• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

17.09.2022

22:39

STRUČNJAK UPOZORAVA! Ovih 5 navika pri šminkanju dovode do OŠTEĆENJA VIDA!

pexels.com

Zanimljivosti

STRUČNJAK UPOZORAVA! Ovih 5 navika pri šminkanju dovode do OŠTEĆENJA VIDA!

Podeli vest

Nečistoća ruku, četkica i korišćenje šminke kojoj je istekao rok samo su neke od stvari koje utiču na potencijalne infekcije oka i stvaranje bora

Mnoge devojke uživaju u šminkanju, međutim dosta njih nije svesno da im upravo to može donete razne zdravstvene probleme.

Ukoliko se ne koristi pravilno i ne održava kako treba, šminka može izazvati razne infekcije, a u najgorem slučaju i slepilo.

Šafron Hjuz, šminkerka iz Velike Britanije, istakla je nekoliko navika koje većina devojaka ima, a koje direktno ugrožavaju vaše zdravlje:

NAVIKA 1: Nanošenje šminke bez prethodnog pranja ruku

- Vaše ruke nose mnogo mikroba koje se lako mogu preneti na vaše lice ili alate za šminkanje. Očistite ruke temeljno 20 sekundi pre nanošenja šminke, posebno ako prstima utapkavate proizvode kao što je korektor - kaže šminkerka

Ona dodaje da ovo pravilo "važi kad god vaše ruke dođu u kontakt sa kožom, bilo da nanosite hidratantnu kremu ili šminku".

NAVIKA 2: Zaboravljate da očistite četkice za šminkanje

- Četke za šminku su plodno tlo za bakterije i prljavštinu - rekla je Šafran.

- Kada krenete da nanesete šminku koristeći neoprane četkice, širite te bakterije na trepavice i potencijalno u oko. Zaprljanost može izazvati iritaciju kože, a isto važi i za vaše oči.

Rešenje je u dubinskom čišćenju četkica jednom nedeljno ručno, koristeći sapun ili šampon za bebe i mlaku vodu.

Foto: pexels.com

šminkanje

NAVIKA 3: Deljenje šminke sa drugim ljudima

- Zabranjeno je deljenje maskare, olovke za oči ili bilo kog drugog proizvoda koji dođe u kontakt sa vašim očima kako biste sprečili štetu - rekla je Šafran i dodala:

- Kada koristite senku, šminka se uzima sa palete, a zatim prenosi na oko. Uobičajeno je da se ponovo koristite senku da biste pojačali boju i na taj način vraćate bakterije iz oka nazad na proizvod. Dodajte prijatelja u mešavinu i oboje biste mogli da raznesete bakterije između vas, preko palete šminke, prenosi TheSun.

NAVIKA 4: Korišćenje šminke kojoj je istekao rok trajanja

Šminka možda nije hrana sa očiglednim rokom upotrebe, ali to ne znači da ne može da istekne. Prođite kroz svoju torbu za šminku i proverite etikete. Možda imate stvari koje volite i koristite šest meseci (ili više!), Ali Šafran je rekla da samo maskaru "treba menjati svaka tri meseca kada se otvori", pogotovo kada uzmete u obzir koliko su vaše trepavice važne.

- Kada maskaru ili druge proizvode za šminku sa isteklim rokom, nanosite direktno na kapke i trepavice, povećavate šanse za probleme koji bi mogli da se pojave - rekla je Šafran i dodala:

- Ako primetite promenu u teksturi ili izgledu svoje maskare, sigurnije je da je bacite i nabavite novu, jer to može biti znak bakterija.

NAVIKA 5: Neskidanje šminke pre odlaska u krevet

Mnogima se dogodilo da se kasno vrate kući i jedino što žele jeste da se bace u krevet. Međtuim, Šafran ističe da ne smete da imate izgovor za neskidanje šminke.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Stiže opasno nevreme! RHMZ izdao najnovije upozorenje!
Društvo

Stiže opasno nevreme! RHMZ izdao najnovije upozorenje!

U Srbiji će sutra biti promenljivo oblačno, toplo i nestabilno, mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom i to uglavnom u drugom delu dana a najviša dnevna temperatura biće od 20 do 25 stepeni, saopštio je danas Republički hidrometeorološki zavod.

01.05.2024

12:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15