• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

16.07.2020

14:25

DECA NEMAJU POJMA! Izraz “ZVONKO SPASIĆ” krije JEZIVO poreklo -Nema veze sa ŠKOLOM, već...

Zanimljivosti

DECA NEMAJU POJMA! Izraz “ZVONKO SPASIĆ” krije JEZIVO poreklo -Nema veze sa ŠKOLOM, već...

Podeli vest

Mislili smo da su ga deca izmislila na časovima

Život u viktorijanskom dobu nije bio nimalo lak. Osim svakodnevnih nedaća, opšteg nedostatka higijene i bolesti koje su harale i često desetkovale stanovništvo, tu je bio i strah da ćete, kada jednom završite ovozemaljski život, zapravo biti “živi sahranjeni”.

ZVER! Klima ovog automobila može da ohladi stan od 80 KVADRATA!

Na početku 19. veka, medicina je još bila u povoju. Stoga  je među stanovništvom Evrope vladao strah da ljudi mogu biti sahranjeni živi. Novine toga doba bile su preplavljene ovakvim pričama, a ni doktori nisu uvek uspeli da naprave jasnu razliku između smrti i kome.

Foto: printscreen RTS

Učestalost ovakvih sumnji podstakla je slikara Antoana Virca da naslika jedno od njegovih najpoznatijih dela. Na slici je prikazan pokopan čovek koji se posle teške bolesti budi zarobljen u svom grobu.

ZEZAJU SE SA OPASNIM VIRUSOM! Ovaj momak je naredbu da nosi masku u prodavnici shvatio OVAKO!!

Zbog toga je pronalazač i grof, Mihael de Karnis patentirao izum, poznat kao sigurnosni kovčeg. Ova konstrukcija, osim što je vršila primarnu funkciju mrtvačkog sanduka – sahranjivanje, imala je i veliki broj dodatnih funkcija.

Kovčeg se zvao “Le Karnis” i bio je konstruisan tako da pruži spas preživelima, iako su bili u agoniji. Na njemu su bili postavljeni zvončići i pištaljke koji su imali funkciju alarma. Kovčeg je imao oprugu čije bi pokretanje omogućilo oslobađanje iz groba. Zbog svoje niske cene ali i svrsishodnosti, izum je bio vrlo tražen.

Foto: printscreen you tube Belafons

Francusko društvo za higijenu, odobrilo je korišćenje ove sprave, a Londonska asocijacija za prevenciju prerane smrti bila je jedan od pokrovitelja izrade. Uspešno iskorišćena sprava bi se mogla koristiti iznova, a grobarima je bila laka za prenos.

Ipak, “Le Karnis” je vremenom izgubio podršku. Kovčeg je bio nefunkcionalan na zvaničnim prezentacijama, a često bi tela u fazi raspadanja pritisnula oprugu i “ustala” iz groba.

"NE PLJUJTE U PRSTE, KAD UZIMATE KESE"! Ovakva poruka se može videti samo na BALKANU!

Ugled pronalazača je bio uzdrman, a on nikada nije mogao pa plasira svoj izum u SAD. Ipak, mnogi smatraju da izraz “Zvono kao spas”, potiče upravo iz ovog perioda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija