• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.06.2023

11:00

ŽENA KOJA JE IZUMELA MAŠINU ZA PRANJE SUDOVA Životna priča Džozefine koja je stvorila jedan od najdragocenijih KUĆNIH aparata (FOTO)

Zanimljivosti

ŽENA KOJA JE IZUMELA MAŠINU ZA PRANJE SUDOVA Životna priča Džozefine koja je stvorila jedan od najdragocenijih KUĆNIH aparata (FOTO)

Podeli vest

Preduzetnica Džozefina G. Kohran je bila žena koja je izumela mašinu za pranje sudova.

U čudnoj spravi od zupčanika, kaiševa i remenica nestao bi kavez sa više od 200 prljavih sudova, samo da bi se svega dva minuta kasnije ponovo pojavio čist, kao da je suđe ručno oprano. Kako prenosi United States Patent and Trademark Office, sprava nazvana Garis-Kohran mašina za pranje sudova bila je jedini izloženi izum koji je izmislila žena.

Rođena 8. marta 1839. u okrugu Aštabula, Ohajo, Džozefina je bila ćerka i unuka pronalazača i inženjera. Njen deda po majci, veteran Revolucionarnog rata po imenu Džon Fič, izumeo je prvi patentirani parobrod u Sjedinjenim Državama, a njen otac, Džon Garis, bio je građevinski inženjer koji je nadgledao brojne tkačnice vune, pilane i mlinove duž reke Ohajo.

Sa takvim poreklom, Džozefini je po prirodi i vaspitanju bilo u krvi da pronađe tehnološko rešenje ako naiđe na problem, a ako ono ne postoji, da ga sama izmisli. Ali prilike za inovacije bile su retke za Amerikanke iz 19. veka koje još nisu imale ni pravo glasa.

 

 

Džozefin se udala odmah nakon školovanja sa 19. godina za Vilijama A. Kokrana. Zajedno su imali dvoje dece: sina Halija, koji je umro sa dve godine, i ćerku Katarinu. Pošto nije uspeo da se obogati u kalifornijskoj zlatnoj groznici, Vilijam je porodicu preselio u vilu u Šelbivilu u Ilinoisu, a Džozefina je sa entuzijazmom i radošću preuzela ulogu društvenjaka.

Često su priređivali velike večera, na kojima je volela da koristi svoju kolekciju posuđa koje je datiralo još iz 1600-ih. Zato ju je veoma uznemirilo kada je otkrila da su ga sluge okrnjile - i to dok su ga prale.

Ako niko drugi neće, ja ću sama

U početku je preuzela na sebe da sama pere svoj fini porcelan, ali se ubrzo umorila od ovog dosadnog zadatka i počela da razmišlja. Bila je ubeđena da mora da postoji mehaničko rešenje koje će olakšati posao ne samo njoj, već i drugima.

- Ako niko drugi neće da izmisli mašinu za pranje sudova, ja ću to sama - obećala je ona, brzo skicirajući dizajn.

Otprilike u isto vreme, Džozefinin muž, koji se borio sa alkoholizmom, razboleo se i umro 1883. godine, ostavljajući joj samo 1.500 dolara i sve veći dug. Tako njen pronalazak održive mašine za pranje sudova više nije bio samo san, već hitna finansijska potreba.

Pronalaženje kompetentne pomoći da ostvari svoju zamisao pokazalo se teškim.

- Nisam mogla da nateram muškarce da rade stvari koje sam želela na moj način dok nisu pokušali i propali radeći onako kako su zamislili oni -  žalila se Džozefina kasnije, dodajući:

- A to je bilo skupo za mene. Znali su da nisam znala ništa akademski o mehanici i insistirali su da rade na svoj način sa mojim pronalaskom sve dok se nisu uverili da je moj način bolji, bez obzira na to kako sam došla do njega.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija