• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

18.07.2023

13:00

Kada je vrućina treba da pijemo ove napitke! Nutricionista otkriva koja hrana najbolje rashlađuje

Shutterstock

Zdravlje

Kada je vrućina treba da pijemo ove napitke! Nutricionista otkriva koja hrana najbolje rashlađuje

Podeli vest

Nutricionista Branka Mirković govorila je Informer.rs kako treba da se hranimo kada su visoke temperature, ali i koje piće je najbolje za naš organizam.

 - Piće koje će nas rashladiti ne treba da bude mnogo hladno. Najbolje osvežava obična voda, mineralna voda, prave limunade bez šećera, čajevi bez šećera jer šećer ima dosta kalorija koje oslobađajuci se veoma brzo naglo ugreju telo -  objašnjava Branka Mirković.

Foto: Printscreen You Tube TVDR

Branka Mirković

 

Izrazito rashlađena pića samo u trenutku rashlade, skupe se i rašire krvni sudovi i izazivaju jos veću toplotu.

 - Umereno rashlađena do pet stepeni je najbolje za osveženje. Zato treba izbegavati slatke sokove, kole i energetska pića, sladolede, alkohol, koktele jer sadrže dosta šećera ili se direktno pretvaraju u šećer posebno alkoholna pića, kokteli ali i pivo - dodaje nutricionista.

Foto: Shutterstock

Pogačice

 

Pekarski proizvodi su greška

Hrana bogata kalorijama, masnoćama i šećerom će brzo podići temperaturu tel,  pa se ne preporučuju pekarski slani i slatki proizvodi. Masna i slana hrana povećavaju potrebu za tečnošću i zato se preporučuju jela sa manje soli i začina posebno ljutih.

 - Rashladite povrće i jedite ukusne salate sa malo proteina, salatu od pilećeg ili ćurećeg filea, nemasne morske ribe ili sa malo sir. Preporučuju se i salate sa jogurtom, krastavcem i začinima kao obrok, a odlične su jer mogu da stoje uvek spremne u frižideru. Potaži od povrća bez ulja sa začinima su odlični za rashlađivanje - savetuje Branka.

 

Foto: Shutterstock

 

 

Recept:

Iseckajte tikvicu, malo posolite, nalijte vodom i skuvajte ali pazite da ne prekuvate. Ispasirajte mikserom to je osnova…

1. Dodajte bebi spanać ili zaleđene brikete spanaca

2. Cvetove karfiola

3. Cvetove brokolija

4. Kockice tikvica

5. Špargle, malo jogurta, začinske trave, celer i persun list, mirođija, origano, bosiljak i malo maslinovog ulja

Hladni gaspačo

Osnova je od paradajza svežeg, ispasiranog, a možete dodati i papriku, beli luk, celer, bosiljak, ruzmarin i sve izblendirajte, možete i razrediti sa malo vode.

Ovako ohlađeno povrće, potaži, salate najbolje je osveženje za vrele dane.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija