• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.01.2024

20:10

Ne smete se kockati u biblioteci! Ovo su najbizarniji zakoni u Velikoj Britaniji!

Shutterstock

Zanimljivosti

Ne smete se kockati u biblioteci! Ovo su najbizarniji zakoni u Velikoj Britaniji!

Podeli vest

Teško je poverovati da u Velikoj Britaniji i dan danas postoje čudni i smešni zakoni koji datiraju još iz srednjeg veka, poput kockanja u biblioteci ili nošenja dasaka pored puta.

Ovo su neki od bizarniji britanskih zakona koje smo izdvojili, a koji su formalno još na snazi.

Zlostavljanje ili ubistvo labuda

- Možda mislite da su svi golubovi poštena igra, ali grešite!

 Zapravo je nezakonito ubiti ili povrediti labuda jer svi labudovi u Velikoj Britaniji pripadaju kralju.

Ovaj zakon datira još iz 12. veka kada je kruna preuzela vlasništvo nad svim labudovima kako bi sprečila ljude da ih love i jedu.

Zabranjeno je istresati tepih na ulici

- Možda imate prostirku ili tepih koji treba da očistite i oslobodite se prljavštine ili prašine, dok mislite da će brzo protresti tepih biti bezopasan, to je zapravo kršenje zakona.

Odeljak 60 Zakona o metropolitanskoj policiji iz 1839. kaže da je nezakonito da bilo ko tuče ili trese tepihe i prostirke, osim otirača pre 8 ujutro.

Zabranjeno je nositi oklop blizu Parlamenta

- Akt Ustavni akt iz 1313. godine zabranio je nošenje viteškog oklopa blizu Parlamenta za civile i u samoj zgradi, ako su u pitanju poslanici u cilju sprečavanja gajenja "militantne" atmosfere.

Edvard II je doneo zakon kako bi zaustavio nasilje koje je izbilo između dve frakcije u parlamentu, pro-rojalističkih Lankasteraca i antirojalističke partije grofa od Glostera.

Foto: Shutterstock/Brian A Jackson

 
Ne smete se kockati u biblioteci

Kockanje je ilegalno u bilo kojoj biblioteci u Ujedinjenom Kraljevstvu, jer se smatra javnim mestom.

Zakon o bibliotekarskim prekršajima je uveden, jer kockanje može biti veoma ometajuća aktivnost i ljudima bi bilo teško da se koncentrišu na učenje ili čitanje ako se kockanje dešava oko njih.

Zabranjeno je nošenje dasaka trotoarom, ako nisu za utovar

- Zakon o metropolitanskoj policiji glasi: „Drvena daska se ne sme nositi duž pločnika. Može se pomeriti samo ako se istovara iz vozila ili unosi u zgradu.”

Ovaj zakon datira još iz srednjeg veka kada su kolica često bila preopterećena i drvo bi otpadalo, što je predstavljalo opasnost za pešake.

Taksisti vas moraju pitati za zdravlje

- Apsolutno je jasno da se besni psi ili tela ne mogu transportovati zbog zdravstvenih i bezbednosnih propisa.

Zakon o javnom zdravlju iz 1936. propisuje da taksisti imaju obavezu da pitaju svoje putnike da li i oni imaju kugu ili male boginje.

 

 

 

 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Kompliment je reći Srbinu da je četnik! Ne mislim da ikoga može oštetiti zabrana ulaska u Hrvatsku! (VIDEO)
Live TV

Kompliment je reći Srbinu da je četnik! Ne mislim da ikoga može oštetiti zabrana ulaska u Hrvatsku! (VIDEO)

Poslanik u hrvatskom parlamentu Miro Bulj napao je juče predsednika Srbije Aleksandra Vučića nazivajući ga četnikom, a sve iz razloga što je podsetio na ustaške zločine počinjene nad Srbima. Dan ranije, Bulj je uputio u proceduru zaključak kojim bi se svi poslanici u crnogorskom parlamentu koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u Jasenavcu proglasili za "persone non grata", odnosno da im se zabrani ulazak u Hrvatsku. Ove skandalozne izjave za Informer je komentarisao lider Srpske desnice Miša Vacić tokom gostovanja u "Info jutru".

04.07.2024

10:34

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija