• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.04.2023

10:26

NEVEROVATAN PRIZOR! Naučnici objavili poboljšanu verziju slike crne rupe (FOTO)

Zanimljivosti

NEVEROVATAN PRIZOR! Naučnici objavili poboljšanu verziju slike crne rupe (FOTO)

Podeli vest

Naučnici su u danas predstavili novu i poboljšanu sliku crne rupe, korišćenjem algoritama za rekonstrukciju slike kako bi popunili praznine na originalnoj slici, piše Rojters.

Kako navodi agencija, objavljivanje prve slike crne rupe 2019. godine predstavljeno je kao značajno naučno dostignuće, ali slika je bila delimično mutna.

Svetlosni prsten koji se vidi na slici zapravo je upola manji od onog koji se vidi na prethodnoj, prenosi Rojters. Slika nije spremna za holivudski naučno-fantastični blokbaster, ali je napredna u odnosu na verziju iz 2019. godine, navodi agencija.

 

 

Ova supermasivna crna rupa nalazi se u galaksiji M87, udaljenoj oko 54 miliona svetlosnih godina od Zemlje. Svetlosna godina je razdaljina koju svetlost pređe za godinu dana - 5,9 triliona milja (9,5 triliona km). Ova galaksija, sa masom 6,5 milijardi puta većom od našeg Sunca, veća je i sjajnija od našeg Mlečnog puta, piše Rojters.

 

 

 - Prethodnu sliku s ljubavlju nazivam 'narandžastom krofnom', a ovu sliku nazivam 'mršavom krofnom', što zvuči neverovatno neukusno. Takođe smo razgovarali o 'dijetalnim krofnama', koja je podjednako nepristojna - rekla je astrofizičarka Lia Medeiros sa Instituta za napredne studije u Prinstonu.

Ona je rekla da će zajedno sa svojim kolegama iskoristiti istu tehniku kako bi poboljšali sliku druge crne rupe koja je objavljena prošle godine. Ta crna rupa se nalazi u centru Mlečnog puta i nazvana je Strelac A*.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!
Politika

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!

Savet za nacionalnu bezbednost Republike Srbije mora hitno da reaguje i donese nova ovlašćenja službama bezbednosti po pitanju njihovih nadležnosti, organizacije i reagovanja, saopštio je danas prof dr Miroslav Bjegović specijalista za terorizam i organizovani kriminal i savetnik predsednika Vlade za nacionalnu bezbednost.

29.06.2024

20:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija