• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

22.07.2023

11:10

Snižava holesterol, reguliše krvni pritisak, štiti jetru! Ova namirnica je idealna za namaze i čorbe, a ne znate koliko je zdrava

freepik

Zdravlje

Snižava holesterol, reguliše krvni pritisak, štiti jetru! Ova namirnica je idealna za namaze i čorbe, a ne znate koliko je zdrava

Podeli vest

Ukoliko želite da obogatite svoj jelovnik, a ujedno poboljšate zdravlje, artičoke su pravi izbor za vas, jer između ostalog regulišu probavu, šećer u krvi, a idu odlično u razna jela.

Mnogi ljudi ne vole baš da konzumiraju netipične namirnice i više vole da se drže dobro proverenog voća i povrća, poput paradajza, krastavaca ili kupusa. 

Međutim, određene namirnice, iako možda nisu vaš prvi izbor, takođe bi trebalo da se nađu povremeno na vašoj trpezi, a jedne od njih su i artičoke.

Koliko su korisne po naše zdravlje, a i kako se koriste i pripremaju, objasnila je nutricionistkinja Ivana Mišić:

- Artičoke su bogate vlaknima, vitaminima B grupe, vitaminima C i K, gvožđem, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, fosfatom i drugim mineralima.

Odličan je izvor biljnih proteina - njen sadržaj može dostići 4 grama u jednom plodu, što je više nego impresivno!

Artičoke su poznate po svojoj sposobnosti da snižavaju nivo LDL (lošeg) holesterola. Redovno konzumiranje može pomoći u prevenciji bolesti srca, čišćenju krvnih sudova i smanjenju rizika od nakupljanja plaka.

Korisne i za jetru: aktivna biljna jedinjenja u njenom sastavu sposobna su da zaštite jetru od oštećenja i podstaknu rast novih ćelija. Pored toga, stimulišu proizvodnju žuči, povećavajući time sposobnost tela da se detoksikuje i pomogne normalnoj probavi.

Vlakna kojima obiluju artičoke podstiču pokretljivost creva, poboljšavaju zdravlje mikrobioma i pomažu u kontroli gladi.

Artičoke sadrže inulin, vrstu vlakana koja deluje kao prebiotik.

Zdravstveni benefiti:

Foto: freepik

artičoke

- Snižava holesterol
- Snižava visoki krvni pritisak
- Smanjuje rizik od srčanih bolesti
- Štiti jetru
- Ima antioksidativno dejstvo
- Reguliše probavu i održava normalnu crevnu floru
- Reguliše šećer u krvi
- Pomaže u regulisanju telesne mase

Saveti:

U većini slučajeva, artičoka se jede bez ikakvog dodatka, samo sa malo belog luka ili maslinovog ulja;
Koristite nož od nerđajućeg čelika, zato što će u protivnom slučaju artičoka potamneti
Naprskajte povrće sveže ceđenim limunovim sokom da ne bi potamneo, dok ga kuvate
Sirova srž artičoke treba da se kuva u vodi, u kojoj ima limunovog soka ili sirćeta.

Postoje dva načina za pripremu artičoka za kuvanje: cele ili samo srce.

Da pripremite celu artičoku, dobro je isperite, odsecite gornju četvrtinu i stabljiku, a smanjite krajeve latica makazama, kako biste uklonili trnje. Priprema cele artičoke na ovaj način je savršena za grilovanje, pečenje i najčešći metod, kuvanje na pari.

Da biste na pari pripremili celu artičoku, postavite korpu za paru u veliki lonac napunjen vodom, dok ne dođe do korpe. Stavite pripremljene artičoke u korpu i pokrijte. Pustite da provri i kuvajte. Latice artičoke se mogu ukloniti nežnim izvlačenjem - ovo treba da traje oko 30 minuta. Kada se skuvaju, izvucite jednu od latica - one nisu jestive, ali baza latice drži čudesni deo "mesa" artičoke.

Da pripremite samo srce artičoke za kuvanje, uklonite sve latice, izvadite srce kašikom, oljuštite stabljike ljuštilicom za povrće, do svetlo zelene boje i utrljajte sa malo limunovog soka, da biste sprečili diskoloraciju. Ono što vam je ostalo je najbolji deo artičoke, koji možete jesti u celosti. Dodajte malo maskarpone sira, kako biste dodali svilenkastu teksturu jelu i povezali sve ukuse zajedno.

Artičoke su idealne za pripremu salata, umaka, namaza i čorbi. Svako hladno predjelo će postati sofisticirano i još ukusnije sa artičokama. Ukus artičoka se savršeno slaže sa bosiljkom, spanaćem, maslinovim uljem, paprikom, lukom i pečurkama - završava nutricionistkinja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija