• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.01.2023

15:40

EVO ZAŠTO VAM SE ZIMNICA KVARI! Ovo su 3 najveće greške!

Shutterstock

Zanimljivosti

EVO ZAŠTO VAM SE ZIMNICA KVARI! Ovo su 3 najveće greške!

Podeli vest

Nepravilno sterilisane tegle, upotreba previše zrelog voća i povrća, loša mesta za odlaganje dovode do toga da vam se zimnica pokvari.

Sezona pripreme zimnice je uveliko počela, domaćice spremaju omiljene specijalitete po proverenoj recepturi. 

Foto: Shutterstock

Iskusne domaćice su iz svog iskustva navele nekoliko grešaka koje dovode do toga da se zimnica pokvari, a to su:

1. Nepravilno sterilisane tegle

Ako su tegle loše sterilisane u njima mogu da ostanu bakterije i razni štetni mikroorganizmi, a koji će dovesti do fermentacije voća i povrća. Da biste izbegli rizik od ove pojave, važno je da se dezinfekcija izvede temeljno. Dobro oprane tegle i poklopce poređajte u pleh i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Važno je i da se tegle i poklopci međusobno ne dodiruju. Neka se “suše” 15,20 minuta, pa izvadite pleh i ostavite da se ohlade. Vodite računa i da zimnicu dobro zatvorite, odnosno da poklopac dobro učvrstite kako u njih ne bi ušao vazduh.

2. Upotreba prezrelog voća i povrća

Prezrelo voće i povrće se se mnogo brže raspasti i pokvariti, čak i kada koristite konzervanse. Birajte čvrste polodove, kojima nije oštećena površina niti imaju po njoj tačkice koje ukazuju da skoro propadanje.

Foto: Shutterstock

3. Loše mesto za odlaganje

Da bi zminica preživela zimu, mora da se čuva da mestu gde nema promaje, vlage, toplote, na mestu gde je direktno izloženo suncu… Sve su to faktori koji utiču na ubrzanu fermenatciju voća i povrća i tegli i njihovo brže kvarenje. Saznajte i koja mesta se nikako ne preporučuju!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Djordje

pre 1 godinu

Moze li neko da mi objasni zasto je bitno da tegla sa krastavcima, ili tursija, ili bure sa kupusom, kao i dzemovi ne smeju da budu na mestu gde je promaja ili gde je vlaga? Tegle su hermeticki zatvorene i mogu da ih drzim i u vodi. Kupusu i tursiji u buretu takodje nista ne smeta od pomenutih stvari. Mogu razumeti probleme usled skladistenja na neadekvatnoj temperaturi, ali promaja i vlaga....

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednik, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednik, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila podršku 169.195 glasača, a Pendarovski 69.710 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija