• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net/informer.rs

09.09.2016

10:17

NASA želi da odgonetne najveću tajnu svemira!

Zanimljivosti

NASA želi da odgonetne najveću tajnu svemira!

Podeli vest

Američka svemirska agencija (NASA) lansiraće u petak 9. septembra raketnu letelicu koja će za cilj imati pronalaženje odgovora na jedno od najvažnijih pitanja o svemiru

Letelica će biti lansirana sa poligona na Kejp Kanaveralu u Floridi između 1:30 i 3:30 časova ujutro, a ovaj korak označiće početak sedam godina dugog projekta u kojem će NASA pokušati da utvrdi poreklo čovečanstva. 

SVE ZBOG ŽENE Opljačkao banku da bi pobegao od supruge!

Oziris-Reks biće prva američka misija sakupljanja uzoraka sa asteroida i njihovog slanja nazad na Zemlju nakon misije Apolo. 

Meta ka kojoj će se letelica usmeriti jeste asteroid 101955 Benu, koji predstavlja svojevrsni tip svemirske vremenske kapsule. Na njemu se nalazi prašina stara četiri i po milijarde godina, nastala još u vreme rađanja Sunčevog sistema. 

(VIDEO) DUGA JE JOŠ ŠARENIJA! Ove boje ne možemo da vidimo, ali insekti mogu!

Letelici će biti potrebno dve godine da dopre do ovog nebeskog tela, ali put se tu ne završava. U septembru 2019. usporiće, pokušati da prati Benua koji putuje brzinom od 101.000km na čas, a zatim prodreti u njegovu orbitu. 

Veličine Empajer stejt bildinga, Benu će biti najmanji objekat u istoriji u čiju će orbitu NASA pokušati da postavi svoju letelicu. 

Smešten u 1,6 kilometara dugačkoj orbiti, Oziris-Reks će praviti fotografije svaka dva sata, koje će redovno slati na Zemlju. 


Sonda, koja je opremljena različitim instrumentima, takođe će vršiti različita merenja asteroida kako bi naučnici mogli da naprave 3D mapu njegove površine. 

Nakon godinu dana, Oziris-Reks će poslati na Zemlju prve sakupljene uzorke prašine. 

To će izvesti tako što će se prvo dodatno približiti asteroidu, što će biti još teže ostvariti (sletanje neće biti izvedeno zbog opasnosti od oštećenja letelice kao i potencijalne kontaminacije tla zemaljskim mikroorganizmima), a zatim pružiti 3 metra dugačku mehaničku ruku ka tlu. 

Ukoliko misija bude bila uspešna, biće to najveći sakupljeni uzorak prašine sa asteroida ikad. 

Povratak na Zemlju počeće u septembru 2023. godine. Letelica će se padobranom spustiti na pustinju u Juti, noseći neke od najdragocenijih uzoraka iz svemira ikada sakupljenih – oni bi konačno mogli da odgnonetnu tajnu porekla života na Zemlji.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17