• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

27.07.2023

15:55

Mnogi ih imaju! Zašto nastaju i kako lečiti bubuljice na zadnjici?

freepik

Zdravlje

Mnogi ih imaju! Zašto nastaju i kako lečiti bubuljice na zadnjici?

Podeli vest

Mnogi ne pričaju o ovom problemu, a veoma je čest i najčešće se javlja usled iritacije folikula dlake.

Ukoliko imate bubuljice na zadnjici, važno je da znate da niste usamljen slučaj. Zapravo, mnogi ljudi imaju ovaj problem, koji se najčešće pogoršava na leto, usled velikih vrućina. 

Ipak, dermatolog Džejmmi Mekelfreš ističe da se one razlikuju od bubuljica koje se javljaju na licu, grudima ili leđima

Bubuljice na zadnjici se obično javljlaju zbog nekog od ova dva problema:

Folikulitis

- Kvržice, nalik akanama, na zadnjici izazvane su upalom dlačnog folikula, koja se zove folikulitis - kaže dr Mekelfreš. Folikulitis može da izazove bakterijska ili gljivična infekcija, iritacija dlačnih folikula ili začepljenje dlačnih folikula, kaže ona. Obično je na površini kože. Folikulitis izgleda kao plitka kvržica i obično više iritira i svrbi nego što boli.

Karbunkul

Karbunkul je stafilokona inflamacija folikula i perifolikularnog tkiva, koja se karakteriše jakom reakcijom potkožnog ili još dublje smeštenog tkiva..

Iako možda smatrate da nisu previše bitni i karbunkuli i folikulitis ostavljaju ožiljke na zadnjici, ako se ne leče pravilno.

Foto: Shutterstock

zadnjica

Lečenje bubuljica na zadnjici

U zavisnosti od toga da li imate folikulitis ili karbunkul ili oba, zavisi i lečenje.

Lečenje folikulitisa

Kada se radi o folikulitisu, u većini slučajeva prolazi sam. U suprotnom, dermatolog može da prepiše određene proizvode za čišćenje kože.

- Često, akne na zadnjici mogu da se leče antibiotskom kremom ili nekim antibakterijskim sredstvom za pranje, kao što su ona koja sadrže benzoil peroksid - kaže Mekelfreš. 

Lečenje karbunkula

S obzirom na to da se karbunkuli nalaze dublje, lečenje je intezivnije. Moguće je da dobijete oralni antibiotik protiv infekcije, a moguće je i da dođe do lekarske intervencije bušenja čira, kako bi nakupljeni gnoj iscureo.

Takođe postoji i nekoliko kućnih lekova koji se mogu koristiti u slučaju bubuljica na zadnjici, poput kokosovog ulja, meda i sode bikarbone.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Kakav poraz Ukrajinaca! Front gori, borci "Severa" ih pregazili kod Volčanska, Bočkova i Lipca - Jurišaju na Harkov?!
Planeta

Kakav poraz Ukrajinaca! Front gori, borci "Severa" ih pregazili kod Volčanska, Bočkova i Lipca - Jurišaju na Harkov?!

Jedinice grupe "Sever" su kod Volčanska, Bočkova i Lipcova u rejonu Harkova porazile ljudstvo i opremu 36. brigade marinaca, 113. brigade kopnene odbrane i 13. brigade Narodne garde. Pored toga, odbijen je kontranapad jurišnih grupa neprijateljske 71. brigade. Ovo je na jutanjem brifingu rekao portparol Ministarstva odbrane,general-potpukovnik Igor Konašenkov.

24.06.2024

13:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija