• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer

16.01.2025

09:00

Begova čorba, bosanski specijalitet od koga nema boljeg! Puna povrća i mesa - bez ovog jela ručak je nezamisliv

Shuterstock

Recepti

Begova čorba, bosanski specijalitet od koga nema boljeg! Puna povrća i mesa - bez ovog jela ručak je nezamisliv

Podeli vest

Begova čorba je jedno od najpoznatijih specijaliteta bosanske kuhinje, koja se često priprema u svečanim prilikama i obeležava gostoprimstvo domaćina.

Ova bogata, kremasta supa sa mesom, povrćem i začinima, karakteristična je po svom intenzivnom ukusu i aromatičnosti.

Iako domaćice, svaka na svoj način, pripremaju begovu čorbu, u većini kafana u Sarajevu kuvari se drže tradicionalnog recepta koji podrazumeva obavezne bamije i veliku količinu peršunovog lišća. Begova čorba se uvek služi pre glavnog jela.

Foto: Shuterstock

 

Sastojci:

  • 1 litar vode
  • veza zeleni ili 3 šargarepe, 2 peršuna i koren paštrnaka
  • 1 veći praziluk
  • 20 grama bamija
  • 400 grama telećeg mesa isečenog na kockice
  • 400 grama pilećeg mesa isečenog na kockice
  • 3 listića lovora
  • 1 kašika brašna
  • malo vode i jogurta
  • so, biber
  • 100 ml pavlake
  • 1 jaje
  • muskatni oraščić
  • 2 veze peršunovog lišća
  • limunov sok

Foto: Shuterstock

 

Priprema:

Očistite šargarepu, peršun, praziluk i paškanat, pa ih isecite na krupnije kocke. U lonac ili veću šerpu sipajte litar vode, dodajte povrće, meso isečeno na kocke i lovor, pa kuvajte na sasvim tihoj vatri dva do tri sata.

U rešetku spustite zrna bamije, pa rešetku položite u čorbu da se zrna skuvaju, a onda ih procedite i ostavite sa strane.

Dok se čorba kuva, dolivajte vodu po potrebi.

Kada je povrće i meso gotovo, procedite čorbu, a povrće izradite u blenderu.

U posebnoj posudi sjedinite jogurt, jaje, biber, so i brašno, pa dobro umutite tako da ne bude grudvica.

Vratite izblendano povrće u lonac sa čorbom, kao i skuvano meso, dodajte sos od brašna i jogurta, i sve lagano mešajte dok se čorba ne zgusne. Potom dodajte bamiju, pavlaku i malo naribanog muskatnog oraha.

Pre serviranja, čorbu obilno pospite sitno seckanim peršunom i dodajte sok od limuna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set