• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.02.2023

14:12

ČIVAVE I MALTEZERI 5 PUTA AGRESIVNIJI OD VELIKIH PASA! Vlasnik odgajivačnice otkrio zašto i kućni psi napadaju!

Zanimljivosti

ČIVAVE I MALTEZERI 5 PUTA AGRESIVNIJI OD VELIKIH PASA! Vlasnik odgajivačnice otkrio zašto i kućni psi napadaju!

Podeli vest

Obrad Đokić, vlasnik jedne odgajivačnice je u jednoj TV emisiji otkrio da se agresivnost pasa na kraju svodi na urođene nagone.

Na žalost, s vremena na vreme se dešavaju napadi pasa, koji su pritom vlasnički, a mnogima nije jasno kako uopšte dođe do toga i zbog čega, kada već žive u stanu ili kući, sa porodicom, postanu agresivni.

Obrad Đokić, vlasnik jedne odgajivačnice u Srbiji, pokušao da da odgovor na to pitanje. On je gostujući na RTS-u na samom početku emisije objasnio kako postoji više razloga zbog kojih vlasnički psi napadaju ljude, a sve se zapravo svodi na urođene nagone, koji su se i nakon domistikacije sa ljudima, zadržali.

- On ima svoje određene nagone, nagon čoporativnosti, branjenje teritorije i branjene vlasnika. Ono gde najviše grešimo jeste kada kažemo da je pas kućni ljubimac. On nije to, već potencijalno opasna životinja - rekao je Obrad Đokić iz uzgajivačnice za RTS i dodao da su i mali psi poput maltezera ili čivave pet puta agresivniji nego veliki, ali da je njihov ujed bezopasniji. Kako je istakao, oni uglavnom znaju da reže, i retko kad da ujedu. Problem su ipak oni veći.

Foto: pixabay.com

pas

Kako je Obrad istakao pastirski psi koji su veliki i imaju jake nagone i nisu toliko postali prijemčljivi tokom svoje evolucije.  Pas je čoporativna životinja i još uvek ima iste nagone kako prema svojoj vrsti, tako i prema ljudima, a pogotovo dominatni pas koji želi da vlada. Kao najbolji savet Obrad je istakao sledeće:

- Uvek treba vlasnika pitati. Najveća greška je kada ljudi i pogotovo deca trče prema psu, a ne znaju kakkv je. A kad se vi dogovorite sa vlasnikom, kada on garantuje, vi možete da priđete sa određenom dozom poveranja, jer nikad ne znate kako će pas zapravo da reaguje - rekao je on.

Najveći problem gde se dešavaju napadi jesu urbane sredine, gust saobraćaj sa dosta ljudi. Obrad je podsetio da po zakonu pas ne bi smeo da se izvodi bez povodca, a posebne rase i bez korpe.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija