• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.01.2024

20:00

Promene na telu koje upućuju na bolest! Alarm šalju nokti, podočnjaci, jezik...

Shutterstock

Zdravlje

Promene na telu koje upućuju na bolest! Alarm šalju nokti, podočnjaci, jezik...

Podeli vest

Proverite šećer ako primetite upadljive uzdužne brazde na noktima, gvožđe zbog modrih podočnjaka i pritisak u slučaju crvenila lica.

Izgled noktiju, kvalitet kose, boja jezika i drugi znaci vrlo precizno govore o stanju vašeg zdravlja. Ako otkrijete simptome koji ukazuju na neke probleme, nema razloga za paniku, ali ipak idite na kontrolu.

Nokti

Tanke uzdužne linije, koje se jedva osećaju pod prstima, bezopasne su i verovatno ukazuju na nedostatak tečnosti. Upadljive uzdužne brazde mogu biti znak poremećaja metabolizma, na primer, početka dijabetesa. Ako su nokti žućkasti ili beli, to je znak za uzbunu. Njima je potrebno oko mesec dana da porastu dva-tri centimetra, a usled poremećaja metabolizma boja im se menja. Žuta boja ukazuje na oboljenja jetre, a bela bi mogla biti prvi znak hroničnog zapaljenja creva ili oboljenja bubrega.

Foto: Shutterstock

Žuta boja ukazuje na oboljenja jetre

Sitne beličaste tačke mogu se pojaviti na svakom delu noktiju na rukama i obično su pokazatelj nedostatka proteina ili cinka.

Oči i podočnjaci

Česti otoci posledica su gomilanja tečnosti u gornjim i donjim kapcima. Do toga dolazi u slučaju poremećaja rada bubrega i bešike. Oba ova organa regulišu nivo vode u organizmu. Otečeni kapci takođe mogu biti znak iscrpljenosti i poremećaja u radu srca. Ako vam često pucaju kapilari u očima, osim umora, to može biti posledica pijenja analgetika. Ti lekovi "razređuju" krv i usporavaju koagulaciju, što deluje antiupalno, smanjujući otoke. Ali ako ih uzimate svakodnevno nekoliko nedelja, krvni sudovi u očima počeće lakše da pucaju.

Foto: Freepick

 Plavocrni podočnjaci mogu da se jave kao posledica nedostatka gvožđa u krvi

Svako od nas ponekad ima tamne podočnjake koji se mogu javiti usled nedostatka sna ili premorenosti. Plavocrni podočnjaci mogu da se jave kao posledica nedostatka gvožđa u krvi. Braonkastocrni podočnjaci ukazuju na probleme u radu jetre i žuči ili poremećaje sna.

Jezik

Kod zdravog čoveka jezik je ružičast, prekriven tankim beličastim slojem. Ako su naslage deblje i imaju žućkastu boju, to često ukazuje na oboljenje organa za varenje. Deblje beličaste naslage, u kombinaciji s bolovima u želucu, uglavnom predstavljaju znak oboljenja želuca - na primer, gastritisa. Fleke na jeziku različite veličine ukazuju na poremećaj rada jetre ili lučenja hormona. Crvene linije na jeziku često su simptomi poremećaja funkcije jetre. Ako naslage postoje samo na jednoj strani jezika, onda je možda reč o tegobama nervnog sistema.

Koža lica

Tanki crveni kapilari na obrazima ili nosu uglavnom ukazuju na povišen krvni pritisak i sklonost ka oboljenjima disajnih organa.

Foto: Shutterstock

Izraženi kapilari mogu da ukazuju na probleme sa srcem

Plavičasti kapilari u mnogim slučajevima ukazuju na slabo srce. To je znak da srce ne pumpa dovoljno krvi, da krv ne dobija dovoljnu količinu kiseonika, zato deluje plavičasto.

Kosa

Ako vam se kosa na nekim mestima proredi tako da zaista možete videti kožu glave, to ukazuje na hipotireoidizam - smanjeno lučenje hormona štitaste žlezde. Koren kose nije dovoljno snabdeven hranljivim materijama i ponekad propada folikula iz koje dlaka raste. Kod žena, opadanje kose ukazuje da nema dovoljno ženskih seksualnih hormona, te da postoji višak muških hormona u telu.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića
Politika

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića

Predstavnik Stranke slobode i pravde (SSP) Nenad Petrović izjavio je danas da više od 30.000 Voždovčana deset godina sluša lažna obećanja o renoviranju ambulante Doma zdravlja Voždovac na Banjici koji se raspada, pa zdravstveni radnici angažovanje u toj ustanovi doživljavaju kao kaznu, a pacijenti u nju idu samo kada moraju. Na ovu izjavu usledila je oštra reakcija.

20.05.2024

22:40

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš
Politika

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš

Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš na uskraćivanje prava na rad zaposlenima i egzistenciju celokupnog srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini kako stoji u Rezoluciji 1244, ili je repetirana puška u radnike banke (osim pravog naziva - oružana pljačka) za Kurtija i njegove mentore normalna stvar za dopunu fajla o realizaciji uslova za ulazak u svet prava i demokratije, izjavila je danas predsednica Skupštinskog odbora za KiM Danijela Vujičić povodom zatvaranja Poštanske štedionice na KiM

20.05.2024

22:21

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija