• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.09.2024

09:00

Recept za peglanu kiselu papriku! Zima bez nje ne može da prođe - Ukusna i traje dugo!

Shutterstock

Recepti

Recept za peglanu kiselu papriku! Zima bez nje ne može da prođe - Ukusna i traje dugo!

Podeli vest

Ako želite pripremiti ukusnu i zdravu turšiju koja će vas pratiti kroz celu zimu, ne treba vam mnogo sastojaka ni konzervansa. Tradicionalne peglane paprike, sinonim jeseni u Srbiji, pružaju bogatstvo ukusa.

Za pripremu ukusne i zdrave turšije, u kojoj ćete uživati sve do marta, nije vam potrebno mnogo sastojaka niti kesica s konzervansima. Crvene paprike su u Srbiji simbol jeseni, a njihova priprema za zimnicu, poput peglanih paprika, tradicija je koja traje već godinama.

Ovo hranljivo povrće bogato je vitaminima i mineralima, a brojne studije su potvrdile zdravstvene prednosti konzumacije crvenih paprika. One doprinose prevenciji kardiovaskularnih bolesti, poboljšanju vida, zdravlju kostiju, jačanju imuniteta i zaštiti od raznih oboljenja.

Foto: Shutterstock

 

Ako volite peglane paprike, obavezno isprobajte ovaj recept.

Sastojci:

5 kg crvenih paprika
2 glavice belog luka
500 ml ulja
200 g soli
100 g šećera
1 kašičica bibera u zrnu
1 veza peršuna

Priprema:

Operite paprike, uklonite semenke i isecite ih na deblje trake. Na dno posude poređajte trake paprika, pospite ih solju i šećerom, pa prelijte s malo ulja i sirćeta. Redom dodajte paprike, ponavljajući postupak dok ne potrošite sve sastojke.

Ostavite paprike da odstoje preko noći, a zatim ih redajte u sterilisane tegle. Između redova dodajte sitno seckan beli luk, biber i peršun. Prelijte tečnošću u kojoj su paprike odstajale i pritisnite ih plastičnom rešetkom.

Čuvajte tegle na hladnom i tamnom mestu i uživajte u bogatom ukusu tokom cele zime.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Žene treba poštovati, puno raditi, a u jelu i piću biti umeren! Deda Radiša napunio 100 godina, a ovo su njegovi saveti za dug život (FOTO)
Društvo

Žene treba poštovati, puno raditi, a u jelu i piću biti umeren! Deda Radiša napunio 100 godina, a ovo su njegovi saveti za dug život (FOTO)

Okružen rodbinom, familijom i prijateljima, Radiša Babić iz Čačka oduvao je ovog septembra svećice sa neverovatnim okruglim brojem 100. Bistrog uma i zdravog duha mu ne nedostaje, tako da ovaj starina na najbolji način pokazuje da su godine samo broj. Na oduševljenje svih održao je na ovaj poseban dan i slavljenički govor.

15.09.2024

15:45

TV

Putin pravi lek za besmrtnost? Isplivala strogo čuvana tajna! (VIDEO)
Live TV

Putin pravi lek za besmrtnost? Isplivala strogo čuvana tajna! (VIDEO)

Kremlj je čitavoj vojsci lekara i naučnika naredio da podnesu izveštaje o napretku u borbi protiv starenja ćelija, što bi produžilo životni vek do neslućenih granica. O tome su u Vikend Info jutru govorili Drina Pešić, balerina i Miodrag Đokić, doktor stomatologije i antiejdžing medicine.

15.09.2024

15:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija