• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.09.2023

11:11

Kašalj kod beba ne treba da zanemarujete! Ne koristite lekove bez konsultacije sa lekarom

Shutterstock

Zdravlje

Kašalj kod beba ne treba da zanemarujete! Ne koristite lekove bez konsultacije sa lekarom

Podeli vest

Kašalj kod beba može biti uzrokovan različitim faktorima, uključujući respiratorne infekcije, alergije, iritaciju grla ili drugim faktorima.

Važno je napomenuti da se kod beba mlađih od šest meseci kašalj ne sme zanemariti, a savetuje se da se obratite pedijatru radi tačne dijagnoze i tretmana.

Evo nekoliko opštih smernica za postupanje kod kašlja kod beba:

Održavajte vlažnost vazduha

Upotreba osveživača vazduha može pomoći u smanjenju iritacije grla i olakšanju disanja. Ako nemate osveživač, možete pomoći tako što ćete staviti posudu s vodom u blizini grejnog izvora ili koristiti parnu kupku u kupatilu.

Podržavajte bebinu glavu

Položite bebu u lagano podignuti položaj tokom spavanja, na primer, uz pomoć jastuka ili podmetača ispod glave madraca. Ovo može pomoći da se smanji iritacija grla.

Foto: Pexel.com

 

 

Često hranite bebu

Bebi često treba obezbediti dojenje ili hranjenje adaptiranim mlekom kako bi ostala hidrirana. Hidratacija je važna za održavanje vlažnosti sluznice i olakšanje kašlja.

Izbegavajte iritante

 Smanjite izlaganje bebe duvanskom dimu, parfemima, prašini i drugim potencijalnim iritantima u okolini.

Pratite temperaturu

Ako beba ima temperaturu ili pokazuje druge znakove bolesti, odmah se obratite pedijatru.

Ne koristite lekove bez konsultacije s lekarom

Ne dajte bebi lekove za kašalj ili prehladu bez prethodne konsultacije s pedijatrom. Mnogi lekovi nisu prikladni za bebe i mogu imati neželjene efekte.

Napominjemo da je najbolje da se konsultujete s pedijatrom kako biste dobili tačnu dijagnozu i uputstva za tretman, jer je lečenje kašlja kod beba specifično za uzrok i starost deteta. Pedijatar će vam pružiti najbolje savete i moguće terapeutske opcije za vašu bebu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija