• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92.net/informer.rs

21.02.2019

10:27

(FOTO) DA LI VIDITE ZAMAJA NA NEBU? Misteriozna Aurora boralis šokirala svet!

Zanimljivosti

(FOTO) DA LI VIDITE ZAMAJA NA NEBU? Misteriozna Aurora boralis šokirala svet!

Podeli vest

NASA je objavila fotografiju misteriozne Aurore boralis koja podseća na zmaja koji je otvorio usta i sprema se da bljuje vatru na nebu iznad Islanda

Zapanjujuća fotografija prirodnog čuda izazvale su čestice emitovane od Sunca koje su se "razbile" u atmosferu i na taj način izazvale neverovatan prikaz svetlosti. 

 - Da li ste ikada videli zmaja na nebu? Iako pravi leteći zmajevi ne postoje, ogromna Aurora u obliku zmaja razvila se na nebu iznad Islanda ranije ovog meseca. Aurora je izazvana rupom u Sunčevoj koroni koja je izbacila nabijene čestice u solarni vetar koji je usledio nakon promene međuplanetarnog magnetnog polja do Zemljine magnetosfere -  napisali su iz NASA.

Ova pojava je utoliko čudna jer se "zmajeva" Aurora pojavila u vreme niske aktivnosti sunčevih pega, što znači da naša zvezda ne emituje toliko naelektrisanih čestica ili "sunčevog vetra" kao što je to uobičajeno u ovo doba godine, prenosi britanski "Metro“. 


 - U februaru nije bilo sunčevih pega na Suncu, što je dovelo do toga da imamo veoma živopisne Aurore -  poručili su iz NASA-e. 

Inače, Aurore nemaju zvuk, mada su pojedini ljudi govorili da čuju određeno "pucketanje" ili beli šum kada gledaju u ovu polarnu svetlost.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17