• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.04.2021

11:50

NEOBIČNO OTKRIĆE U SVEMIRU! Otkrivena CRNA RUPA najbliža Zemlji  - astronomi IZNENAĐENI

Zanimljivosti

NEOBIČNO OTKRIĆE U SVEMIRU! Otkrivena CRNA RUPA najbliža Zemlji - astronomi IZNENAĐENI

Podeli vest

Astronomi su identifikovali crnu rupu najbližu Zemlji, na sreću, vrlo je mala

No otkriće je zanimljivo upravo zato što je manja nego što se to od crne rupe očekuje. Štaviše, toliko je mala da je za nju stvorena posebna kategorija.

Novootkrivena crna rupa nalazi se na samo 1500 svetlosnih godina od Zemlje u našoj galaksiji.

Zbog neobičnih svojstava i sazvežđa u kom je nađen, tim sa Univerziteta Ohajo, koji ju je otkrio, nazvao ju je "Jednorog".

 - Kada smo pogledali podatke, ta crna rupa Jednorog jednostavno je iskočila", rekao je astronom Tarindu Džajasajn.

"Pa kako to da je nismo videli pre? Ispostavilo se da smo imali spuštene astronomske roletne - dodao je.

Foto: Pixabay

Otkrivena crna rupa bliska Zemlji

Spuštene astronomske roletne

Pre nego što su astronomi pronašli prve manje crne rupe, njihovo postojanje bilo je toliko diskutabilno da su, kada su primetili da obližnju divovsku crvenu zvezdu nešto privlači, isprva odbacili mogućnost da bi to mogla biti malena crna rupa.

No, Džajasajn je to posmatrao iz drugačije perspektive. Kao doktorandu, mentor mu je rekao da je moguće da u svemiru postoje i male crne rupe, a on je to hteo da istraži. Analizirajući podatke različitih teleskopskih sistema i satelita, svoja umeća brusio je na istraživanju crvenog diva u sazvežđu Jednoroga, koji je bio u poslednjoj fazi svog života.

Brzina zvezde i način na koji ju je vukla gravitacija sugerisali su da pored nje postoji crna rupa. Proračuni su utvrdili da bi veličina tog nevidljivog suputnika mogla biti oko 3 Sunčeve mase.

 - Baš kao što Mesečeva gravitacija iskrivljuje Zemljine okeane, uzrokujući da se oni izboče prema Mesecu i u suprotnom smeru od njega, proizvodeći plime i oseke, tako i crna rupa iskrivljuje zvezdu u oblik sličan lopti za američki fudbal, s jednom osom dužom od druge -  objasnio je astronom Tod Tompson, koji je u prošlosti pomogao pronaći neke druge male crne rupe.

"Najjednostavnije objašnjenje je da je reč o crnoj rupi - a u ovom slučaju je najjednostavnije objašnjenje ujedno i najverovatnije", dodao je Tompson.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija