• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.04.2023

17:40

NAUČNICI UPOZORAVAJU: Moramo preduzeti hitne mere protiv klimatskih promena (FOTO)

Zanimljivosti

NAUČNICI UPOZORAVAJU: Moramo preduzeti hitne mere protiv klimatskih promena (FOTO)

Podeli vest

Godinama unazad naučnici upozoravaju da se Antarktik zagreva mnogo brže od očekivanog, a poslednje analize govore da bi do 2050. godine svetski nivo mora mogao drastično da poraste.

Međunarodni timovi naučnika upozoravaju da bi usled klimatskih promena u budućnosti moglo da dođe do kompletnog topljenja ledenog pokrivača koji se nalazi u istočnom delu Antarktika - uzrokujući porast nivoa mora i za nekoliko metara. Opomena stiže kao upozorenje na posledice do kojih može doći usled globalnog otopljavanja, ukoliko se ne ispune ciljevi predviđeni Pariskim sporazumom iz 2015. godine.

Ledeni pokrivač sa ove teritorije sadrži većinu svetskog leda, zbog čega je dobio nadimak "uspavani gigant". I do sada se smatralo da je ledena ploča stabilna i mnogo manje podložna globalnom zagrevanju, u poređenju sa ledenim pokrivačem na Zapadnom Antarktiku ili Grenlandu. Međutim, naučnici su identifikovali gubitke leda i otkrili kako ove znake ne smemo da ignorišemo.

Povećanje nivoa mora za 5 metara

Koautor najnovije studije Neril Abram sa Australijskog nacionalnog univerziteta, objašnjava da bi otapanje ledenog pokrivača sa Istočnog Antarktika na kraju izazvalo katastrofalne posledice po planetu i naše živote. On ističe da moramo učiniti sve kako bi izbegli povećanje nivoa mora za 5m do 2050. godine. Kao i da je pridržavanje klimatskih ciljeva postavljenih u francuskoj prestonici 2015. godine od fundamentalnog značaja.

Pariski sporazum je po prvi put okupio skoro sve zemlje sveta kako bi se postigli dogovori oko smanjenja emisije gasova izazvanih efektom staklene bašte. Mnogobrojne studije uključujući i najnoviju, takođe tvrde kako moramo da usporimo rast temperatura ukoliko želimo da sprečimo otapanje leda i održimo stabilnim uspavanog giganta sa Antarktika, prenosi Nationalgeographic.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
bager

pre 1 godinu

Prestanite lagati narod,,,zemlja postoji 4 milijarde godina i svakakve promene su se desavale i eto nije propala,,ovo su sve kao i dosad varijacije prirodne iz svemirskog ciklusa ,,gde nemamo uticaj,,a to sto lopuze zele da iskoriste kao ekolozi ,zeleni i ostala marva d bi unovcili njihove glupave i plasljive teorije ne treba uzimati za ozbiljno,,u pitanju je novac,,koliko godina unazad su zgrnuli milijarde,a mi ne disemo cistiji vazduh,ne pijemo cistiji vodu,,u vazduhu i dalje ne lete tone carbona i drugih "stetnih i opasnih materija ",,ovo podseca na crkvenu dogmu o paljenju vestica

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija