• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

31.10.2023

14:30

Muči vas hronični umor? Isprobajte ove trikove

Pixabay

Zdravlje

Muči vas hronični umor? Isprobajte ove trikove

Podeli vest

Ako ste stalno umorni, najpre treba da utvrdite da je sa vašim zdravljem sve u redu. Ako je umor posledica načina života, ima rešenja.

 Stručnjaci otkrivaju razloge hroničnog umora i najbolje savete za povećanje energije.

Umorni? Pošto smo nedavno pomerili satove, niste jedini. Štaviše, studije su pokazale da sa simptomima umora idemo kod lekara češće nego ikada. Stručnjaci to povećanje pripisuju zahtevnoj prirodi savremenog života.

- Naš način života karakteriše stalna aktivnost, visok nivo stresa i neadekvatan san. Mnogi faktori mogu doprineti ovom stanju- kaže Semi Margo, stručnjak za spavanje, a prenosi Mirror.

Dakle, šta znači osećati se umorno?

- To je situacija u kojoj se budimo letargični i umorni, oslanjamo se na kafu i želimo da što pre završimo dan i da se vratimo u krevet - kaže dr Keli.

Ako vam to zvuči poznato, čitajte dalje. Neki od vrhunskih stručnjaka otkrivaju svoje trikove protiv umora, koji vam mogu pomoći:

Foto: clip art

 

 

Utonite u san 

Ponekad nam nedostaje dobar san. Potrebno je potruditi se se odmorimo oko osam sati. To je najveća je stvar koju možemo da uradimo da smanjimo umor - kaže dr. Keli.

On savetuje da osmislite svoju rutinu odlaska na spavanje u tri koraka:

Prvi korak – ugasite svetla.

- Svetlo ima stimulativni efekat na mozak, što smanjuje proizvodnju hormona melatonina koji izaziva san - kaže on.

Plavo svetlo sa telefona i laptopa je posebno štetno za spavanje jer emituje na različitim talasnim dužinama od prirodne svetlosti.

Drugi korak je postizanje odgovarajuće temperature kako bi prostorija bila hladna, oko 19 ⁰C, ali ne previše hladna.

D Keli kaže: - Hladna soba pomaže u smanjenju telesne temperature, što pomaže pri spavanju.

 I treće je da isključite zvukove koji ometaju, poput škljocanja radijatora ili saobraćaja napolju.

- Buka je potencijalno najvažniji faktor koji doprinosi lošem okruženju za spavanje -  kaže dr.Keli.

 

Oslonite se na banane

Jedan od najjednostavnijih boraca protiv umora je u vašoj činiji za voće.

- Postoji dobar razlog zašto se banane često nazivaju savršenom užinom za sportiste – one daju trenutni i značajan podsticaj energije, a takođe sadrže i hranljive materije koje poboljšavaju raspoloženje - kaže životni trener Sajmon Aleksander Ong,

- Banane sadrže šećere, vlakna i aminokiselinu triptofan, koja je neophodna za proizvodnju serotonina i melatonina – dve hemikalije u telu koje regulišu raspoloženje i san -objašnjava Ong.

Udahnite miris mentola

Napunite svoje rezervoare energije tako što ćete pre spavanja staviti nekoliko kapi svog omiljenog ulja na maramicu iza radijatora u spavaćoj sobi ili kuhinji.

Kada ujutru uključite grejanje, ulja će zagrejati i ispuniti prostoriju aromom koja podiže energiju.

Foto: pexels.com

 

 

Vežbajte bar pet minuta

Vežbanje može zvučati kao bizaran predlog za one koji se osećaju umorno, ali ulazak u jednostavnu rutinu će vam dati podsticaj.

- Pet minuta vežbanja tokom dana je sve što vam je potrebno da povećate nivo energije - kaže Ana Kemkin, životni trener na platformi "Goldster".

- Čak i nekoliko minuta joge ili šetnje u okolini vašeg doma može pomoći -objašnjava ona.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija