• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Informer.rs

26.01.2025

21:00

Ovo svi radimo kad kuvamo pasulj, a to je pogrešno! Zaboravite na ključno pravilo

Shutterstock

Recepti

Ovo svi radimo kad kuvamo pasulj, a to je pogrešno! Zaboravite na ključno pravilo

Podeli vest

Pasulj je nutritivno bogata namirnica koja treba da bude deo zdrave ishrane, ali pravilna priprema je ključna kako bi se sačuvali svi njegovi hranljivi sastojci.

Pasulj je izuzetno zdrav, bogat vlaknima, vitaminima, mineralima i proteinima, što ga čini odličnim izborom za uravnoteženu ishranu.

Iako mnogi smatraju da je potapanje pasulja u vodi preko noći efikasno, ovo može biti štetno ako se ne izvodi pravilno.

Potapanje pasulja može aktivirati fitinsku kiselinu koja se nalazi u ovoj mahunarki. Ova kiselina može ometati apsorpciju važnih minerala poput gvožđa, kalcijuma i cinka, a bacanjem vode nakon potapanja gubi se značajan deo tih minerala. Ako se pasulj kuva u istoj vodi, koncentracija fitinske kiseline samo raste.

Foto: Shuterstock

 

Pravilna priprema pasulja

Da biste sačuvali nutritivne vrednosti pasulja, preporučuje se sledeći postupak:

Prvo dobro operite pasulj kako biste uklonili nečistoće, a zatim ga prebacite u lonac sa hladnom vodom. Dodajte prstohvat sode bikarbone, pustite da voda provri, kuvajte nekoliko minuta, a zatim sklonite lonac sa vatre i ostavite da se ohladi sat vremena. Nakon toga, ocedite pasulj, prelijte ga svežom vodom i nastavite sa kuvanjem. Ovaj postupak neutralizuje fitinsku kiselinu i čuva važne minerale, uz očuvanje ukusa pasulja i smanjenje vremena kuvanja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set