavite kolut limuna uza zid tegle i dobro zatvorite.

Ovako pripremljeno slatko može trajati nekoliko godina.

 

 

 

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

Voda u Pirotu ispravna za piće!
Srbija

Voda u Pirotu ispravna za piće!

Zavod za javno zdravlje u Pirotu posle poslednjih analiza obavestio je građane da od danas slobodno mogu da piju vodu sa gradskog vodovoda!

22.12.2024

12:35

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set